[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Climatronic oraz Obsługa climatronica
Anonymous - 29-11-2011, 20:49
rubensixxx, to co nagrałeś to parownik od klimatyzacji, jego drożność nie wpływa na poziom grzania.
wentylator działa Ci na każdym biegu ? tzn czy zwiększa swoją prędkość gdy zwiększasz siłę nadmuchu ? auto nagrzewa się szybko ?
obstawiam problem z termostatem, jego wymieniłbym w pierwszej kolejności.
rubensixxx - 29-11-2011, 22:39
Wiec tak, silnik sie nagrzewa szybko i w w normie, wentylator sie zalacza napewno, autko lekko zaczyna grzac jak jade powyzej 2000 obr ale to i tak nie jest grzanie, mialem juz kiedys takie autko i zagrzewalo sie w srodku bardzo szybko a teraz to tragedia
wiec co powinienem zrobic ?
Owczar - 29-11-2011, 22:47
Na początek sprawdź na wyłączonym ogrzewaniu, czy przewody idące do nagrzewnicy pod maską są tak samo gorące.
rubensixxx - 29-11-2011, 22:56
chodzi o te 2 gumowe przewody pod maska po prawej strony silnika ? jesli tak to ten u gory jest bardzo goracy a ten drugi slabo, dopiero po przejechaniu 7km robi sie dosyc cieply, ale nie tak jak tamten
Owczar - 29-11-2011, 23:11
Masz LPG?
Jeśli nie, to wygląda na słabą drożność nagrzewnicy. Spróbuj przepiąć te 2 przewody na krzyż. U mnie w dieslu pomogło. Miałem identyczne objawy. Ostatecznie zrobiłem płukankę pod ciśnieniem za pomocą węża ogrodowego
Pamiętaj żeby spuścić płyn z chłodnicy, ale tak czy inaczej trochę go wycieknie więc kup na dolewkę.
komarsnk - 29-11-2011, 23:29
rubensixxx, kilka dni temu miałem DOKŁADNIE te same objawy i DOKŁADNIE te same podejrzenia. Myślałem, że nagrzewnica jest zatkana, myślałem, że padnięty termostat... Nic z tych rzeczy...
Wspaniały układ samoodpowietrzający nijak nie chciał się po ludzku odpowietrzyć. Zalewałem płyn wg manuala, potem tylko podejrzewając zapowietrzenie podnosiłem przód..góra, dół, lewo, prawo... prawie nim MOTYLA NOGA obróciłem
Zaryzykowałem i pociąłem wąż od nagrzewnicy i przysposobiłem mu 20cm rurki idącej pionowo z odpowietrznikiem na końcu, przez który wlewałem płyn ściskając co chwila rurę od chłodnicy (na włączonym silniku)
I co? I jednak udało się zmieścić jeszcze litr płynu...
Ja nie wiem co robiłem nie tak... Może to kwestia tego, że reduktor jest wpięty w ten obwód... Ale jest on jednak "nieco" niżej niż zbiornik wyrównawczy....
To się wyżaliłem...
Oczywiście nie polecam robienia tzw. "druciarstwa" i próbujcie zrobić to po ludzku
[ Dodano: 29-11-2011, 23:31 ]
Aaa.. i zapomniałem dodać, że teraz grzeje aż miło
rubensixxx - 29-11-2011, 23:48
Mam lpg ale niedawno zamontowane (3tyg) ale to sie dzieje juz od paru miesiecy przed zalozeniem gazu tak wiec lpg napewno nie jest przyczyna.
na krzyz przewody ???? tzn ktore i jaki to ma sens jesli moglbym zapytac ???
[ Dodano: 29-11-2011, 23:49 ]
na tym forum szybko sie dostaje odpowiedzi
[ Dodano: 29-11-2011, 23:50 ]
az ide jeszcze raz zobaczyc te weze bo nie daje mi to spokoju
Krzyzak - 30-11-2011, 07:01
rubensixxx napisał/a: | dzis silniczek rozebralem |
są 3 silniczki w klimatroniku, więc masz pewność, że to ten od temperatury? czyli po prawej stronie panelu centralnego
termostat masz sprawny?
rubensixxx - 30-11-2011, 12:48
rozebralem dokladnie ten za popielniczką panelu centralnego, na prawo od schowka, widze tez taki na belka trzymiaca schowek bardzo latwo dostepny, ale z tego co czytalem to wlasnie tamten ktory rozbieralem sie psuje, wiec jak to jest ?
