Outlander I GEN Techniczne - Outlander Turbo LPG
W@sio - 24-04-2017, 21:07
A sprawdzaliście AFR w czasie wypadania zapłonu? Bo "mapa" w stagu to taka troche średnia opcja i trzeba koniecznie korygować, tym bardziej, że "mapa" to mnożnik w zależności od czasu wtrysku benzyny. Poza tym jeszcze jeszcze sa korekty procentowe po obrotach. Koniecznie niech przejeżdżą z Tobą kilkadziesiąt kilometrów z czujnikiem AFR.
jaroo0 - 24-04-2017, 21:17
Korekty zwiększaliśmy i zmniejszalismy podczas jazdy. Bez skutku, w tym samym momencie obrotowym (bieg + prędkość) wypadał zapłon na wykresie. Zarzekali, że to nie jest wina LPG.
Pozostaje mi jutro przesypać raz jeszcze układ zapłonowy włącznie z podmianą cewek na stare i zobaczyć czy może zamiennik padł. Strasznie irytujący tematu do naprawy
plecho1 - 24-04-2017, 21:48
Ale to chodziło o to czy podglądaliście korekty paliwowe w sterowniku silnika bo to pozwoliło by stwierdzić jaka jest mieszanka LPG czyli czy jest zbyt uboga czy zbyt bogata w momencie kiedy wypada zapłon.
Oczywiście zapłon też jeszcze warto przejrzeć.
W@sio - 25-04-2017, 09:45
Powiedz jeszcze czy poza cewkami wymieniałeś świece i czy regulowałeś odstęp elektrod? U mnie też kiedyś pojawiał się problem wypadania zapłonu, winne były świece i odstęp elektrod, gazownik nie wiedział, że należy to wyregulować na 0,7mm
mario-borek - 27-04-2017, 21:20
Witam . U mnie w outku turbo przy gwałtownym przyspieszaniu na gazie strasznie szarpało . zakupiłem świece z przerwą 0,7 i dzisiaj wymieniłem . Jak ręką odjął . Piękne płynne przyśpieszanie tak samo na benzynie jak i na gazie , problem zniknął.
W@sio - 27-04-2017, 22:14
*odjął, *zniknął - piszmy poprawnie po polsku, tym bardziej, że większość przeglądarek sprawdza pisownię
jaroo0 - 28-04-2017, 04:32
Jedną cewkę nową losowo zmieniłem na starą. Świece bosch z przerwą 0.7 zmieniłem na nkg w których lekko skrócilem przerwę. Umyłem przepustnice oraz przeplywomierz.
Po tym zabiegu auto nie szarpie przy obciążeniu, brak wypadającego zapłonu.
Teraz dochodzę do wniosku, że winą mógłbyć też przeplywomierz bo jeździłem 2-3 miesiące na wkładzie sportowym powietrza Simota. A problem pojawił sie niedługo po tym jak go umyłem i nasączyłem olejkiem. Przypuszczam tylko, że mogło zassac pozostałości preparatu... a może to zbieg okoliczności.
W@sio - 28-04-2017, 10:36
Stawiam na świece, u mnie po założeniu Boscha zapłon wypadał nawet na benzynie, oczywiście reklamowałem je i odzyskałem pieniądze
jaroo0 - 28-04-2017, 18:21
Tylko, że na świecach NKG, miesiąc temu, przed wymianą cewek też wypadał zapłon, tylko że na obrotach powyżej 4tys.
Właśnie założyłem wkład simota z powrotem, jakby problem powrócił to by było wiadome, że przepływka oszukuje mimo, że błędu nie wywala.
A może taki traf, że jednak te świece nie wyrabiały na obciążeniu. Magia
kesikp - 29-04-2017, 14:55 Temat postu: Odczyt spalania na zegarach Mam pytanie czy na zegarach wyświetlają się u was wartości spalania jak jedziecie na LPG?
A druga sprawa to dziś zapaliło mi się check engine (problem z odczytem parametrów lambda 2). Kasuje błąd i gaśnie check engine, ale po jakimś czasie ponownie się zapala. Auto zagazowane jest dopiero od czwartku.
Czy jest to normalne zachowanie to zagazowaniu tego silnika?
W@sio - 29-04-2017, 15:31
Nie i nie. Spalanie powinno normalnie pokazywać, tyle, że wartości będą mówiły o potencjalnym spalaniu Pb. Jeśli nie masz sterownika lpg wpiętego w OBD nie powinno być problemu. Sprobuj wyzerować wskazania kilka razy, powinno ruszyć. Co do błędu - druga lambda ma za zadanie kontrolę pracy katalizatora. Podejrzewam, że gazownik coś musi poprawić w strojeniu.
Bzyk_R1 - 29-04-2017, 16:21
kesikp, jak sie podepniesz do kompa to wrzuć jakie masz korekty krótkoterminowe i długoterminowe na lpg i na Pb
kesikp - 22-05-2017, 09:21 Temat postu: Pobór oleju Witam, od wymiany oleju przejechałem 4,5 tys km i musiałem ostatnio dolać 1,5l oleju, aby pokazał mi stan pomiędzy dziurkami na bagnecie. Obecnie zalany jest Motul 5W40. Sprawdziłem i nie ma jakichkolwiek wycieków pod silnikiem. Z rury nie ma niebieskiego dymu.
Dodam, że 2,5 tys. km temu zakładałem gaz. Przed strojeniem przejechałem 1,6 tys. km.
Auto odczuwalnie słabiej przyspieszało. Teraz po strojeniu jest już wzorowo.
Tu moje pytania
1. czy możliwe jest, że z powodu nie wystrojenia gazu i zbyt ubogiej mieszanki mógł spalić więcej oleju?
2. jakie są akceptowalne wartości zmierzonego stopnia sprężania ciśnienia w cylindrach?
elektryk - 22-05-2017, 10:53 Temat postu: Re: Pobór oleju
kesikp napisał/a: | 1. czy możliwe jest, że z powodu nie wystrojenia gazu i zbyt ubogiej mieszanki mógł spalić więcej oleju? | Wątpię, ale znawcą gazu nie jestem.
kesikp napisał/a: | 2. jakie są akceptowalne wartości zmierzonego stopnia sprężania ciśnienia w cylindrach? | U mnie rocznik 2003 miernik pokazuje 12-12.5 Wg serwisówki bardziej liczy się podoba wartość we wszystkich cylindrach.
plecho1 - 22-05-2017, 11:11
1. Nie ma to znaczenia na spalanie oleju. Czasem może być tak, szczególnie przy pokonywaniu krótkich odcinków, że podczas pracy na benzynie benzyna przedostaje się do oleju. Po założeniu gazu nie ma się co przedostawać do oleju więc jego poziom szybciej spada niż podczas jazdy na benzynie. Warto sprawdzić kompresję i przeprowadzić próbę olejową.
|
|
|