To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum Dla Pań - Pocałunek w rękę

Anonymous - 28-11-2007, 07:43

zgadza się... 8)
koszmarek - 20-04-2008, 22:03

Ja z pocałowaniem w rękę spotkałam się tylko kilka razy. Pierwszy raz mnie zdziwił kompletnie. Ogólnie nie jestem typem kobiety, która potrzebuje całowania w rękę. Lubię mocny i pewny uścisk dłoni na pierwsze spotkanie lub jeśli się znamy już troszkę to np w policzek.
TeasyM - 04-09-2009, 10:48

Spotykając się z mężczyzna sam na sam oczekiwałabym pocałunku w rękę. Ale szczerze mówiąc miałabym obawy czy moi rówieśnicy wiedzą co to pocałunek w rękę i czy rozpoznali gest, gdybym uniosła rękę w, jakże specyficzny sposób.
W większym gronie mężczyzn, to raczej niefortunne aby każdy po kolei nachylał się nad dłonią.
P.S. Wiem, że feminizm działa na świecie pełna parą, ale czemu tak jawnie zatracać kindersztubę i sprzeciwiać się, gdy mężczyzna "całuje rączkę szacownej Pani"-Wojaczek, tudzież okazuje jakikolwiek gest dżentelmena, toż nie ma nic bardziej schlebiającego i miłego dla oka, ducha i trzepocącego serca.
Dobre maniery to podstawa, także i u Pań!!!!

Morfi - 04-09-2009, 16:15

Blondi mi powiedziała, że to juz jest niemodne, przy okazji wizyty cioci z Warszawy :P
Koyocik - 04-09-2009, 20:26

Mnie to się bardzo eleganckie wydaje, ale wobec kobiet starszych sporo ode mnie. Jakoś tak odnoszę wrażenie, że młodsze Panie nie przepadają. Nigdy nie potrafię wyczuć, kogo cmokać, kogo ściskać a kogo delikatnie tylko za łapkę złapać. Mówił już Wam ktoś, że jesteście okrutnie skomplikowane? ;)
michalina27 - 11-09-2009, 11:26

TeasyM napisał/a:
Spotykając się z mężczyzna sam na sam oczekiwałabym pocałunku w rękę. Ale szczerze mówiąc miałabym obawy czy moi rówieśnicy wiedzą co to pocałunek w rękę i czy rozpoznali gest, gdybym uniosła rękę w, jakże specyficzny sposób.
W większym gronie mężczyzn, to raczej niefortunne aby każdy po kolei nachylał się nad dłonią.
P.S. Wiem, że feminizm działa na świecie pełna parą, ale czemu tak jawnie zatracać kindersztubę i sprzeciwiać się, gdy mężczyzna "całuje rączkę szacownej Pani"-Wojaczek, tudzież okazuje jakikolwiek gest dżentelmena, toż nie ma nic bardziej schlebiającego i miłego dla oka, ducha i trzepocącego serca.
Dobre maniery to podstawa, także i u Pań!!!!

Mój Boszeee, jaka jestem dumna. Jak miło przeczytać sensowną wypowiedź i to własnego dziecka. Swoją drogą feminizm nie wyklucza kindersztuby, wyklucza dominację.
Jak wiadomo baby górą, a Kopernik była kobietą.

Daro - 11-09-2009, 11:39

Mi to sie kojarzy ze starym bejem spod sklepu bardziej niz z jakas szczegolna kultura. Dobre maniery mozna okazywac na rozne sposoby, niekoniecznie uciekajac sie do jakichs anachronicznych gestow. Kobiety tez raczej np. nie dygaja na powitanie tak jak kiedys itp. Moim zdaniem to wymarly zwyczaj i stosowanie tego w dzisiejszych czasach to pajacowanie
TeasyM - 11-09-2009, 20:05

Daro napisał/a:
Mi to sie kojarzy ze starym bejem spod sklepu bardziej niz z jakas szczegolna kultura. Dobre maniery mozna okazywac na rozne sposoby, niekoniecznie uciekajac sie do jakichs anachronicznych gestow. Kobiety tez raczej np. nie dygaja na powitanie tak jak kiedys itp. Moim zdaniem to wymarly zwyczaj i stosowanie tego w dzisiejszych czasach to pajacowanie

O! wow. Ubaw po pachy.
Moja fatalistyczna teoria dotycząca ludzkiej społeczności niestety się sprawdza.
Dla mnie pocałunek w rękę to nie widmo przeszłości, no ale to zapewne kwestia środowiska w jakim się człowiek obraca...

A teraz sorki, nara = pełna futura.

Morfi - 11-09-2009, 20:10

To juz wyszło z mody, teraz to tylko jest robione na pokaz.
Nawet w rodzinach z korzeniami szlacheckimi już nie celebrowane :D

TeasyM - 11-09-2009, 20:35

Ja naprawdę liczę, że się tylko droczycie Panowie.
Juiceman - 11-09-2009, 22:10

... może nie tyle co wymarły zwyczaj, co Drogie Panie w bardzo młodym wieku (znaczna większość) nie tolerują/poważają owego zwyczaju za obowiązkowy/"normalny". Ów pocałunek został raczej zastąpiony przez "lekki uścisk dłoni", przynajmniej ja to tak widzę, wśród moich znajomych....
TeasyM - 12-09-2009, 06:12

Będąc młodą lekarką.........żartuję :wink:
Jeszcze w szkole podstawowej, muzycznej - wrocławskiej koledzy kłaniali się w pas - dosłownie - z jedną ręką złożoną na brzuchu(zgiętą w łokciu) a drugą na plecach.
Po dziś dzień nieliczne przypadki całują w rękę na powitanie i chwała im za to.

jagoda - 29-12-2009, 12:34

hmmm oznaka kultury? szacunku? myslę, że tak rzadko spotykane a jednak jesli już ktoś musi koniecznie to pozwalam ale rzadko to się zdarza raczej z zaskoczenia niż z przyzwolenia a jesli chodzi o mojego Misia to jak najbardziej bo wtedy to już inna bajka...
Realistka - 29-12-2009, 12:51

Koyocik napisał/a:
Mnie to się bardzo eleganckie wydaje, ale wobec kobiet starszych sporo ode mnie. Jakoś tak odnoszę wrażenie, że młodsze Panie nie przepadają. Nigdy nie potrafię wyczuć, kogo cmokać, kogo ściskać a kogo delikatnie tylko za łapkę złapać. Mówił już Wam ktoś, że jesteście okrutnie skomplikowane? ;)

Wydaje mi się również, że Panowie którzy jeszcze całują w rękę na powitanie, to osoby starsze - tak jak mój wujek, który podczas spotkań rodzinnych zawsze całuje Panie w rękę.
Zgadzam się również z
Juiceman napisał/a:
... może nie tyle co wymarły zwyczaj, co Drogie Panie w bardzo młodym wieku (znaczna większość) nie tolerują/poważają owego zwyczaju za obowiązkowy/"normalny". Ów pocałunek został raczej zastąpiony przez "lekki uścisk dłoni", przynajmniej ja to tak widzę, wśród moich znajomych....

kwasik162 - 30-12-2009, 22:46

Teraz to większość ludzi (znajomych) na przywitanie daje sobie "cmoka w policzek" piszę w cudzysłowie, bo sumie jakby się bliżej przyjrzeć to jest to stuknięcie się policzkami, a cmok w powietrze.