[97-04]Galant EAxA/W - Dziwny otwór w desce pod tylną szybą.
spidernet - 16-07-2011, 22:27
BigTomala napisał/a: | spidernet napisał/a: | Chyba nie bardzo się rozumiemy |
Albo ktoś nie potrafi czytać ze zrozumieniem Proponuję przeczytać jeszcze raz dokładnie... |
Podałem pomysł, dlaczego zatem jest wg ciebie bezsensowny... może "ubierzesz" swoją wypowiedź w konkrety?
BigTomala - 16-07-2011, 22:49
Znalazłem FAQ Bartka Nazara
http://www.gdynia.mm.pl/~...ioFAQ01beta.pdf
Polecam każdemu kogo interesuje CA
spidernet - 16-07-2011, 22:52
Proszę cie. Ja pytam o konkrety, a nie link do "skarbnicy wiedzy".
Może ktoś inny?
fj_mike - 16-07-2011, 23:15
spidernet, CZY W OGÓLE TO PRZECZYTAŁEŚ!?
Zanim zaczniesz zadawać pytania przeczytaj chociaż ten temat.
BigTomala, podał dosyć ciekawy artykuł który pewnie pobieżnie"obejrzałeś".
A może po prostu oczekujesz?
spidernet napisał/a: | Może ktoś inny? |
Tak, głośniki typu free air są fajne. Bierz to nie będziesz żałował. Jakość powala.
Proszę cię, zanim zaczniesz pisać na forum, poczytaj.
spidernet - 16-07-2011, 23:31
Po co te nerwy, opieram się na pomyśle producentów auta i nie oczekuję dźwięku z zakresu HI-END. Podkreślam, że nie chcę żadnych piecyków, dodatkowych dopałek itp itd. Głośnik typu free air to całkiem niezłe rozwiązanie i to wcale nie za duże pieniądze wg mnie. Jeśli zatem pytam o fabryczne sposoby zagospodarowania tego "otworu", to czy aby napewno muszę znać całą kwestię teoretyczną związaną z audio? Zresztą jak widać po wątku, nie tylko ja chciałbym wykorzystać to co producenci nam "dali". Zatem czy ktoś z was spotkał się z fabrycznym zagospodarowaniem tego elementu samochodu?
Swinks_UK, może Ty coś więcej? Pamiętasz może szczegóły -jak to wyglądało, jak było zainstalowane i spasowane, czy występował tam jakiś dodatkowy wzmacniacz, ewentualnie występowała fabryczna maskownica?
Temat ciekawy, chociaż stary. Liczę zatem na odpowiedzi opierające się na bazie konstrukcji naszych Galantów
sveno - 17-07-2011, 00:41
spidernet, mnie też zaciekawiłeś ideą. Ja mam pomysł taki: mam zwrotnice dam na nie sygnał z radia (z tych kabli co idą na głośniki tylne) ze zwrotnic wysokie tony pójdą na tweeterki (dodatkowo zamontuje na półce obok fabrycznych głośników) średnie tony dam na fabryczne głośniki (może wymienię je na średniotonówki z zestawu który mam) a niskie tony zmostkuję i podam na głośnik free air, tylko najpierw takowy muszę upolować
A co do dyskusji to uważam, że BigTomala, i fj_mike, niepotrzebnie zgnoiliście spidernet'a, chłopak chce wydać 200-300zł na głośnik, niech wydaje. BigTomala, zapodałeś genialny artykuł, który dodatkowo lekko się czyta, ale nikt tu nie chce robić z Galanta show-cara którym będzie startował w zawodach HI-Endowych, po prostu jest dziura, co niektórzy mają w niej głośnik to i inni też chcą mieć, może przy okazji coś poprawią i to tanim kosztem i bez zbędnego nakładu pracy bo dziura już jest i nie trzeba budować półek, skrzyń i Bóg wie czego jeszcze, jak sie nie uda to trudno, kasa w błoto, a i to nie do końca, a satysfakcja, że się spróbowało-bezcenna. Ja mam samą radość z możliwości dłubania przy aucie takie moje zboczenie.
fj_mike - 17-07-2011, 01:14
sveno, mi bardziej chodzi o postawę spidernet.
Po przeczytaniu tego tematu można wyciągnąć proste wnioski, że montaż tego typu suba mija się z celem i efekt osiągnięty będzie gorszy od zwykłego zabudowanego głośnika (suba).
