[97-04]Galant EAxA/W - Skrzynia
komarsnk - 12-03-2012, 22:14
sipex napisał/a: | co do mechanizmu różnicowego i synchronizatorów to pewnie dopiero po rozebraniu skrzyni będe wiedział? |
Podnieś sobie przód z jednej strony tak żebyś mógł pokręcić kołem. Na biegu poruszaj kołem i zobacz jaki masz luz. Jak taki tyle, że tyle (taka nowa miara ) to znaczy, że mechanizm różnicowy jest OK
Synchronizatory jak teraz nie dają w kość to znaczy, że też jeszcze chwilę pojeżdżą
sipex napisał/a: | komarsnk, znowu mi pomagasz dzięki:P |
Takie życie może kiedyś i ja się do Ciebie odezwę
sipex - 12-03-2012, 23:00
oki sprawdze to jutro hehe wrazie czego służe pomocą
bobik247 - 14-03-2012, 13:20
Z łożyskiem wałka sprzęgłowego będzie tylko gorzej, jeśli skrzynia chodzi dobrze to nawet się nie zastanawiaj nad zmianą skrzyni tylko wymieniaj łożyska(dwa). Ja wiem z autopsji że używane skrzynie często chodzą gorzej od tych poprzednich. Ja miałem taki przypadek, mam teraz wsadzoną używkę ale chodzi jak brzeszczot. Na szczęście starą skrzynie sobie powoli wyremontowałem (łożysko wałka było całkiem rozsypane, pewnie dlatego że było nieodpowiednio dobrane-ktoś wcześniej już je robił) i tylko muszę jakiś kanał dorwać żeby ją założyć. Używana kosztowała 200zł, jak założę nową to może zabiorę się za tą i też łożyska powymieniam, będzie zapas, albo na flaki.
Matejko - 09-05-2012, 11:34
moze ktos podac ktore lozyska to przyslowiowy komplet ??
Kamil_Ziomek - 09-05-2012, 16:08
22409, 22409W,22008,22008W. Jeśli chcesz pytać w serwisie to nie ma sensu bo nawet w 1000 zł się nie zmieścisz.
Matejko - 09-05-2012, 19:25
no bo komplet na skrzynie to podobno 6szt.
a Ty podales 4szt, czy dwie pozostale to lozyska od mechanizmu roznicowego ??
firstmate - 11-05-2012, 16:06
sampler napisał/a: |
Jak puscisz sprzeglo i chrobocze to do wymiany lozysko walka sprzeglowego w skrzyni. |
Witam. Nosze sie z zamiarem wymiany łozyska walka.
Pytanie. Czy orientacyjnie znacie cene za robocizne u mechanika ? Rozumiem roznice bo mechanicy sa rozni itd.
Oraz jaki olej najlepiej do skrzyni wlac i ile trzeba ? Co do tego ? Uczelniacze ? inne ?
Dziekuje
Owczar - 11-05-2012, 16:41
Matejko, wymień te na wałku sprzęgłowym i powinno być ok. Tam są 2 łożyska.
Matejko napisał/a: | a Ty podales 4szt, czy dwie pozostale to lozyska od mechanizmu roznicowego ?? |
Tak.
firstmate napisał/a: | Pytanie. Czy orientacyjnie znacie cene za robocizne u mechanika ? Rozumiem roznice bo mechanicy sa rozni itd. |
Zależy co będzie miał do roboty. Na forum słyszałem o różnych kosztach. Ale sama robocizna zaczyna się mniej więcej od 700zł z wyjęciem. Ale w tej cenie będziesz miał ciężko kogoś znaleźć. Zwróć uwagę na kompetencje, bo jak nie wykasuje luzu to będzie Ci skrzynia terkotała, a sporo osób o tym zapomina.
Olej np Mobil Mobilube 75w90 jeśli nie masz problemów z wrzucaniem biegów. Lepszy to redline MT90, a na zużyte synchronizatory texaco 75w80 inaczej zwany rover mtf94.
Jarcev - 11-05-2012, 23:06
Czyli jak chrobocze bez wcisnietego sprzegła a cichnie na sprzegle to lozysko walka sprzeglowego w skrzyni ?? i to na prawde taka skomplikowana robota ze tysiąca trzeba liczyc??
Matejko - 12-05-2012, 08:29
Owczar napisał/a: | Matejko, wymień te na wałku sprzęgłowym i powinno być ok. Tam są 2 łożyska. |
po 20 maja zaczynam przygode
sampler - 12-05-2012, 11:26
Jarcev napisał/a: | Czyli jak chrobocze bez wcisnietego sprzegła a cichnie na sprzegle to lozysko walka sprzeglowego w skrzyni ?? i to na prawde taka skomplikowana robota ze tysiąca trzeba liczyc?? |
Dokladnie tak. Sama wymiana jest prosta. 80% czasu trzeba poswiecic wyciagnieciu skrzyni. Przecietny czlowiek ze srednimi zdolnosciami do mechaniki jest w stanie zrobic to sam. Ze specjalistycznych narzedzi trzeba miec porzadny sciagacz
Jarcev - 12-05-2012, 11:48
poszukuje własnie warsztatu który sie tym zajmnie na śląsku, sam sie nie podejme bo nie widziałem nawet takiej skrzyni od środka na oczy . <zalamany>
Owczar - 12-05-2012, 12:58
Poza tym płacisz za wiedzę. Mało który warsztat naprawia skrzynie. Większość tylko wymienia całość.
Jarcev - 12-05-2012, 13:37
czytałem gdzies na forum ze naprawiali tu odemnie skrzynie gdzies na śląsku ale nie umiem znaleźć. Podjade do Adamusa w poniedziałek moze bedzie miał jakis namiar. Nie wymienie skrzyni bo chodzi do teraz idealnie , jak wczoraj to usłyszałem to byłem w szoku
Owczar - 12-05-2012, 13:39
Ale ja nie sugeruję wymiany. Wręcz przeciwnie.
|
|
|