[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Efekt HighContrast w zwykłych zegarch
zkogal - 11-03-2012, 11:40
Owczar napisał/a: | Nie ma żądnego rozmycia. Oryginalne HC też mają przyciemnioną szybę... |
Znajomy w innym aucie położył folie na szybkę i tak to wyglądało więc z tąd moje podejście, nie wiem do końca jak to wygląda w galu bo zwykle taki temat był tu fotografowany tel itp więc nie było widać efektu.
Owczar napisał/a: | Ale ten arkusz jest chyba od zegarów HC i nie podejdzie do zwykłych? |
Tak dokładnie sam obrys jest od zegarów HC natomiast rozkład wskaźników jest taki sam. Bryt drukuje tak by cały arkusz był pokryty czarnym więc będzie trzeba dociąć.
swinks_UK - 11-03-2012, 12:06
zkogal, przyciemnianie szybki było już dawno robione z dobrym efektem i nie ma się co sperać, tutaj (oryginalna brązowa szybka z High Contrast plus przyciemnienie folią brąz:
http://desmond.imageshack....jpg&res=medium
i włączone:
http://desmond.imageshack....jpg&res=medium
zkogal - 11-03-2012, 16:22
No cóż, z racji tego lubię uczyć się na własnej skórze to chyba przekonałeś mnie i dziś to przerobię.
Folia z tarcz pójdzie won a przyciemnię szybkę.
Zobaczymy jaki będzie efekt.
swinks_UK - 11-03-2012, 16:37
Pamietaj tylko, by mieć bardzo dobrej jakosci folię i możliwie najcieńszą. Samo wyklejanie jest... nie łatwe (delikatnie mówiac).
bbandi - 11-03-2012, 17:17
zkogal, -koniecznie wrzuć fotę jak zamontujesz te tarcze autorskie bo fajnie wyglądają.
P.S Gdzie takie można zamówić i jaki koszt?
zkogal - 11-03-2012, 20:15
bbandi sam projektowałem i sam drukuję, zobaczymy jak wyjdą, jeśli będzie git a ktoś będzie chciał to mogę drukować, ogólnie cena nie powinna przekroczyć 40zł. Zresztą to później jak wyjdą dobrze
Swinks spokojnie Z oklejania samochodów szyb i najróżniejszych podłoży mam zrobionych kilkanaście kursów i ładnych kilka lat doświadczenia
Szybkę okleiłem oracalem 8300 transparent black bo folie do przyciemniania szyb na miejscu miałem Johnsona ale darkblack a ta jest za ciemna.
Ogólnie nie jest źle, na odległość ładniej się świecą niż kiedy byla folia bezpośrednio na tarczach.
Nie ma tylko tej ostrości ale to już chyba moje zboczenie bo 8/10 innych osób pewnie nie zwróci na to uwagi. Jednak do miesiąca czasu spod foli "ucieka" powietrze które podczas klejenia pozostaje jednak mimo że tego nie widać pod folią. Myślę że wtedy będzie lepiej.
Jutro postaram sie zrobić foty w dzień bo teraz po ciemku to bez sensu.
Owczar - 11-03-2012, 22:21
zkogal napisał/a: | Ogólnie nie jest źle, na odległość ładniej się świecą niż kiedy byla folia bezpośrednio na tarczach. |
To podświetlenie jest jeszcze zbyt mało intensywne. Jaka taśma led?
zkogal napisał/a: | Nie ma tylko tej ostrości ale to już chyba moje zboczenie bo 8/10 innych osób pewnie nie zwróci na to uwagi. Jednak do miesiąca czasu spod foli "ucieka" powietrze które podczas klejenia pozostaje jednak mimo że tego nie widać pod folią. Myślę że wtedy będzie lepiej. |
Ile? U mnie rano nie było śladu po wodzie i powietrzu. Kleiłem na wodę w płynem do naczyń, a folia z biedronki.
Poza tym masz niedoświetlony obszar 160-180km/h i 2k rpm. Źle ułożyłeś taśmę, bo tam są płytki światłowodowe i trzeba ustawić pod kątem prostym do płaszczyzny na brzegu.
