To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - CB RADIO

archi_voo - 09-03-2009, 10:21

Co do homologacji Unidena odpowiedź jest prosta: Firma Uniden produkuje CB na rynki całego świata, Pod marką uniden radyjka sprzedawane są w Ameryce natomiast President w Europie, dystrybutor musi sie z czegoś utrzymywać więc trzebabyło chronić rynek europejski przed Unidenem....
atsar - 12-03-2009, 15:05

eddi1977 napisał/a:
Znalazłem kiedyś na forum fotki i chyba opis jak zamontować radyjko w schowku na okulary bez usuwania klapki,podobało mi się ale teraz kiedy mam radyjko nie mogę tego znaleźć więc ktokolwiek widział,ktokolwiek wie...

prosze ja Ciebie oto i on

Marcino - 12-03-2009, 15:37

TTI 880 jest w dobrej cenie,
eddi1977 - 12-03-2009, 15:58

Dzięki atsar już to znalazłem,już prawie zamontowałem :)
Kibloo - 12-03-2009, 18:33

Marcino napisał/a:
TTI 880 jest w dobrej cenie
ja używam takiego i nie narzekam... ładnie ściąga i pasuje kolorem podświetlenia do L200 :D

pozdro

archi_voo - 19-03-2009, 08:52

Kibloo napisał/a:
Marcino napisał/a:
TTI 880 jest w dobrej cenie

ja używam takiego i nie narzekam... ładnie ściąga

ściągać to może jedynie antena ;) radyjko może np. ładnie demodulować, odcinać szumy i zakłucenia oraz dobrze nadawać (modulacja, moc...)

Kibloo - 19-03-2009, 10:04

no tak... sorki za nieścisłość, ale zestaw z IC100 dziala spokojnie
LancerkaGT - 27-04-2009, 21:54
Temat postu: Yanosik?
Słuchajcie a co powiecie o Yanosiku? - słyszałam,że to niezła alternatywa dla CB. Wiem że pewnie wrogów sobie teraz narobię ale mi jakoś CB nie odpowiada. Szukam czegoś innego :wink:
Anonymous - 29-04-2009, 12:49

koledzy a jak wygląda używanie CB w krajach UE czy są jakieś odgórne rozporządzenia ? czy też poszczególne kraje mają swoje regulacje? i jak to wygląda w praktyce? aha czy każdy model CB używany w Polsce można bez problemowo używać w UE. Usiłowałem coś znaleźć na ten temat ale niewiele się dowiedziałem.
Student - 29-04-2009, 13:35

Oj była tabela jak i gdzie używać radia ale nie pamiętam w którym temacie.
Na pewno nie jest to znormalizowane przynajmniej w zakresie mocy.

Kibloo - 30-04-2009, 08:59

generalnie jest tak:
Polska: modulacja AM (pełne), pasmo "C"

Europa: Zależnie od kraju: modulacja AM lub FM, i odpowiedni raster, oraz we wszystkich raster EC.

Moc do 4W w AM i do 1W(chyba) w FM bez zezwolenia zależnie od kraju wspólnoty, ważna deklaracja zgodności EC producenta niezbędna przy kontroli.

rozpiska zestawów częstotliwości: http://www.cbradio-carlos.com/cb.html

lub: http://cbradiokom.pl/?czestotliwosci-cb-radio,9

pozdro

Anonymous - 01-05-2009, 20:39

Kibloo podziękował ładnie :lol: i pytanie praktyczne czy używany przez Ciebie TTI 880 może byc stosowany w EU? bo przymierzam się do jego kupna i chciałbym miec pewnośc że nie będą mnie gdzieś w Unii ścigali? :axe:
Kibloo - 04-05-2009, 08:47

ma znak EC i o ile pamiętam 6 albo 7 zestawów częstotliwości (między innymi DE, EC, PL), ale generalnie jak chcesz korzystać z CB to w kazdym kraju EU można korzystac z polskiego zestawu, tylko poza granicami kraju, kanał 28. Raczej slangu CB z innych krajów trudno będzie sie domyślić...

Generalnie radyjko jest całkiem zacne, ja nie narzekam.

Pozdrawiam

Marcino - 04-05-2009, 15:33

Wczoraj TTI 880 było w programie Gadzet na TVN Turbo, Mowili ze moze być uzywane w EU, sam mam takie z antenka sirio AS 100 i jestem bardzo zadowolony.
Poza granicami kraju mowili ze powinnismy uzywac kanału 28. Dodatkowo to radio ma pasmo FM nieuzywane u nas.
Pozdrawiam

Kibloo - 04-05-2009, 19:34

to radio ma wszystko... (no może prawie wszystko), trzeba tylko dokąłdnie instrukcje przeczytać...

pozdro