[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wymiana piasta/lożysko przód
Hugo - 20-04-2012, 11:16
Szafiq napisał/a: | Teraz wydaje mi się, że tylne też się kwalifikują do wymiany bo jeszcze nie jest tak cicho jak powinno być ale i tak jest znaczna poprawa | To auto nie jest prawie wcale wyciszone, nie będzie w nim tak cicho jak w innych autach. Jakie masz opony?
Szafiq - 20-04-2012, 11:24
Mam Fuldy 215/45R17 i wiem, że one ciche nie są ale z przodu już ich tak nie słychać jak z tyłu. Przynajmniej pozbyłem się tego dudnienia przy większych prędkościach, na trasie było to uciążliwe a teraz przy 150-160km/h jest naprawdę cicho.
m6riano - 20-04-2012, 17:29
Bartek napisał/a: | że chodzi o kształt krawędzi piasty |
A to pokaż o które zdjęcie chodzi bo ciekaw jestem jak ten frez wygląda...;-)
rem1984 - 23-04-2012, 11:06
Panowie mam problem! Poszukuje rozmiarów lozyska przedniego koła. Chodzi mi konkretnie o rozmiary samego lozyska nie jego obudowy. Gogluje już od kilku dni i nie mogę znaleźć... Jak ktoś ma na podoredziu stare lozysko i ma możliwość pomiaru, będę
bardzo wdzięczny. Dobry by był też link do rzetelnej strony z opisem takowego lozyska.
Bartek - 23-04-2012, 11:26
Łożysko jest zintegrowane z obudową - jedyna wymienna część to piasta
rem1984 - 23-04-2012, 12:09
Teraz już wiem dlaczego nie mogłem znaleźć rozmiarów lozyska . Dziękuję za odpowiedź.
m6riano - 23-04-2012, 20:34
Cytat: | Łożysko jest zintegrowane z obudową |
tzw flansza(przez niektórych(sprzedawców też) mylona właśnie z piastą:
http://img15.allegroimg.p...7/52/2237875275
a tu pełne łożysko z piastą:
http://img847.imageshack....galantprzod.jpg
Hugo - 23-04-2012, 20:58
m6riano odwrotnie, na pierwszym foto nie ma flanszy, jest piasta, na drugim jest piasta z flanszą do koła.
m6riano - 23-04-2012, 21:28
Hugo, prosze cie...temat już nie raz wałkowany a ty znowu wyskakujesz jak filip z konopii(albo z konopiami, w zależności która bajka...;-)
FLANSZA:
Kołnierz (technika) – występ na obwodzie np. rurociągu, który umożliwia połączenie dwóch elementów (kołnierz złączny) lub oparcie jednego na drugim (kołnierz oporowy)[1]. Spotyka się także nazwy: kryza, flansza, flausza, flanga
te 4 uszy z dziurkami to właśnie flansza vel flausza vel kołnierz:
Zobacz całą galerię | Darmowe galerie Allegro
PIASTA:
Piasta to w budowie maszyn część koła napędowego, przekładniowego lub jakiegokolwiek innego elementu montowanego na wale lub osi i bezpośrednio je obejmująca. W piaście instaluje się łożyska, jeśli połączenie jest ruchowe lub staje się ona częścią połączenia, np.: wpustowego, wielowypustowego, klinowego lub wciskowego. Najczęściej spotyka się piasty tłoka, piasty rowerowe i piasty koła.
Zobacz całą galerię | Darmowe galerie Allegro
Mam nadzieje że to już rozjaśni wszystkim czym sie różni flansza od piasty!
mszolc - 23-04-2012, 22:36
m6riano, święte słowa. Gdyby tak można było zrobić takie proste, krótkie szkolenie sprzedawcom to byłoby piękne. Bo to co ludzie wymyślają to woła o pomstę do nieba (mała piasta, półpiasta, itp - wystarczy zerknąć na pewnym popularnym serwisie aukcyjnym). Czekam kiedy ktoś mi będzie próbował sprzedać ćwierćpiastę. Nawet taki moloch jak IC ma dokładnie wszystko pokręcone na swoich stronach (żeby nie było tam nikogo kto zrobiłby z tym porządek ???).
Każdemu sprzedawcy zanim siądzie do katalogów to w ramach szkolenia dać do odkręcenia łożysko od zwrotnicy, a potem kazać ściągnąć łożysko bez uszkadzania piasty i skończyłyby się dylematy raz na zawsze.
m6riano - 23-04-2012, 23:25
mszolc napisał/a: | Gdyby tak można było zrobić takie proste, krótkie szkolenie sprzedawcom to byłoby piękne. |
O to to to...
gawron - 26-04-2012, 09:26
No i piasta WBK wymieniona i nastała cisza..:) Zanotowano kiedy wymienione zobaczymy ile wytrzyma:)
Pieraś - 24-05-2012, 17:16
A co Wam wiadomo na temat KANAKO?
W IC powiedzieli mi (Z.Góra), że łożysko bez flanszy KANAKO kosztuje 254zl.
robertdg - 24-05-2012, 17:49
Pieraś napisał/a: | A co Wam wiadomo na temat KANAKO? | W opakowaniu powinno być KOYO
Pieraś - 24-05-2012, 20:29
to cool
|
|
|