Nasze Miśki - Black DEVIL...
robertdg - 19-07-2010, 23:00
| Owczar napisał/a: | Wydaje mi się, że ten silnik nie nadaje się do mojego stylu jazdy | Engines TD are for senior citizens
Posmaruj uszczelke hermetykiem, a na zawsze zapomnisz co znaczy miec przedmuchy na uszczelce, a jak bedziesz następnym razem mial problem z glowicą, to najmiesz jakiegos żurawia co by ją zerwał z silnika
Wybacz głupie żarty, przyznam, że widziałem już głowice złożone na hermetyk i na sylikon.
Mi się wydaje, że jakby ta uszczelka była metalowa, to by z nią nie było problemow, głowica swoją drogą, zawsze możesz blok oddać na przygotowanie pod wykonanie uszczelnienia glowicy są firmy specjalizujące się w tym, albo poszukac firmy co by wykonała metalową uszczelke pod glowice.
Jak się okaże że wada będzie tkwić w głowicy (czego nie życzę), to SWAP-uj na Petrol, albo Twin Turbo Petrol
Owczar - 20-07-2010, 19:56
| robertdg napisał/a: | | Jak się okaże że wada będzie tkwić w głowicy |
Właśnie nad tym się zastanawiam Ale wolę 1 scenariusz
Andrew - 20-07-2010, 19:58
| Owczar napisał/a: | Właśnie nad tym się zastanawiam | Pospawasz i będziesz ganiał
Ale nie zapeszajmy, będzie dobrze
Andrew - 22-07-2010, 20:57
Owczar ściągnąłeś głowicę?
Owczar - 22-07-2010, 21:37
Tak, dzisiaj pojechala na warsztat. Nie widac wyraznych przedmuchow... Na upartego cos widac... Mam nadzieje ze nie bedzie peknieta :/
Czeka nowa uszczelka Victor Reinz, tej samej firmy pod kolktor. Ale dalem ciala i zamowilem tylko podkladki pod wtryski, a zapomnailem o podkladkach pod koncowki :/ musze teraz szukac w okolicy na sobote.
Wymienilem tez zwrotnice z tylu, wszystko pnp, ale nie moglem odkrecic przeowdu hamulcowego i musze zarabiac rurke :/
Ogolnie ciezki dzien. Upal okropny
Andrew - 23-07-2010, 06:37
Owczar szybko działasz
Owczar - 24-07-2010, 17:32
Głowica wczoraj powędrowała na swoje miejsce. Nie obeszło się bez problemów po drodze. Najpierw zastała mnie noc, bo głowicę późno odebrałem, a potem skręciłem źle przewody od oleju między pompą podciśnienia i turbiną. W kilka minut wypompowało 2 litry oleju :/ Potem problem z hamulcami... Opisywałem w dziale EA. Na szczęście z uszczelką jest teraz pok. Płyn w normie. Silnik pracuje równiutko. Przy okazji zaślepiłem EGR. Wcześniej odcinałem go przez zaślepienie podciśnienia i były problemy... Teraz włożyłem kawałek blaszki z puszki W dolocie było nagaru jak w kominie, szczotka druciana, a potem mycie pod ciśnieniem. Szkoda było żeby znowu się zasyfił... Sypało się z kolektora jak go wziąłem w rękę. Uszczelka dokręcana według manuala, mam nadzieję, że tym razem wytrzyma dłużej
Po wymianie i odpowietrzeniu pedał wpada mi w podłogę :/
Andrew - 24-07-2010, 17:38
To fajnie, że wszystko wyszło ok. Bez dodatkowych kosztów Teraz nic tylko śmigać...
Owczar - 24-07-2010, 17:40
Tak, tylko hamulec albo odrazu w podlogę, albo za 3 razem Kupię reperaturkę i zobaczę czy coś się zmieni, bo juz pomysłów nie mam
Ale tarcze z tyłu wyglądają o niebo lepiej niż te stare zardzewiałe bębny
robertdg - 24-07-2010, 17:46
| Owczar napisał/a: | Ale tarcze z tyłu wyglądają o niebo lepiej niż te stare zardzewiałe bębny | Chyba nie robiłes tego ze względu na wygląd, linki ręcznego pasowały P&P
Owczar - 24-07-2010, 17:53
No pewnie, że nie
Teoretycznie tak, a w praktyce troszkę tempo wchodziło zakończenie metalowe pancerza i było krótsze. Przez co nie dało się włożyć zawleczki. Ale wbiłem młotkiem i siedzi sztywno. Długość linek ok. Nie naciągałem nic i ręczny bierze na suchym asfalcie, a wcześniej nawet na mokrym nie dawał rady
Owczar - 30-07-2010, 11:49
W końcu problem hamulca rozwiązany Teraz hamuje dużo lepiej
Po wymianie uszczelki jest wszystko ok, poza małym wyciekiem na łączeniu dolnej rury z rurą przy głowicy. Muszę to poprawić
Przyszedł już sterownik GSM i nokia 3410 do zdalnego sterowania Webastem. W związku z tym w najbliższym czasie pobawię się zabawką która czeka na założenie od wiosny. Pogoda sprzyja. Przemyślane już jest wszystko, więc teraz wolny weekend i można działaś ;D
Owczar - 01-08-2010, 18:38
Ostatnio miałem troszkę czasu i troszkę porobiłem przy aucie...
