[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Montaż zegarów High Contrast
wolfrick - 18-12-2012, 13:47
Witam,
mam Galanta z 1998, v6v24 w automacie i pytanie jest takie:
Czy da się zamontować w nim zegary z tego wątku?
U mnie są starego typu (przekręcające się).
Jeśli tak to jak mam szukać ? Jeśli nie to proszę pogratulować mi głupoty
Tomek - 18-12-2012, 13:49
można
szukasz na allegro zegary/liczniki HC (High contrast do Galanta)
resztę znajdziesz w tym temacie
wolfrick - 18-12-2012, 13:51
Super, dzięki wielkie
Tomek - 26-12-2012, 21:59
ile roboty jest z ewentualną konwersją mil na kilometry w zegarach HC i przekręceniem stanu licznika?
chcąc wrzucić wyświetlacz od UKP do zegarów, nie chcę ciąć moich, bo lubie zmiany odwracalne
Owczar - 26-12-2012, 22:12
tomek84 napisał/a: | ile roboty jest z ewentualną konwersją mil na kilometry w zegarach HC i przekręceniem stanu licznika? |
Aż tak Ci na tym zależy mając przebieg w UKP? Nie słyszałem by ktoś to robił, ale spece od liczników pewnie dają radę. Potrzebny jest wsad od EU, ale to akurat możesz bez problemu dostarczyć.
Tomek - 26-12-2012, 22:29
Owczar napisał/a: |
Aż tak Ci na tym zależy mając przebieg w UKP? Nie słyszałem by ktoś to robił, ale spece od liczników pewnie dają radę. Potrzebny jest wsad od EU, ale to akurat możesz bez problemu dostarczyć. |
tak, zależy mi, bo np. oddając UKP do upgradu, to w naszym przypadku jest wysyłka i tutaj już Ci km uciekają
poza tym chce mieć realny przebieg, a nie na oko
nie zakupiłem jeszcze dodatkowych HC (bo u mnie wszystko trwa), ale tak się zastanawiam jak z tą konwersją, bo taniej kupić angielskie zegarki
co do wsady od EU, to w sumie masz racje, bo wsadzając nowe tarcze i UKP to do pocięcia idzie tylko obudowa
ale gdybym chciał podłączyć wszystko co sobie założyłem w nowych tarczach to muszę trochę pomieszać w elektronice samego licznika, żeby nie grzebać we wiązkach auta
i to znowu rodzi problem odwracalności
na forum kilka osób kręciło przebieg w HC, więc może ktoś się wypowie jak, no chyba, że wszyscy robili to u profesjonalistów
fj_mike - 26-12-2012, 23:19
tomek84 napisał/a: | na forum kilka osób kręciło przebieg w HC |
Nie kojarzę kto ale sam bym się chętnie dowiedział.
Z tego co się dowiedziałem, musisz połączyć się z autem kablem i nadawać sygnał z czujnika aby nabić kilometry. Sygnał oczywiście może być przyspieszony
jAZZMAN - 28-12-2012, 11:01
fj_mike, sprawa zależy od licznika i metod jest kilka Ja czytałem kiedyś o takich:
fj_mike napisał/a: | musisz połączyć się z autem kablem i nadawać sygnał z czujnika aby nabić kilometry |
Ciekawy pomysł a do analogowych zegarów podłączało się ponoć wiertarki
1. Przez złącze ODB - Nie wyciąga się nawet licznika.
2. Przez złącze systemowe licznika - Wyciągasz licznik i bez rozbierania go programujesz.
3. Programowanie bezpośrednio procesora/chipa znajdującego się w liczniku - Wyciągasz licznik, rozbierasz go i (najczęściej) wlutowujesz się do nóżek układu bądź TestPointów na płycie głównej. No chyba, że masz specjalny gadget (przystawka/klips) który to idealnie pasuje do danego układu i przykłada się go do chipa.
Jako ciekawostkę powiem jeszcze (o ile wiem nie dotyczmy naszych EA2A), że nowsze samochody mają jeszcze przebieg -nazwijmy to- zapisany nie tylko w liczniku, a czasem w innych miejscach nie pamiętam, ale może to być pompa wtryskowa czy coś takiego
Tomek - 28-12-2012, 11:35
fj_mike napisał/a: |
Nie kojarzę kto ale sam bym się chętnie dowiedział. |
trzeba by poszukać, kto zmieniał zegary analogowe na HC, ktoś z tej grupki mówił, że ustawiał przebieg pod oryginalny
jAZZMAN napisał/a: |
Ciekawy pomysł a do analogowych zegarów podłączało się ponoć wiertarki |
tia, może w polonezie, albo w skodzie, jak licznik był na lince
w Galu nawet w zegarach analogowych masz licznik sterowany sygnałem
jAZZMAN napisał/a: | Jako ciekawostkę powiem jeszcze (o ile wiem nie dotyczmy naszych EA2A), że nowsze samochody mają jeszcze przebieg -nazwijmy to- zapisany nie tylko w liczniku, a czasem w innych miejscach nie pamiętam, ale może to być pompa wtryskowa czy coś takiego |
to bardzo często, np. w kompie skrzyni
niestety w EA tego nie ma, a można by wtedy weryfikować przebiegi co drugiego
swinks_UK - 28-12-2012, 12:02
Co do sygnału, to ten jest brany ze skrzyni.
Jedyną rzeźbą o jakiej słyszałem, to konwersja impulsów z mil na kilometry i odwrotnie. To załatwiał zwykły cyfrowy dzielnik wpięty za konsolą zegarów.
Co do korekcji licznika to nie słyszałem by komuś się udało
Anonymous - 28-12-2012, 13:06
swinks_UK napisał/a: | Co do korekcji licznika to nie słyszałem by komuś się udało |
Rafał korygował licznik do przodu bo na HC był za mały stan.
tomrom - 28-12-2012, 13:21
A w jaki sposób to zrobił?
Rafal_Szczecin - 28-12-2012, 13:36
swinks_UK napisał/a: |
Co do korekcji licznika to nie słyszałem by komuś się udało |
to znasz juz jedna osobe
ja swoj licznik korygowalem do przodu, by zgadzal sie ze stanem faktycznym
Krzyzak - 28-12-2012, 13:47
mój HC też był przestawiany do przodu - żeby zgadzał się z faktycznym przebiegiem silnika
jeszcze za czasów pierwszego właściciela
tomrom - 31-12-2012, 08:22
Rafal_Szczecin napisał/a: |
ja swoj licznik korygowalem do przodu, by zgadzal sie ze stanem faktycznym |
A możesz się podzielić informacją jak to zrobiłeś? Po wymianie na zegary HC mam przebieg zaniżony o ponad 105 tyś km i chętnie bym go podkręcił do właściwej wartości.
|
|
|