Dom/garaż/ogród - Budowa domu od A do Z - czego uniknąłbym przy kolejnej budow
Owczar - 06-09-2020, 21:59
Słowo się rzekło i wpadł podnośnik. Garaż jeszcze w proszku ale powoli do celu.
Bizi78 - 06-09-2020, 22:14
No i to jest garaż .
Przydałby się jeszcze taki pół kanał aby pod autem pracować na stojąco .
Owczar - 06-09-2020, 22:28
Niestety płyta fundamentowa i wysoki poziom wody gruntowej wykluczają. Garaż ma 3.1 wysokości, a podnośnik może podnieść na 1.8m. ogranicza wysokość auta.
Bizi78 - 06-09-2020, 22:45
Owczar napisał/a: | Garaż ma 3.1 wysokości |
A to spoko, myślałem że sporo mniej i stąd pytanie.
BigTomala - 07-09-2020, 08:38
Owczar napisał/a: | Słowo się rzekło i wpadł podnośnik |
Zazdraszczam No to gdzie lista zapisów na serwis... Albo kiedy pierwszy wolny termin
Krzyzak - 07-09-2020, 09:08
Ty go przymocuj do wylewki lepiej
Owczar - 07-09-2020, 09:20
Oczywiście będzie zamocowany
Muszę jeszcze wymienić ze 4 przewody, bo są przytarte, potem je puścić w rurach w płycie fundamentowej. Sama pompa trafi do szafy, gdzie będzie sobie stała zamknięta i niewidoczna.
Właśnie zamówiłem płyty do pawlaczy. Wszystkie graty do aut i domu będą indeksowane i wrzucane do kartonu, tak by potem łatwo je można było znaleźć Do szaf trafią najpotrzebniejsze rzeczy, zamontuję reszte frontów i w końcu będzie to wyglądało jak ma wyglądać.
Na koniec uspawam stół warsztatowy, ściana z najpotrzebnijszymi narzędziami, oświetlenie i okaże się, że i tak nie mam czasu dłubać w aucie bo szafa wzywa
W zasadzie to zrobiły się już 2 szafy bo w pierwszej zabrakło miejsca na niskonapięciowe elementy i rozszycie kabli syngałowych.
Ostatnie pół roku było na froncie wyjątkowo intensywne...
Ale w końcu zaczynamy zbliżać się do celu
Marcino - 07-09-2020, 11:41
Ten dom bez prądu pewnie bedzie nadal zył... oby nie swoim zyciem:)
Owczar - 07-09-2020, 11:51
Bez prądu będzie żył dokładnie tak samo jak inne domy bez prądu
Ale na to też jestem przygotowany. W kotłowni miejsce na agregat 3 fazowy z AVR, poprowadzone zasilanie powietrzme i kanał do odprowadzania spalin. Agregat 5-6kW zasili wszystko poza płytą indukcyjną. W tym także ogrzewanie.
Automatyka będzie żyła na UPS.
Bzyk_R1 - 07-09-2020, 12:17
Owczar napisał/a: | Bez prądu będzie żył dokładnie tak samo jak inne domy bez prądu
Ale na to też jestem przygotowany. W kotłowni miejsce na agregat 3 fazowy z AVR, poprowadzone zasilanie powietrzme i kanał do odprowadzania spalin. Agregat 5-6kW zasili wszystko poza płytą indukcyjną. W tym także ogrzewanie.
Automatyka będzie żyła na UPS. |
A co to wojna idzie??
Nie no żartuje, super sprawa z tymi wszystkimi instalacjami.
Marcino - 07-09-2020, 12:24
No jest przygotowany lepiej niz 99% reszty mieszkanców.
Ważne ze zadowolony i nie marudzi ze to by zrobił a tego nie.
Owczar - 22-10-2020, 22:53
uruchomiony
Tylko brak czasu żeby pogrzebać w aucie.
Nie sądziłem że tyle czasu potrwa ogarnięcie garażu żeby wprowadzić 2 auta... Wybudowalem narzędziownie, rząd szaf a do tego ogromne pawlacze.
Krzyzak - 23-10-2020, 08:16
wygląda imponująco - szkoda jeszcze, że ta rura może przeszkadzać jak zapomnisz zamknąć maskę przy podnoszeniu
Marcino - 23-10-2020, 09:39
Owczar napisał/a: | Nie sądziłem że tyle czasu potrwa ogarnięcie garażu żeby wprowadzić 2 auta. |
Znam to, jak co jesień, właśnie w weekend jest plan zrobić miejsce na drugie auto.
Narzędzia to trzeba zorganizować fakt żeby był do nich dostęp dobry, jedynie piła do cięcia muszę wygonić, bo stoi na środku bo wygodnie, a tak trzeba ja pewnie do szopy narzędziowej poza garaż. No ale wyzwaniem są np 4szt rowerów. Nie mam ich jak podwiesić, młody jeszcze jeździ. Generalnie wynoszę je na poddasze bo miejsca mam tutaj sporo na otwartej przestrzeni.
Owczar - 23-10-2020, 10:28
Maska i tak bv przeszkadzała, bo z reguły jest wyżej od linii dachu
Z rowerami miałem ten sam problem. W garażu co prawda by się zmieściły, ale nie chcę by ktoś mi auta tymi rowerami porysował Dlatego latem miejsce na nie jest w narzędziowni.
Teraz będę testował odkurzacz automatyczny co by mi garaż w nocy opędził. Póki co mamy drogę gruntową i w wwożę mnóstwo piachu i błota. Szybko to wysycha i jest plan żeby odkurzacz sobie stał w garażu i nad ranem wszystko odkurzył.
Powoli idziemy do przodu ze wszyustkim, ale elektryka wciąż czeka
Na ten moment jedynie wentylaca jest gotowa w 95%
Przy okazji, posiadaczom ogrodów polecam robota kosząeg. Kupłem go jakoś na początku lipca i od tate pory trawnik każdego dnia wygląda tak samo, a ja moge zapomnieć gdzie trzymam moją bębnową kosiarkę
Fakt, montaż był upierdliwy i trochę nerwów kosztował. A sama kosiarka wymagała małych poprawek. To produkt prosto z Chin, ale musi wyjechać przed dom przez furtkę i wybór był mocno ograniczony.
I pierwsze mycie okien na piętrze z drabiny za mną. Poszło gładko, tak, że narazie odpuszczam w ogóle robota do mycia... robot który wymaga tak dużej interakcji nie jest dla mnie jednak zbyt dużym udogodnieniem.
|
|
|