Dom/garaż/ogród - Budowa domu od A do Z - czego uniknąłbym przy kolejnej budow
Bzyk_R1 - 26-04-2020, 20:17
Owczar napisał/a: | Choć wewnętrz wygląda gorzej niż auta z Francji |
Czytam czytam z zaciekawieniem i się zawiesiłem na tym zdaniu
Owczar - 26-04-2020, 21:48
A właśnie, galant po prawie 12 latach zmienił właściciela. Ostatnio służył tylko i wyłącznie jako wół roboczy. Znajoma brata się uparła i stwierdziłem, że chyba już czas
Ostatnio jeżdżę 5km w tygodniu i tylko przełączam prostownik między autami.
Hak niezbędny na budowie czeka teraz do założenia do C5.
Ostatnie foto u mnie...
https://photos.app.goo.gl/K2FTq5uEqNgwY3Cz7
robertdg - 27-04-2020, 08:04
Owczar napisał/a: | galant po prawie 12 latach zmienił właściciela. Ostatnio służył tylko i wyłącznie jako wół roboczy. Znajoma brata się uparła i stwierdziłem, że chyba już czas | Serio? Cieżkie dożywocie;-)
Marcino - 27-04-2020, 08:13
robertdg napisał/a: | Owczar napisał/a: | galant po prawie 12 latach zmienił właściciela. Ostatnio służył tylko i wyłącznie jako wół roboczy. Znajoma brata się uparła i stwierdziłem, że chyba już czas | Serio? Cieżkie dożywocie;-) |
MOj nie miał też lekko ale niestety nikt go nie chciał, chyba tylko huta .... i odratowałem.
Ale czarnuch ciagle dobrze wyglada.
Krzyzak - 27-04-2020, 20:14
widzę tuż obok ktoś już wybudował? - wygląda, jakby oba domy były strasznie blisko siebie...
Owczar - 28-04-2020, 11:11
To są działki o szerokości 23,4m. Cała działka ma 700m.
Mój dom jest 1,5m od granicy, a ten drugi jest dość duży. U mnie od strony południowej zostało 8,5m. ALe z tyłu jest całkiem spoko. Dla nas w sam raz.
Niestety taki urok małych działek
Marcino - 28-04-2020, 21:33
Jak się chce na odludziu to trzeba kupić działkę siedliskowa ze starym domem stodoła i kawlkien ziemi i lasu
Owczar - 28-04-2020, 21:38
Dokładnie, albo rybki, albo akwarium
Krzyzak - 28-04-2020, 21:38
Owczar napisał/a: | Mój dom jest 1,5m od granicy | nie pamętam czy mówiłeś jak to załatwić? - bo generalnie to min. to zdaje się 3m jeśli nie ma okien
odstępstwa muszą mieć jakąś inną drogę?
generalnie to gdybyś budował wzdłuż a nie w poprzek - to byłoby inaczej - ale też mam działkę o podobnej szerokości (26m) - i też budowałem w poprzek, jednak mam po każdej ze stron przepisowe 4m a miejscami więcej
w sumie wielki dom potrzebny jest tylko, jak ma się dużo dzieci - inaczej sprzątanie i inne takie zabiera sporo czasu
a do wychowania dzieciaków to potrzebna jest stalowa klatka a nie nowiutki dom... ehhh - tak wszystko niszczą...
Bzyk_R1 - 28-04-2020, 22:09
Ostatnio oglądałem działkę 32mx32m i wydawało mi się za mało. No ale tak to jest jak się wychowasz na wsi na działce z sadem ponad hektar i wszędzie dookoła miałem nasze pola. Człowiek szuka wtedy czegoś podobnego i wychodzi na to co pisał Krzyzak, że trzeba szukać siedliska.
gulgulq - 28-04-2020, 22:13
Normalnie powinno wystarczyć 10-15 ar i chata do 180 m2 użytkowej i mieszkasz komfortowo z kawałkiem ogrodu - zwłaszcza jak się przeprowadzasz z bloku
Owczar - 28-04-2020, 22:46
Miejscowy plan zagospodarowania na to zezwalał. Ale też analiza zacienienia była wymagana.
Nam zależało żeby z 2 stron mieć jak najwięcej miejsca plus od frontu min 7m żeby po zostawieniu auta było przejście.
Wybraliśmy najbardziej zwarty projekt
Dokładnie, można budować duży dom, ale potem zostaniemy w nim sami. I nas przewidzieliśmy możliwość łatwej adaptacji na niezależne mieszkanie na górze. Nawet nadproże zamurowalismy w ścianie na wypadek gdybyśmy przeróbki mieli robić.
Na ogród też nie chcę poświęcać zbyt dużo czasu. Autonomiczna kosiarka, nawadnianie automatyczne... Od 4 miesięcy mieszkamy w domu bez włączników światła moja córka już jest tak spaczona, że dziwi się, że jak wejdzie u kogoś do pokoju i światło nie zapala się samo
vrangsinn - 29-04-2020, 06:26
ja mam dokładnie 10ar i potwierdzam ze to w zupelnosci wystarcza...
Krzyzak masz racje...dzieci niszcza....u mnie dom 4,5 roku a dol juz do malowania... tragedia
Owczar ja nie lubie takich z automatyzowanych bajerów...mam pro pasywny dom do adaptacji i mi wystarcza..
Moje dzieci z kolei sie dziwia ze u babci podloga zimna...^^ a gdzie tu brnąć dalej...
gulgulq - 29-04-2020, 06:59
vrangsinn napisał/a: |
Krzyzak masz racje...dzieci niszcza....u mnie dom 4,5 roku a dol juz do malowania... tragedia
|
trzeba wyluzować i mniej się przejmować.... dom jest do mieszkania a nie wyglądania jak z żurnala
Owczar - 29-04-2020, 09:27
vrangsinn napisał/a: | Owczar ja nie lubie takich z automatyzowanych bajerów...mam pro pasywny dom do adaptacji i mi wystarcza..
|
To wszystko by żyło się wygodniej, a ja mam przy tym trochę rozrywki i wyzwań Większość automatyzacji jest w celu sterowania grzaniem, chłodzeniem, wentylacją i wiglotnością. A oświetlenie trochę przy okazji.
Tak sobie pomyślałem kiedyś, że ludzie kupują auta, które wyręczają je prawie we wszystkim - czujnik zmierzchu, deszcze, automatycvzna klimatyzacja, filtry przeciwpyłkowe, fotele elektryczne itd... a w aucie statystyczny Kowalski spędza ułamek tego co w domu.
Jeśli chodzi o pasywność, to udało nam się zejść w OZC do 5600W - co potwierdził ciepłonierz. Jak na dom z garażem w bryle całkiem przyzwoity wynik.
Swoją drogą, jak długo u Was trwała sama budowa? Od wbicia łopaty do przeprowadzki?
|
|
|