Dodatkowo trzeba podświetlić wskazówki, bo po podświetleniu taśmą led ich w ogóle nie widać nawet bez folii nocą, a po założeniu folii jest jeszcze gorzej. Poza tym należy zetrzeć fioletową farbę spod tarczy bo pogarsza efekt i zniekształca barwę.
http://forum.mitsumaniaki...der=asc&start=0
zkogal - 12-03-2012, 12:52
Owczar napisał/a: | zkogal napisał/a: | Ogólnie nie jest źle, na odległość ładniej się świecą niż kiedy byla folia bezpośrednio na tarczach. |
To podświetlenie jest jeszcze zbyt mało intensywne. Jaka taśma led? |
LED SMD 3528
Owczar napisał/a: |
zkogal napisał/a: | Nie ma tylko tej ostrości ale to już chyba moje zboczenie bo 8/10 innych osób pewnie nie zwróci na to uwagi. Jednak do miesiąca czasu spod foli "ucieka" powietrze które podczas klejenia pozostaje jednak mimo że tego nie widać pod folią. Myślę że wtedy będzie lepiej. |
Ile? U mnie rano nie było śladu po wodzie i powietrzu. Kleiłem na wodę w płynem do naczyń, a folia z biedronki. |
Ja kleje tylko na sucho a tym bardziej folie której użyłem. Wiem natomiast że folia z biedronki właśnie w efekcie kontaktu z wodą zrobi ci się w niedługim czasie fioletowa i plamista
Owczar napisał/a: |
Poza tym masz niedoświetlony obszar 160-180km/h i 2k rpm. Źle ułożyłeś taśmę, bo tam są płytki światłowodowe i trzeba ustawić pod kątem prostym do płaszczyzny na brzegu.
Dodatkowo trzeba podświetlić wskazówki, bo po podświetleniu taśmą led ich w ogóle nie widać nawet bez folii nocą, a po założeniu folii jest jeszcze gorzej. Poza tym należy zetrzeć fioletową farbę spod tarczy bo pogarsza efekt i zniekształca barwę.
http://forum.mitsumaniaki...der=asc&start=0 |
Może tak to wyszło, na żywo wygląda dobrze.
Wskazówki wystarczająco świecą, diody są skierowane w miejscach gdzie w płytce są jakby soczewki, prosto w bok płytki.
Farba starta od lipca
Postaram się wrzucić dziś foty jak to wygląda.
Owczar - 12-03-2012, 13:31
zkogal napisał/a: | Ja kleje tylko na sucho a tym bardziej folie której użyłem. Wiem natomiast że folia z biedronki właśnie w efekcie kontaktu z wodą zrobi ci się w niedługim czasie fioletowa i plamista |
Co znaczy niedługi czas? Miesiąc, dwa?
Na takiej taśmie jest jednak zbyt małe światło. Też próbowałem i efekt był taki:
Wskazówki dodatkowo podświetlone czerwoną diodą.
Na takich diodach:
Efekt dużo lepszy:
cns80 - 18-02-2013, 14:44
Odgrzeje troche kotleta może komuś się to przyda:
Co do podświetlenia wskazówek to właśnie je robię w moim moto za pomoca podmiany wskazówek na te z mondeo mk3 i takie coś http://lediker.pl/podswie...ika,62,110.html
Na razie zegary wygladają tak:
waldi-1 - 18-02-2013, 14:46
Po co ci podświetlenie wskazówek, przecież w moto i tak nic niewidać jak zapylasz
cns80 - 18-02-2013, 15:03
Lubię wiedzieć czy się nie przegrzewa i czy paliwa starczy
waldi-1 - 18-02-2013, 15:08
Dużo jezdzisz nocą ? na przegrzewanie dobry jest dodatkowy włacznik wentylatora
cns80 - 18-02-2013, 15:14
waldi-1 napisał/a: | Dużo jezdzisz nocą ? | 50%.
waldi-1 napisał/a: | na przegrzewanie dobry jest dodatkowy włacznik wentylatora | U mnie to raczej dodatkowy wentylator, bo jak się spokojnie kulam upalnym wieczorem to po pół godziny zamieniam się w helikopter Zwłaszcza jak jedziemy w kilkanascie maszyn i wszystkie piece mam przed sobą
waldi-1 - 18-02-2013, 15:25
Jak dobrze widzę to masz chyba Ninje, sam sobie jestes winien, gdybyś miał np Honde lub Yamahe to nigdy byś nie był z tyłu
Pomaluj wskazówki fluoroscencyjna farba, pomoze ci to w nocy
|
|
|