[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Cewka zapłonowa
misjonarz. - 04-04-2009, 23:11
sorki moja pomyłka 100 to ja płaciłem za samą fajkę pod cewką.
jak pisałem wyżej japaneze poinformował mnie że oryginał kupi się tylko komplet a zamiennik jeżeli cewka jest cała a fajka ma przebicie to można samą fajkę dokupić. ja właśnie tak zrobiłem.
Marti - 05-04-2009, 11:28
Dokladnie jako nowe to tylko komplet a to wydatek ok 800zł jak dobrze pamiętam. Pytałem się o to u lokalnego dystrybutora części do japończyków. Polecam szukać w miejscach rozbiórki aut. Widziałem kiedyś komplet na allegro za chyba 300zł (2 cewki z fajkami). Na początek najlepiej zadzwonić do Japaneze potem
Japan Auto Części
e-mail: japan100@wp.pl
tel. 315-29-27 , fax 315-29-27
ul. Byków 41a, gm.Długołęka*
dalej może TU warto zadzwonić
+ ukcje z rozbiórkami z jedynego słusznego portalu
*to nie jest reklama
misjonarz. - 05-04-2009, 14:10
na początek wyjmij fajkocewkę i zobacz jakiej jest firmy i jakie ma oznaczenia. wtedy będziesz wiedział czy wystarczy samą fajkę (podejrzewam że jak u mnie na fajce jest przebicie) czy trzeba będzie kupić komplet. ja zamawiałem u japaneze same fajki
Anonymous - 05-04-2009, 20:07
Teściu mówi że jest czarna kreska
taisho napisał/a: | ... jezeli na ceramice jest czarna kreska pionowa to bingo: ma przebicie
pasuja od carismy ale nie pamietam od jakiego dokladnie modelu...
|
gazownicy twierdzą że tylko wymiana cewki uratyje sytuację . Z tego co piszecie to koszt cewki kosmiczny ... wspominacie że pasuje cewka od carismy może ktoś to potwierdzić i powiedzieć od której wersji przed lift czy po bo silnik to pewnie 1.8 nie gdi.
A nawiasem mówiąc to dziwne że jest problem z dostępnością tej cewki , przecież ten silnik 4g63 jest klepany od pradziejów .
misjonarz. - 05-04-2009, 20:43
corker napisał/a: | gazownicy twierdzą że tylko wymiana cewki uratyje sytuację | ale to nie jest cewka tylko fajkocewka, która jeżeli to jest zamiennik jest rozbieralna i sama cewka jest ok to jak pisałem wystarczy dokupić samą fajkę (przecież przebicie i ta corker napisał/a: | czarna kreska | jest na fajce)
japaneze za kompletną fajkocewkę zamiennik o ile dobrze pamiętam powiedział mi 350 zeta
Anonymous - 11-04-2009, 20:49
Kupiłem w Japaneze fajkocewkę zamiennik 250 zł teść zamontował i już działa . Jakiś mechanior mu powiedział że to drogo więc kazałem mu znaleźć taniej jak chłopu się uda to dam znać. Dla mnie ważne że podlizałem się teściowi i chłopak jest usatysfakcjonowany . Choć teraz gazownik twierdzi że cewka faktycznie ale jeszcze przewody by trzeba było , ku...a jak by wcześniej nie mógł powiedzieć były by jedne koszty przesyłki. Ale nic to .Dzięki wszystkim za pomoc
Matik608 - 06-09-2009, 11:18
witam
a ja mam taki problem, wymieniłem kompletny rozrzad świece i wszystkie inne pierdoly, i po tej wymianie w ogole nie ten samochod byl czas ze gasly dwa tloki i palila sie kontrolka silnika, po zgaszeniu i odpaleniu chodzil na 4, mechanik rozebral wszystko od nowa i twierdzi ze z rozrzadem wszystko jest ok, teraz niby jest dobrze bo te dwa tloki nie gasna, ale ciagle nie ma tej mocy co mial i trzesia buda, mechanik juz rece rozłożył a nie mam pomysłu gdzie innego mechanika szukać.... Wymrugałem mu błedy i wymrugał że cewka zapłonowa 1 i 4 cylindra, jest to możliwe że przy wymianie swiec popsuli ta cewke? silnik niby teraz chodzi równo ale trzesie buda i nie ma tej mocy co mial... jest to mozliwe ze cewka takie objawy powoduje? czy szukac innego mechanika i ten rozrzad jeszcze sprawdzac??
JaGrab3 - 07-09-2009, 15:19
ta.... wg mnie rozrząd przestawiony, trzeba zeby ktoś inny sprawdził a nie TEN mechanik.
winnipool - 22-10-2009, 18:11 Temat postu: [EA5W 2.5 97r.] Cewka zapłonowa? Witam,
Niedługo cieszyłem się jazdą galantem. Prawdopodobnie w moim Miśku uszkodzeniu uległa cewka zapłonowa (tak twierdzi mechanik u którego zostawiłem samochód). A teraz opiszę jakie są objawy: samochód zgasł w czasie jazdy (zero szarpania, ani nic w tym rodzaju) i już nie odpalił. Pech chciał, że zdarzyło się to ponad 300km od miejsca mego zamieszkania (byliśmy na pogrzebie babci). Mechanik stwierdziłtak jak napisałem. Teraz mam pytanie, czy trzeba cały nowy aparat zapłonowy, czy można dokupić samą cewkę (może kotś ma)? Obecnie znajduję się w woj. małopolskim, byłe województwo nowosądeckie. Pozdrawiam.
