To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Olej silnikowy do Carismy GDI

Moomin - 04-03-2008, 01:12

turek61 napisał/a:

Tylko zaznaczam że musiały by zgłosić sie osoby pewne i zdecydowane.

Ja też ich pytałem o ten olej i tez dostałem taką samą odpowiedź. Jestem chętny na ten olej bo moja Cari chodzi na nim w porządku, ale mi wymiana szykuje się gdzieś koło sierpnia. Mógłbym może jednak kupić go wcześniej. W każdym razie jestem chętny. Sam chciałem zaproponować podobne rozwiązanie.

turek61 - 04-03-2008, 01:30

Moomin, to jeszcze dwóch, ew. jeden i zamawiam :wink:
Anonymous - 04-03-2008, 15:47

To ja byłbym chętny, bo pytałem na stacji Shell i powiedzieli, że jednej butelki mi nie sprowadzą. Może uda ci się firmę Romiko namówić na pokrycie kosztów wysyłki? (16 kilo to raczej spora paczka).
Tak wogóle przeczytałem cały (!) ten temat i wychodzi na to , ze silniki GDI nie są takie znowu wybredne, bo co użytkownik to olej ;)

turek61 - 05-03-2008, 08:35

jaded napisał/a:
Może uda ci się firmę Romiko namówić na pokrycie kosztów wysyłki? (16 kilo to raczej spora paczka).

Zapytanie odnośnie kosztów wysyłki poszło ....

Morfi - 05-03-2008, 16:53

Co powiecie o Tym
mlun - 05-03-2008, 18:20

O czym bo nic nie widać?
Anonymous - 05-03-2008, 19:35

przybliż nam obraz
Morfi - 06-03-2008, 17:57

http://allegro.pl/item320...5l_fvt_g4_.html
O to chodziło.
Przepraszam

Anonymous - 06-03-2008, 18:36

Bardzo dobry olej ,dużo o nim słyszałem,świetna jakość
Moomin - 11-03-2008, 21:50

turek61 napisał/a:
jaded napisał/a:
Może uda ci się firmę Romiko namówić na pokrycie kosztów wysyłki? (16 kilo to raczej spora paczka).

Zapytanie odnośnie kosztów wysyłki poszło ....

Jak wygląda kwestia zamówienia i wysyłki?

turek61 - 11-03-2008, 22:32

Moomin napisał/a:

niestety brak odzewu :( Chyba maja w nosie klientów do których trzeba wysyłać towar.
W zapytaniu nawet trochę ich podkręciłem, ze gdyby transakcja przebiegła OK to mieli by więcej zamówień ze strony Naszych MM ale widać, że to chyba wywarło na nich wręcz odwrotny skutek.
Nie wiem czy czekać dłużej czy sobie odpuścić....Pisałem też do tej firmy:
http://www.labijak.pl/ bo tż maja ten olej ale tu jeszcze gorzej bo zero odzewu.
Kolega wyjeżdża w czwartek do Niemiec (ale nie daleko za granice na zakupy) i sprawdzi mi czy tam mają w sklepach i w jakiej cenie.Jak nie to chyba się poddam i wleję Mobila 5W50.Przecież to nienormalne aby olej który niby jest dedykowany do GDI był tak trudno dostępny.

Moomin - 11-03-2008, 22:39

turek61 napisał/a:
Moomin napisał/a:

niestety brak odzewu :( Chyba maja w nosie klientów do których trzeba wysyłać towar.
W zapytaniu nawet trochę ich podkręciłem, ze gdyby transakcja przebiegła OK to mieli by więcej zamówień ze strony Naszych MM ale widać, że to chyba wywarło na nich wręcz odwrotny skutek.
Nie wiem czy czekać dłużej czy sobie odpuścić....Pisałem też do tej firmy:
http://www.labijak.pl/ bo tż maja ten olej ale tu jeszcze gorzej bo zero odzewu.
Kolega wyjeżdża w czwartek do Niemiec (ale nie daleko za granice na zakupy) i sprawdzi mi czy tam mają w sklepach i w jakiej cenie.Jak nie to chyba się poddam i wleję Mobila 5W50.Przecież to nienormalne aby olej który niby jest dedykowany do GDI był tak trudno dostępny.

Ale napisałeś konkretnie, że chcesz 12 litrów zamówić? Czy pytałeś o darmową wysyłkę tylko? Jakby im wysłać zamówienie konkretne to myślę, że by jednak wysłali, w końcu to sklep internetowy też. Pal licho tą przesyłkę, podzielimy się kosztami.
Do Labijaka to chyba trzeba dzwonić. W zeszłym roku nie mieli tego oleju, a strona jest nieaktualna.:(

XL - 12-03-2008, 00:54

Turek61, olej handełesów. Półsyntetyczny olej Shella 10w30 to żaden cymes, spokojnie można go zastąpić lepszym syntetykiem o niemal identycznych parametrach lepkościowych.
„Dedykowany” Shell 10W30 ma lepkość kinetyczną 70,74 mm2/s w 40 st. Celsjusza i 10,6 mm2/s w 100 stopniach. Najbliższe mu to Mobil 1 formula ESP 5W30 – 72,8/12,1 oraz Castrol Edge 5W30 – 73,4/11,9. Oba te oleje są nie tylko lepsze, ale i tańsze. Nie spodziewaj się, że będą dużo tańsze, oleje klasy W30 generalnie są dosyć drogie. Mobil 1 ESP 5W30 zaoferowano mi wczoraj w sklepie do którego wstąpiłem ot tak, przy okazji, za200 złociszy/4l.
Mobil 1 5W50 to także świetny olej, ale już z innej bajki, ma dużo wyższą lepkość kinetyczną (104,6/17,4) i wskazany jest raczej dla lubiących dobrze zagrzać silnik ostrą jazdą. Przy normalnej jeździe, zwłaszcza na krótkich odcinkach, przy niedogrzanym silniku niepotrzebnie zwiększa jego opory wewnętrzne, a zarazem zużycie paliwa. Może i nieznacznie, ale zawsze trochę.
Odrębnym zagadnieniem są silniki żłopiące olej w nadmiernych ilościach, tu wiadomo: lać to co gęste i tanie.

Pozdrawiam, XL

Morfi - 12-03-2008, 08:50

http://allegro.pl/item312...optec_4200.html znalazłem takie coś jeszcze i http://allegro.pl/item327...e_iii_5w30.html
turek61 - 12-03-2008, 11:34

Moomin napisał/a:
Ale napisałeś konkretnie, że chcesz 12 litrów zamówić?
oczywiscie że pisałem o całym kartonie czyli 4X4l. i ze za przesyłkę zapłacę.Spytałem sie tylko grzecznie czy nie maja jakiegoś dystrybutora w Szczecinie gdzie ew. mógłbym osobiście odebrać towar.
Jak ktoś śledzi moje wątki to wie że praktycznie większość zakupów zw. z samochodem i nie tylko robie przez internet(oprócz tych u japaneze).
Pierwszy raz spotkałem sie z takim traktowaniem klienta.Fakt pierwsza odpowiedź była ale jak wspomniałem o wysyłce to juz ucichli.Chyba maja daleko do poczty....
XL napisał/a:
Najbliższe mu to Mobil 1 formula ESP 5W30 – 72,8/12,1 oraz Castrol Edge 5W30 – 73,4/11,9. Oba te oleje są nie tylko lepsze, ale i tańsze

XL pewnie masz racje i trzeba olac takich sprzedawców którym nie zależy na kliencie. A co do tych olei to też masz racje.Rozważam....