Niedawno przyszedł sterownik GSM do Webasta, więc wkrótce może je w końcu wrzucę
Niestety kabelek do telefonu musiałem przerabiać, bo wybrałem sobie taki, do którego nie było... Wybrałem najbardziej dostępny z możliwych do podłączenia. Chciałem 2 systemowy, żeby miał lepszy zasięg. Padło na Nokię 3410
Po pierwszym lutowaniu nie chciał się włączyć, ale na szczęście zadziałało
Informacje nt modułu:
| Kod: | Reakcja na pobudzenie linii wejściowych
Moduł może wysłać dla każdego użytkownika inne (w podanej kolejności)
• SMS
• Dzwonek
• SMS+Dzwonek
• Dzwonek +SMS
• Załączyć wyjscie OUT S na ustalony czas
Moduł sprawdza poprawność dotarcia sygnału
Funkcja zdalnego sterowania
Wyjścia modułu OUT 1 i OUT 2 mogą być włączane
lub wyłączane za pomocą SMS
Na zdany czas z zakresu od 1 do 999999sek lub włączane
lub wyłączane na stałe
Operacja podobnie jak w przypadku w.w funkcji wymaga podania kodu dostępu
Funkcja zdalnego sterowania może być wzbogacona o raport wykonanej operacji, który jest odsyłany na numer telefonu, z którego został wysłany SMS z komenda zmiany stanu wyjść.
Wyjścia są wyjściami przekaźnikowymi 10A/230V o stykach przełącznych.
Funkcja raportu –wymuszony test
Moduł może zostać zdalnie „zapytany” o swój stan za pomocą, SMS.W odpowiedzi moduł wyśle sms-a i w ten sposób uzyskamy informacje o aktualnym stanie: uzbrojenia oraz wejść i wyjść. Ilości podłączonych czujników oraz aktualnej temperaturze. Raport jest wysyłany na numer telefonu, z którego został wysłany sms z komendą żądania raportu. Operacja podobnie jak w przypadku zdalnego uzbrajania wymaga podania kodu dostępu.
Funkcja podsłuchu
Moduł będzie odbierał połączenia z uprawnionych numerów telefonów i utrzymywał je tak długo aż się nie rozłączy się numer dzwoniący. Dzięki czemu jest możliwy nasłuch z mikrofonu umieszczonego w telefonie podłączonym do modułu lub podłączonego innego urządzenia do wejścia MC. Połączenia od nieuprawnionych użytkowników będą automatycznie odrzucane.
Funkcja ECHO
Moduł będzie automatycznie odbierał „obce” przychodzące sms-y i przesyłał ich treść do uprawnionych użytkowników. Dzięki takiej funkcji w prosty sposób możemy wykryć próby ataku przez niepowołane osoby lub możemy otrzymywać informacje z Sieci GSM, w której pracuje urządzenie.
Funkcja pomiaru temperatury
Jeśli do modułu zostały podłączone czujniki temperatury CT-1 (max.2szt)
Do dyspozycji mamy następujące możliwości
Informowanie o przekroczeniu ustawionej temperatury.
Włączanie lub wyłączanie wyjść w zależności od ustawionej temperatury.
Każda zmiana temperatury poza ustawionym zakresem lub operacje włączenia lub wyłączenia danego wyjścia powiązanego z podłączonym czujnikiem może być także potwierdzana, SMS-em na uprawione numery. Moduł sprawdza czy podłączone czujniki temperatury pracują poprawnie oraz w razie błędów pracy informuje o nich za pomocą automatycznie generowanych raportów o stanie urządzenia.
czujniki nie znajdują się w zestawie
należy je dokupić osobno - dostępne są na naszych aukcjach
Układ zasilania awaryjnego (rezerwowego)
Na wypadek zaników napięcia zasilania.Moduł zawiera układ zasilania awaryjnego.
Źródłem zasilania jest bateria 9V lub inne źródło napięcia z zakresu 7.5V …15V
Czas czuwania na sprawnej baterii wynosi do ok. 4godzin czas ten może ulec skróceniu, jeśli w danej chwili np. są włączone wyjścia wysoko prądowe lub inne podłączone urządzenia.
Wejście V-BAT służy do podłączenia zasilania awaryjnego np. bateria 9V
Diagnostyka podłączonego telefonu
Urządzenie cały czas sprawdza poprawną pracę podłączonego telefonu GSM oraz utrzymuje go w stanie włączenia i zalogowania do sieci GSM. Podłączony telefon GSM pracuje bez baterii i zewnętrznej ładowarki. Przy uruchamianiu modułu telefon jest automatycznie włączany oraz podawany kod PIN.
Oszczędność Energii oraz praca w niskich temperaturach
Zawansowane rozwiązanie zastosowane w tej konstrukcji pozwala
na kilkukrotne obniżenie poboru prądu niż innych rozwiązaniach
W stanie czuwania moduł razem z podłączonym telefonem pobiera ok. 10-15mA |
Zdjęcia z prac:
W sobotę sobie zainstalowałem kamerę cofania, która czekała na to od grudnia (dostałem w prezencie )
Tak jak planowałem, widok z tyłu na zderzak, abym widział odległość od pojazdu za mną. Zamontowałem w listwie nad rejestracją. Niestety nie dało się uzyskać większego kąta przez brak miejsca Więc jest jak jest. Łapie sporo rejestracji, ale cofanie jest przyjemniejsze W nocy też super widać.
Tak to wygląda z tyłu z zaznaczonym polem widzenia:
A tak wygląda na monitorze:
Czerwone punkty są oddalone od tyłu o ok pół metra. Wyznaczają idealnie szerokość auta.
Wyświetlacz będzie suwany do otworu nad radiem. Póki co muszę troszkę poprzerabiać, pociąć i pomalować, bo jest tam mało miejsca.
areksz121 - 01-08-2010, 19:04
Owczar, nieźle Ci to wyszło Jak już wszystko poupychasz to daj znac ile cały Gal waży
Andrew - 02-08-2010, 20:11
Owczar, ale teraz woza dobajerzyłeś
|
|
|