[97-04]Galant EAxA/W - Skrzynia
Krzyzak22 - 29-05-2012, 10:06
Witam,
Mnie rowniez czeka wymiana lozysk w skrzyni.Z lektury tego watku domyslam sie ,ze chrobocze lozysko(a) na walku sprzeglowym.
Mam dwa pytanka.
Otoz tabliczka pod maska rozni sie od tej ktorej zdjecie zostalo w tym watku wrzucone i nie ma na niej oznaczen dotyczacych skrzyni.
Jest tam tylko typ oraz kilka danych zakonczonych "kg" czyli masa,masa dopuszczalna itd.
Wie ktos gdzie jeszcze moge zdobyc te numery czy pozostaje kanal lub podnosnik i odczytac bezposrednio ze skrzyni?
Drugie pytanie,znacie kogos w Toruniu lub okolicach ktory zajal by sie ta skrzynia?
bobik247 - 29-05-2012, 10:54
Nie wiem jak w galancie, ale na skrzyni w colcie numer jest na górnej części skrzyni więc podnośnik nic by nie dał. Spróbuj odczytać ze skrzyni od góry, a jak się nie da (coś może uniemożliwiać wciśnięcie głowy) to wciśnij tam aparat i zdjęcie zrób. Tabliczka powinna być na górnej ściance skrzyni od strony silnika.
m6riano - 29-05-2012, 12:40
Krzyzak22, bobik247, VIN prawde powie..
Krzyzak22 - 29-05-2012, 19:06
Dzieki Panowie.
z VIN-u wychodzi,ze mam F5M42-1-F7N.
Znalazlem stronke po rusku gdzie po wpisaniu VIN pokazuja wszystko co ma auto.
Moze juz ktos wrzucal a jak nie to :
http://www.japancars.ru/cat/mitsubishi/index.php
Moze komus pomoze.
m6riano - 29-05-2012, 19:30
Krzyzak22 napisał/a: | F5M42 | łożyska możesz kupić u Japaneze ale chyba nie ma różicy między F5M41 a 42
(w 42 wchodzi większa tarcza sprzęgła-225mm)
eddisson - 29-05-2012, 23:40
Jarcev napisał/a: | Cytat: | Model skrzyni masz na tabliczce pod maską F5M42 | na Vinowskiej ??
Tak jak pisałem wczesniej mój pochrobotal po powazniejszym podgrzaniu skrzyni i przestał , dzis postał na parkingu i zaczął piszczeć, cos jak świerszcze , delikatne dotkniecie sprzegła i przestaje-nawet nie trzeba naciskac tylko polozyc noge. Sam nie wiem co mam wymieniac |
Mam to samo i nie trzeba wymieniać tylko nasmarować.
Jak się łączy ramię wyprzęgnika z tłoczkiem jest luz delikatny i piszczy jak cholera...
uzi - 29-06-2012, 20:33
witam po raz kolejny.
zająłem się wreszcie moją nieszczęsną skrzynia.
tylko pojawił się mały problem-a mianowicie nie mogę sobie poradzić z jedną jedyną śrubą która znajduję się od strony grodzi( mówimy o łączeniu skrzyni z silnikiem)- tuż obok cięgien lewarka zmiany biegów. dostęp jest tak ograniczony ze bez usunięcia kolejnych elementów nie widzę możliwości odkręcenia jej.może macie jakieś sposoby które ułatwią mi te zmagania
i jeszcze jedno pytanie odczepiać rozrusznik od razu czy pozostawić przy obudowie licząc że nie będzie przeszkadzał
sampler - 29-06-2012, 21:09
Rozumiem ze sruba jest mocno dociagnieta. Nie trzeba nic usuwac. Wystarczy porzadny klucz oczkowy i od gory lub od dolu (w zaleznosci ktora to sruba) musisz nacisnac ten klucz jakas porzadna dluga rurką tak zeby przylozyc duza sile. Musi puscic
Jak masz prelifta z metalowymi sankami to od razu odkrec cala poduszke skrzyni przy grodzi od sanek bo przy wkladaniu widelec sie z nią nie minie. Poduszka jest mocowana do sanek 4 srubami 14.
Rozrusznik tez wykrec wisi na 2 srubach + elektryka i nie bedzie Ci przeszkadzal jak bedziesz luzowal oslony termiczne wydechu.
uzi - 30-06-2012, 09:25
sampler wielkie dzięki za podpowiedź.
jedynie oczkowy tam wejdzie a przestrzeni na stworzenie dźwigni praktycznie nie ma. myślałem o przesunięciu silnika bliżej chłodnicy. powinienem zyskać dodatkowe miejsce.
będę kombinował -musi się udać
sampler - 30-06-2012, 12:04
dlatego klucz nacisnij poprzez jakas dluga rurke. Ja tak zawsze robie i puszcza
vince_81 - 01-07-2012, 15:47
A ja muszę się pochwalić, że moja skrzynka W KOŃCU jest zrobiona i cieszę się ciszą w aucie podczas jazdy Co prawda skończyło się na wymianie kompletu 6 łożysk + oporowego ( w portfelu ćmy tylko zostały ), ale wiem, że skrzynia jest zrobiona na cacy Z ciekawostek, to w najgorszym stanie były łożyska na mechanizmie różnicowym
Tak czy inaczej dziękuję za wszystkie rady i wskazówki, które tu znalazłem
Jarcev - 01-07-2012, 21:20
rozpozna mi ktos model skrzyni po VINie??
Dread87 - 02-07-2012, 06:38
Jakie moga byc koszta wymiany synchronizatorow I i II biegu?
milo - 02-07-2012, 07:39
Dread87 napisał/a: | Jakie moga byc koszta wymiany synchronizatorow I i II biegu? |
Sam synchronizator kosztuje 250 zł nowy dojdą koszty robocizny i jeszcze pewnie łożyska chyba że sam to zrobisz u mnie leży i czeka synchronizator już ponad rok i nie mam czasu na wymianę
Krzyzak - 02-07-2012, 09:47
Dread87 napisał/a: | Jakie moga byc koszta wymiany synchronizatorow | zależy gdzie
kiedyś w ASO się dowiadywałem - koszt dla 1 biegu (części + robocizna) to 2500 zł
|
|
|