Members only - 06-07-2010, 14:04
witam. odgrzewam stary temat bo pilnie potrzebuje porady! taki sam problem jak większość. założony gaz sekwencyjny i szarpie na gazie tak że czasami już mnie szlag trafia. gdy przełącze na benz. problem znika. instalacja 100% sprawna. gazownik powiedział ze to układ zapłonowy. wymieniłem na początek świece zapłonowe- zero rezultatu, potem kupiłem nowe cewki zapłonowe (w sensie używki) z przewodami od angola. z gwarancją 100%( tak zapewniał sprzedawca) i nadal mam ten sam problem. orientujecie sie co jeszcze może być przyczyną szarpania?? oprócz swiec i cewek? bo ja juz jestem głupi. rozumuje ,ze jak przełącze na benzynę i problem znika to dlatego że benzyna nie jest tak czuła jak instalacja gazowa na zmiany napiecia. ale to tylko taka moja teoria. pomyslałem tez że może jak wymieniłem świece na nowe ale jeszcze będąc na starych cewkach to te nowe świece zdążyły dostać strzała od starych cewek, bo czas pomiędzy wymianą świec a cewek to jakieś trzy tygodnie. nie wiem czy to jest w miarę zrozumiałe co napisałem ale jeżeli tak to prosiłbym o jakąś opinię. aha i jak poznać dokładnie po świecy że miała przebicie? ta czarna kreska jest na tej ceramice??
robertdg - 06-07-2010, 14:08
Members only, Cewka, fajka, przewody albo swice, jedno z tych ma przebicie, albo wszystko, dMembers only, j zdjecia swiec. czarna pionowa kreska na izolatorze zewnetrznym oraz barwa miodowa moga swiadczyc o uszkodzeniu danej cewki i fajki, ew swiecy
jogi_08521 - 06-07-2010, 19:40
Ja bym sprawdził błędy i przepływomierz.
Members only - 06-07-2010, 20:09
dodaje zdjęcie świecy zapłonowej którą przed chwilą wyjąłem. ocencie czy jest do bani...
http://www.fotosik.pl/pok...133c742e39.html
wrzucam sam link do zdjęcia bo nie potrafie dodać tak aby wyświetlało sie od razu, z góry przepraszam za to!!
Aha. od razu możecie przeglądnąć moją galerię w tym folderze i zobaczyć mojego gala:)
KaWu - 07-07-2010, 08:52
Members only, masz elektrozawory MagicJet Szarpie jak tylko zimny silnik, na ciepłym nie szarpie
Members only - 07-07-2010, 09:31
nie pamiętam jakie mam elektrozawory, mam gaz sekwencje stag 300. szarpie mi na zimnym jak i na ciepłym. nadmieniam że na benzynie problem znika. wczoraj zaizolowałem dobra taśmą izolacyjną te fajki pod cewkami i jakby problem sie zminimalizował. Wcześniej przy małych obrotach jak i przy ruszaniu był kangur, teraz jest lepiej, jedynie przy jeżdzie na 5 biegu w okolicach 50km/h i depnięciu pedału gazu kilka razy szarpnie. A co sądzicie o świecach moich?? oglądaliście mój link w poprzednim poście??
[ Dodano: 07-07-2010, 19:39 ]
Dzisiaj dalej dłubie przy zapłonie... wczoraj poizolowałem fajki cewek ale dużego reultatu to nie dało choć jest poprawa. Dzisiaj natomiast (nadmieniam że mam założone nowe cewki tzn używane które kupiłem m-c temu) pozakładałem stare fajki cewek na nowe dewki i efekt taki jek miałem kiedyś że stzelał gaz na postoju przy dodawaniu gazu. póżniej założyłem stare cewki ale do nich nowe końcówki cewek (te które zakupiłem m-c temu) i efekt jak wczoraj, czyli lekko przerywa. wniosek z tego mam taki że oba komplety cewek mam dobre a końcówki fajek z jednego zestawu, który posiadam to totalny szmelc bo nawet z miejsca na nich nie rusze a drugi zestaw fajek ma tylko jekkie przebicia i szarpie na 5 biegu przy małej predkości. Dzisiaj byłem też u mechanika, powiedział mi a właściwie dał mi cenną wskazówkę!!! jego słowa: COŚ JEST NIE TAK Z UKŁADEM ZAPŁONOWYM! ALBO CEWKI, ALBO PRZEWODY, ALBO ŚWIECE. tylko że tyle to ja wiem wiec pytam go jak to sprawdzić a on że nie da rady sprawdzić, najlepiej wymieniać po kolei na nowe.... Potem mówi że z japończykami zawsze są problemy. Ja tam twierdze że są problemy jak z każdym autem ale mechanicy to by najchetniej tylko wolkswageny naprawiali i ople!!! na nowe to nawet dziecko potrafi wymienić. Jedyne co mi powiedział że świece mam dobre....
[ Dodano: 07-07-2010, 19:41 ]
Aha, znalazłem na aledrogo te faji cewek... i pytanie. czy one pasują do oryginalnych cewek czy śmigają tylko z zamiennikami?? bo watpie żeby to były oryginały. kiedyś mi gazownik mówił że jego znajomi izolowali cewki silikonem wysokotemperaturowym i pomagało. co o tym myslicie??
|
|
|