sveno napisał/a: | chłopak chce wydać 200-300zł na głośnik, niech wydaje. |
No właśnie, zatem niech mu ktoś napisze z łaski swojej, żeby to zrobił
sveno napisał/a: | Ja mam samą radość z możliwości dłubania przy aucie takie moje zboczenie. |
Ja także, ale wolę każdą złotówkę dobrze zainwestować
spidernet
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3765
sveno - 17-07-2011, 10:23
fj_mike napisał/a: | że montaż tego typu suba mija się z celem i efekt osiągnięty będzie gorszy od zwykłego zabudowanego głośnika (suba). | i tu sie nie zgodze. Skoro jest specjalny otwór i są specjalne głośniki typu free air to może warto jednak spróbować włożyć jedno w drugie i ocenić efekt zanim zaczniemy zaśmiecać sobie bagażnik skrzynkami, pudłami lub nie daj Boże tubami, ja np. cenie sobie przestrzeń bagażową Głośnik free air może nie da takiego efektu jak skrzynka, ale co nieco może poprawi. Zastanawia mnie tylko postawa typu: kiedy chłopak chce coś zrobić, pyta o zadanie/pomoc innych na forum i z miejsca dostaje odpowiedz "daj sobie spokój"!!! Pewnie, niech przesiedzi przed kompem, zmarnuje czas zamiast zrobić coś pożytecznego, czyli przetrzeć szlaki dla innych napalonych na wypełnienie tego otworu. Jak lubi i chce to niech go wypełni
Juiceman - 17-07-2011, 10:43
Spokojnie to samo było jak DZIKI się pytał o car audio - od takich fachowców mamy na forum w tej dziedzinie
spidernet - 17-07-2011, 17:41
sveno napisał/a: | Ja mam pomysł taki: mam zwrotnice dam na nie sygnał z radia (z tych kabli co idą na głośniki tylne) ze zwrotnic wysokie tony pójdą na tweeterki (dodatkowo zamontuje na półce obok fabrycznych głośników) średnie tony dam na fabryczne głośniki (może wymienię je na średniotonówki z zestawu który mam) a niskie tony zmostkuję i podam na głośnik free air, tylko najpierw takowy muszę upolować |
Ciekawe jaki byłby efekt końcowy Jeśli uda Ci się "pociągnąć" pomysł do końca to liczę na wątek instruktażowy.
Mam jednak pewien niedosyt. Zastanawia mnie nadal fakt jak zabudowanie tego otworu i efekt końcowy wyglądał w fabrycznych instalacjach... Czy mitsubishi instalowało w autach jakieś piecyki, zwrotnice itp.
Btw. dzięki Sveno i Juiceman za zrozumienie. Cieszę się, że nie wszyscy na tym forum mają "klapki na oczach"
fj_mike - 17-07-2011, 23:36
Juiceman, porównanie Outka Dzikiego do wypełnienia "dziury" w Galu "czymś" to zbyt daleko posunięte uproszczenie
spidernet, mały tutek dla ciebie:
http://autospeed.com/cms/...03/article.html
spidernet napisał/a: | Czy mitsubishi instalowało w autach jakieś piecyki, zwrotnice itp.
|
Nie w Galancie EA. Nie było takiej opcji.
spidernet napisał/a: | Btw. dzięki Sveno i Juiceman za zrozumienie. Cieszę się, że nie wszyscy na tym forum mają "klapki na oczach" |
Podziękujesz im jak zamontujesz suba
Juiceman - 18-07-2011, 00:42
fj_mike napisał/a: | Juiceman, porównanie Outka Dzikiego do wypełnienia "dziury" w Galu "czymś" to zbyt daleko posunięte uproszczenie
|
Porównuje do pytania, większość fachowców z działu car audio wyśmiało go, i notoryczne pytania a po co Ci to kup sobie byle jakie radio etc. Zresztą jak chcesz to sam zapytasz na zlocie jak to wyglądało
Owczar - 18-07-2011, 15:19
Juiceman, to zupełnie inna historia.
To jest raczej sytuacja takiego typu... Ktoś chce sobie zrobić zderzak z tektury i ładnie go pomalować. Pyta się na forum co sądzą o tym inni. Osoby, które mają jakieś pojęcie o zderzakach mówią, że nie warto bo szkoda czasu i kasy. Gość się upiera, że nie i czeka aż ktoś jednak napisze, że to rewelacyjny pomysł, bo Ci którzy napisali, że nie, to się nie znają.
Jeśli ktoś chce wyrzucać kasę w błoto i w zasadzie już postanowił, to proszę bardzo.
Natomiast jeśli ktoś chce poprawić brzmienie w galancie to polecam zakup Helix Dark Blue z dystansami z MDF, do tego maty i za 100zł więcej będzie naprawdę lepsze brzmienie.
swinks_UK - 19-07-2011, 14:06
Ależ tu was poniosło
Gwoli wyjaśnienia.
Ten otwór na głośnik raczej był tylko wykorzystany na JDM. Nie widziałem fabrycznego głośnika w tym miejscu w Galantach na rynek EU. Za to widziałem kilka sedanów na JDM z głośnikiem w tym miejscu. Głośnik free-air, nadruk czerwonych diamentów
Szedł w opcji ze wzmacniaczem i wyjściem na centralny głośnik. Taka hybryda z MMCS.
Po przeszukaniu kilku forów, znalazłem, że głosniki dla Mitsubishi produkowało Alpine i głośniki zapełniajace ta dziure to było coś Alpine, tak jak cały system audio.
Tyle na temat.
Co do OT, w kwestii gustów i upodobań muzycznych, finansów, wyższości jednego nad drugim itd... się nie wypowiadam.
Dread87 - 19-07-2011, 15:51
Co do boczkow z kombi - w tylnich drzwiach w sedanie sa w blachach otwory na glosniki? Z przodu mam zestaw morel tempo 6 i wzmacniacz - rewelacja, szczerze polecam. Z tylu na polce poki co to co fabryka dala. Tez zastanawialem sie co wlozyc w ta dziurke pod szyba, ale mysle, ze znacznie lepszym rozwiazaniem bedzie albo wsadzenie subwoofera w skrzyni i wzmacniacz mono albo w polke 2 lepsze glosniki i tez pod wzmacniaczem, problem w tym, ze tez free airy w polki nalezaloby wlozyc. Jesli w sedanach sa w tylnich drzwiach dziury na glosniki, to na jakie? Nie chce specjalnie rozbierac tpicerki zeby to sprawdzic, a moze ktos wie bo robil cos z tymi drzwiami?
|
|
|