To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Efekt HighContrast w zwykłych zegarch

m6riano - 09-12-2011, 02:59

Efekt nocnych nudów:

Spody tych czarnych tarcz w zegarach można śmiało pojechać papierkiem 600 lub np. nitro.

żeby mieć dobry dostęp do tego przeźroczystego plastiku trzeba wykręcić silniczki:

z kolei rozmiar płytek do diod najlepiej żeby miał 3-5mm średnicy wewnętrznej oraz 9-11mm zewnętrznej:

A tutaj już gotowy wskaźnik temp.:

c.d nastąpi..;-)

Owczar - 09-12-2011, 19:38

Coś słabo się świeci...
m6riano - 11-12-2011, 14:27

Moim zdaniem nieźle i mi wystarcza:

Owczar - 11-12-2011, 14:31

Gdybyś przyciemnił szybkę to by nie było ich nawet widać...
m6riano - 11-12-2011, 15:13

Może i masz racje ale ja nie będę przyciemniał szybki..od czego mam pokrętło..po za tym dałem tam po 4 diodki smd, więcej już chyba nie wejdzie..ale spróbuje z prędkościomierzem...może wejdzie 5
Owczar - 11-12-2011, 15:24

m6riano napisał/a:
Może i masz racje ale ja nie będę przyciemniał szybki..od czego mam pokrętło..

Ale to nie chodzi o to żeby nie raziło tylko o to by uzyskać większy kontrast.

Może te diody jakieś słabe. U mnie świecą jak głupie.

m6riano - 12-12-2011, 17:07

A jakie dałeś?
ja zwykłe SMD 603 bodajże...

Owczar - 12-12-2011, 17:41

Nie pamiętam już jakie. Ale zawsze mogę zmierzyć w wolnej chwili. Gdzieś chyba jeszcze mam. A może złe rezystory?
m6riano - 12-12-2011, 17:50

może..1 kilo 1/8wata chyba
zkogal - 10-03-2012, 11:37

Niby temat to Nowe tarcze zegarów HC, ale...

Zobaczcie jak wyszło moje prawie :) HC na zwykłych zegarach :)

Zdjęcia starałem się zrobić tak by jak najbardziej odwzorowały rzeczywistość. Ale na żywo to na żywo, świecą na tyle mocno że trzeba i tak trochę ściemnić bo jak zakładałem zegary dziś w nocy to po prostu oślepiały.

Tu wyłączone oświetlenie:

Tu zegary po zapaleniu świateł:

Teraz jak to było...
W oczekiwaniu na wydruki nowych tarcz postanowiłem pobawić się z podświetleniem, poza tym seryjnym doszły więc taśmy led w kolorze białym zimnym.
Tu mała podpowiedź, zabierając się za to nie układajcie taśmy tak by diody były skierowane do góry w tarcze, tylko rozłóżcie je na obwodzie wgłębienia tak by świeciły jakby prostopadle do tarcz. Światło lepiej się rozchodzi, no i jest wystarczające by podświetlić ładnie wskazówki przez te kawałki plexi pod tarczami ktore mają porobione specjalnie jakby soczewki.

Kolejnym etapem było nałożenie foli transparentnej Czarnej (tu oracal 8300 taka sama jak przyciemnia się lampy)

Efekt jest o tyle fajny że nie mam zawalonej całej szybki zegarów tylko tarcze więc została ładnie widoczna cała ramka zegarów.

tomasek - 10-03-2012, 11:46

I dlatego co by nie było śmietnika to ten post powinien być tutaj http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=60440 :P
zkogal - 10-03-2012, 12:04

Tomasek6 ale twój post już niestety nie pasuje ;) To tak co by nie było śmietnika ;)
Owczar - 10-03-2012, 12:58

Tym razem śmietnika nie było, bo jesteś nowy :) Jednak każdy następny post w niewłaściwym miejscu trafi tam....

[ Dodano: 10-03-2012, 13:51 ]
zkogal, ale tak patrzę i tego efektu HC nie widać zbyt mocno.

W highcontrast chodzi o jak największą różnicę między jasnym a ciemnym punktem, a te ramki w zegarach są wręc brzydkie i lepiej jak ich nie widać...
Popatrz na pierwszą stronę tego tematu.

zkogal - 10-03-2012, 18:07

Owczar myślę że na żywo powiedział byś inaczej, choćby dlatego że w takim układzie ten kontrast jest i jest zachowana jakaś ostrość, na co ja osobiście jestem wyczulony.

Ramki, hmm kwestia gustu, mi osobiście nie przeszkadzają, można by je np wykleić w carbon czy coś takiego ale jednak gal to nie auto segmentu sportowego więc ogólnie całość fajnie wygląda z deskami ala drewno itp, więc i z tymi ramkami kombinować nie chce żeby nie przekombinować :)

Wracając do odpowiedzi, gdy przyciemnisz całą szybkę problem jak dla mnie pojawia się taki że na odległości tarcze-szybka gdzie szybka ma założoną folię, powstaje efekt rozmycia.

Mnie osobiście to drażni, bo lubie jak coś jest naprawdę ostre i sam dostrzegam to delikatne rozmycie.

We wtorek powinienem mieć autorskie tarcze :) :

Będą robione na backlith-cie z białym drukiem, a na to nałożony jeszcze raz czarny lakier UV więc, będą matowe. Niestety w tym co jest teraz nie podoba mi się to że folia jest jednak w połysku :)

Owczar - 10-03-2012, 18:19

Nie ma żądnego rozmycia. Oryginalne HC też mają przyciemnioną szybę...

Ale ten arkusz jest chyba od zegarów HC i nie podejdzie do zwykłych?