Kamil_Ziomek - 30-11-2011, 18:33
Moja skromna opinia to spróbuj wymieść ten syf z nagrzewnicy i umyć parownik albo wybierz się do dobrego zakładu na dezynfekcje klimatyzacji która nie polega jak w większości na włączeniu ozonatora na 30 minut bo te gnijące trawy z błotkiem i robalami na pewno śmierdzą w całym aucie z resztą widuje takie widoki co jakiś czas (i nawet jedna dezynfekcja nie pomoże) , a następnie zamontuj filtr przeciwpyłkowy.
Nie masz problemów z przegrzewaniem się silnika? może pompa wody ma dość.
rubensixxx - 30-11-2011, 23:03
Silnik nie rpzegrzewa sie , temperatura silnika nan-stop w normie. ale niewiem czy ma to jakis zwiazek bo sie nie znam na tyle ze po przejechaniu 100km na trasie jak otworzylem maske i otworzylem zbiorniczek wywrownawczy to plyn nie byl nawet lekko cieply (ale moze tak powinno byc , niewiem).
Dzis rozkrecillem drugi silniczek a tam wszystkie zebatki tez bylo OK, ale kolega poprzednio napisal ze sa trzy tak wiec gdzie jest ten trzeci ponizej foto ktore rozkrecilem juz.
[ Dodano: 30-11-2011, 23:10 ]
linki alternatywne bo cos sie niechce wyswietlac
http://imageshack.us/f/706/img2563r.jpg/
http://imageshack.us/f/72/img2557ff.jpg/
[ Dodano: 01-12-2011, 11:52 ]
nikt ?
Kamil_Ziomek - 01-12-2011, 18:34
ten z pierwszego to silniczek od ciepło- zimno. Sprawdź czy jak ustawisz LO to silnik przesuwa ramie gdy zmieniasz na grzanie. Jeśli nie to wina jest w nagrzewnicy ( wymienniku ciepła) lub układ jest zapowietrzony. Masz jakąś różnice w poziomie płynu w zbiorniczku na zimnym i ciepłym silniku? Odkręć korek od chłodnicy na zimnym dolej płyn na full w chłodnicy zapal silnik i czekaj aż się silnik zagrzeje do normalnej temperatury. Przód auta możesz ustawić na jakimś wzniesieniu.
Owczar - 01-12-2011, 21:21
Panowie, piszecie żeby sprawdzał silniczki, cuda robił jak przecież wyraźnie napisał, że jeden wąż od nagrzewnicy jest gorący, a drugi ma dużo niższą temperaturę. Jakim cudem robi się taki stan, skoro nie ma przepływu powietrza przez nagrzewnicę.
rubensixxx napisał/a: | Mam lpg ale niedawno zamontowane (3tyg) ale to sie dzieje juz od paru miesiecy przed zalozeniem gazu tak wiec lpg napewno nie jest przyczyna.
na krzyz przewody ???? tzn ktore i jaki to ma sens jesli moglbym zapytac ???
[ Dodano: 29-11-2011, 23:49 ]
na tym forum szybko sie dostaje odpowiedzi |
Przecież napisałem co i jak zrobić, to co miałem jeszcze dodać? Ma takie zanczenie, że potrafi się zdarzyć w nagrzewnicy, że coś spowoduje zator. Odwracając obieg możesz udrożnić nagrzewnicę, ale nie ma na to gwarancji. Zajrzyj jeszcze pod korek chłodncy i zobacz w jakim stanie jest. Czy są widoczne naloty z kamienia itp. Widząc jak ktoś zasyfił parownik, to można wnioskować, że na płynie też mógł oszczędzać...
[ Dodano: 01-12-2011, 21:25 ]
Kamil_Ziomek napisał/a: | Przód auta możesz ustawić na jakimś wzniesieniu. |
Nigdy takich akrobacji nie robilem. Nawet jakos specjalnie się nie przykładałem do zalewania chłodnicy. Chłodnica na full, wyrownawczy na full, jazda, a nastepnego dnia tylko do zbiorniczka.
rubensixxx - 02-12-2011, 00:25
No jakis nalot widze w kololrze rdzy(kolor), a czy zbiorniczku powinien byc plyn cieply po okolo 100km? Bo jest zimny.
Owczar - 02-12-2011, 00:32
Może być zimny. Płyn przelewa się do zbiorniczka zaraz po rozgrzaniu, a potem stygnie. Może być ciepły np po kilku km.
|
|
|