To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Ogrzewanie postojowe WEBASTO

pipi_ja - 22-02-2010, 20:53

No faktycznie jest to jakieś rozwiązanie.
Ja na szczęście mam już webasto zamontowane przez niemca. Mam i zegarek i telestart tyle,że bez pilota. Kupiłem niedawno od jednego gościa z forum audi podobno sprawnego.Niestety nie mogę go wprogramować do centralki. Nie wiem czy uwalony jest pilot czy telestart. Jak sie troche ociepli muszę go wygrzebać z samochodu i może uda mi sie coś uleczyć :)

Owczar - 23-02-2010, 10:48

Wczoraj przyszła instalacja do zestawu.
Próbowałem odpalić na zasilaczu laboratoryjnym. Widzę, że sterownik działa ok, ale przy próbie nagrzania świecy włącza się zabezpieczenie prądowe na zasilaczu. Tego się spodziewałem (tylko 3A).

Jak będę miał chwilę to przetestuję układ na ziemi, wolę mieć pewność że działa zanim rozgrzebię pół auta ;)

pipi_ja, Ty masz Thermotop?

pipi_ja - 23-02-2010, 15:23

Tak, mam Thermo Top BW50. Troche może i stare,ale takie było zamontowane a co najważniejsze działa bez problemów(za wyjątkiem telestartu).
Owczar - 23-02-2010, 15:30

pipi_ja, możesz pomyśleć o tym module GSM ;)
pipi_ja - 23-02-2010, 21:06

Najpierw postaram sie uruchomić oryginalny sterownik. Już taki jestem dzwiny typ, że jak coś jest to ma działać i już :) Jak polegnę z moim telestartem to napewno zainwestuję w GSMa. Cena bardzo przystępna w odróżnieniu do cen części webasta. Jak dzwoniłem do serwisu po pilota usłyszałem jedyne 800zł :rolleyes:
Na allegro ceny kompletów też przyprawiają o zawrót głowy.
Tak więc taki modulik rozwiązywałby sprawę. Ciekawe tylko jak one się spisują?

Owczar - 23-02-2010, 21:07

Jak założę to wystawię recenzję ;)
Owczar - 13-08-2010, 21:03

Zabralem sie dzis za przymiarke webasta. Niestety nie ma za bardzo miejsca. Pod aku jest IC, przy grodzi turbina. Pozostaje tylko miedzy chlodnica a silnikiem. Stad pytanie, czy piec moze byc przykrecony do silnika? Czy drgania moga zaklocic jego prace? Ew. Bede uzywal tylko na zgaszonym silniku...
Anonymous - 13-08-2010, 21:33

nie wiem jakie duze jest twoje webasto ale to co ja mam zamontowane nie weszloby nigdzie indziej niz podluznica pod aku co Ty tam masz co to
Owczar napisał/a:
IC
. :?:

Owczar napisał/a:
Ew. Bede uzywal tylko na zgaszonym silniku...
to urzadzenie jak sama nazwa wskazuje "ogrzewanie postojowe" przeciez uzywa sie tylko na zgaszonym silniku

Owczar napisał/a:
czy piec moze byc przykrecony do silnika?
to chyba kiepskie miejsce , nie spotkalem sie nigdy z takim rozwiazaniem
pipi_ja - 13-08-2010, 23:14

Oj nie tylko na zgaszonym silniku. Przy dużych mrozach jak sie włączy webastko kiedy silnik pracuje szybciej i skuteczniej dogrzewa kabinę.
Owczar - 13-08-2010, 23:33

IC- intercooler. Sa tam przewody od powietrza i mocowanie intercoolera.

Moje to DBW46, jest spore, ale ma budowe bardziej podluzna.

Podczas jazdy tez sie uzywa... No ja tez sie nie spotkalem z takim rozwiazaniem. W ciezarowych jest przykrecane do ramy silnika. Drgania sa, ale nie tak duze. Jestem teraz w kropce :/ chcialem dorobic uchwyt u slusarza, ale nie wiem czy to przejdzie. Do bloku pasuje idealnie i dostep dobry. Przeowdy tez blisko. Brat mi odradza. Nie znam osoby kompetentnej w tym temacie :/

robertdg - 14-08-2010, 00:30

Owczar napisał/a:
W ciezarowych jest przykrecane do ramy silnika
W jakim :?: Przyznam szczerze, że przerobiłem pare ciągników siodłowych różnych marek i Webasto było montowane zawsze wewnątrz kabiny, tylko były rózne sposoby rozwiązania zasilania, ja ze swojej strony dodam, że niemontowałbym Webasta do silnika, może jednak da rade upchnąc to gdzieś w komorze silnika, byleby nie na silniku.
Owczar - 14-08-2010, 09:25

Robert, w kabinie sa montowane tylko suche :) Nie wiem w jakich modelach, bo to powiedzial mi brat, ktory jezdzi ciezarowkami. Mokre sa ogolnie rzadkoscia w ciezarowkach.

No nie bardzo jest gdzie. Wszystko jest zespolone. Pompka powietrza, pompka wody i piec. Ma to spore rozmiary. Od strony filtra powietrza nie ma miejsca, od strony rozrzadu tez nie. Przy grodzi bym upchnal, ale tam jest kolektor wydechowy z turbina wiec moze byc goraco :/

pipi_ja - 14-08-2010, 10:42

A spotkał się ktoś z galem w dieslu z zamontowanym webasto? Może by gdzieś podpatrzeć takie rozwiązanie. Montaż na silniku wydaje mi sie kiepskim pomysłem. Waga pieca plus wibracje złamią każde mocowanie(tak mi sie wydaje). Do tego np sztyft zapalający rozgrzewa się do czerwoności i przypuszczam, że drgania skróciłyby jego życie. Nie wspomnę już o rurkach od tłumika i powietrza.
Owczar - 14-08-2010, 13:25

Nie spotkalem gala w TD z webastem. Dzisiaj patrzylem na grodzi, ale przeowdy od klimy sa puszczone po skosie :/ Taki maly silnik, a nie mozna znalezc wolnego miejsca :/

Dzisiaj odpalilem webasto na krotko. W kilka minut podgrzalo pol wiadra wody. Jak bede przy kompie to wrzuce filmik z testu :)

Hubeeert - 14-08-2010, 16:09

Wsadź Webasto między nadkole a błotnik z przodu.