|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Pocałunek w rękę |
Autor |
Wiadomość |
dm17 [Usunięty]
|
Wysłany: 27-10-2007, 12:19
|
|
|
Cytat: | Jako jeden z tych, ktorzy zawsze otworza drzwi samochodu, przepuszcza przodem, pocaluja w dlon ... | Troche odbiegam do tematu ale Arek coraz częściej sie spotykam, a właściwe stanowi to już pewną zasadę że kobiety coraz mniej tolerują całowanie w rękę przez mężczyznę- oczywiście jak ktoś to zrobi nie atakują go ale nie lubią takiej formy przywitania. |
|
|
|
 |
arekp
Mitsumaniak

Auto: inny
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 27-10-2007, 15:08
|
|
|
dm17 napisał/a: | właściwe stanowi to już pewną zasadę że kobiety coraz mniej tolerują całowanie w rękę przez mężczyznę- oczywiście jak ktoś to zrobi nie atakują go ale nie lubią takiej formy przywitania. |
Oczywiscie, zgodze sie z tym ... coraz mniej takich Kobiet
[ Dodano: 2007-10-27, 15:42 ]
Postanowilem wrocic do tematu pocalunku w reke.
Tak mnie naszla mysl, ze byc moze nie wszyscy Panowie, i Panie zreszta tez wiedza o tym gescie wystarczajaco aby nie dopuscic do niechcianego pocalunku w reke.
Kiedy Kobieta oczekuje takiej formy wyrazanego jej szacunku wyraznie daje znac gestem reki. Reka podana przez Kobiete w sposob tradycyjny, do typowego 'czesc' jest podawana pionowo. Reka podana bardziej poziomo, w sposob nadstawiajacy nadgarstek i nieco wyzej niz przy zwyklym 'czesc' przygotowana jest na pocalunek.
Panowie do pocalunku w reke powinni sie pochylic, klaniajac sie Pani. Oczywiscie nie mowimy tu o zlozeniu sie w pol Pocalunek w reke NIE JEST typowym pocalunkiem. Powinien byc jedynie musnieciem warg o dlon, lub nawet niekoniecnie dotknieciem. NIEDOPUSZCZALNE jest cmokniecie, to oznaka chamstwa. Rowniez NIEDOPUSZCZALNE jest podniecienie reki Kobiety do wysokosci swoich ust!
Panie znow bywaja rownie niedouczone, wymuszajac gest pocalunku w reke praktycznie podtykajac reke pod twarz Mezczyzny.
Caluje sie dlon naga lub w cienkich, ozdobnych rekawiczkach (nie takich ocieplajacych ). Jesli Kobieta ma na sobie rekawiczki ocieplajace i ma ochote byc pocalowana musi sciagnac rekawiczke. Jesli tego nie robi ... to albo nie ma ochoty na pocalunek albo obejdzie sie smakiem
Jesli juz o pocalunkach ... to warto tez dodac o innych gestach spotykanych w naszym kraju. Przy powitaniu w Polsce 'calujemy' sie trzy razy. W pozostalej czesci Europy sa to dwa 'pocalunki'. Dlaczego w cudzyslowiu? Bo nie calujemy osoby witanej, gest ten powinien byc wykonany przez dotniecie sie policzkami a nie ustami do czyjegos policzka.
[ Dodano: 2007-10-27, 15:43 ]
ps. pisalem celowo w tym temacie aby kontynuowac, ale prosze kogos o rozdzielenie tematu do osobnego od posta dm17. Dziekuje. |
_________________ odszkodowania.pl serwis z bezpłatną wiedzą i poradami w zakresie samodzielnego uzyskania odszkodowania |
|
|
|
 |
dm17 [Usunięty]
|
Wysłany: 27-10-2007, 16:14
|
|
|
No i niech może sie nasze panie wypowiedzą czy lubią jak je ktoś całuje w rączkę czy nie.. |
|
|
|
 |
arekp
Mitsumaniak

|
Wysłany: 27-10-2007, 16:56
|
|
|
(tu jakims cudem pojawil sie moj post w postaci zacytowanej - do wykasowania) |
_________________ odszkodowania.pl serwis z bezpłatną wiedzą i poradami w zakresie samodzielnego uzyskania odszkodowania |
Ostatnio zmieniony przez arekp 28-10-2007, 19:33, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
ruslana81
Mitsumaniak żona swego męża

Auto: Corleone&RalliKrówka
|
Wysłany: 28-10-2007, 16:44
|
|
|
Hehe...co poniedziałek przyjeżdża do naszej firmy jeden taki pan dyrektor, lat ok. 60, który zawsze wita się z kobietą całując ją w rekę. Rzeczywiście, jako młoda kobieta czułam się trochę nieswojo początkowo, ale teraz już przywykłam i witam go serdecznym uśmiechem. Jest też drugi dyrektor, który jest obleśnym, obślizłym erotomanem-gawędziarzem, który również ma ten zwyczaj- zapewniam Was, to obrzydliwe, więc tu pozwalam sobie na niegrzeczność - przytrzymuję jego dłoń w takim uścisku, który jest dla niego znakiem, że nie życzę sobie, aby mnie pocałował. Wydaje mi się, że my kobiety w ogóle nie musimy przepadać za takim gestem. Dla mnie to dość intymny rodzaj powitania, bo jakby nie było - są to usta mężczyzny na moim ciele (nie ważne, że to "tylko" dłoń - to jest kawałek MOJEGO ciała).
Za to uwielbiam, kiedy mój Grzech siedząc obok mnie, ujmuje moją dłoń i dotyka swoimi ustami. No wtedy to się rozpływam
Podsumowując: jeśli nie jest to obślizły typek udający macho, albo co gorsza-Casanovę - jak najbardziej. Ja nauczyłam się przyjmować taki gest. Natomiast jeśli robi to mój mężczyzna - jest to wręcz bardzo mile widziane. |
|
 |
dm17 [Usunięty]
|
Wysłany: 28-10-2007, 17:18
|
|
|
No właśnie Ruslana o to mi chodziło - koleżanka moja jak z nią rozmawiałem też ma jakiegoś starszego kolegę z pracy obleśnego który raz jej pocałował rękę i całą oślinił
Od tamtej pory mówi mu tylko cześć |
|
|
|
 |
maxwell61
Mitsumaniak (****><****)

Auto: VW Touran 1.6 03'
|
Wysłany: 28-10-2007, 17:26
|
|
|
ja wolę nie całowac...ale jaksię w październiku zreczałem..ufffffffff... to nie było odwrotu ...wszystkie kobity w domu młodej cmok cmok...pełna kultura... a nie pocałujesz to tak nieoficjalnie...i dogódź ludziom |
_________________ CARISMA 1.6 16V - sold
VW Touran 1.6 FSi
www.garagestories.pl
 |
|
|
|
 |
arekp
Mitsumaniak

|
Wysłany: 28-10-2007, 19:34
|
|
|
dm17 napisał/a: | jej pocałował rękę i całą oślinił |
Jak pisalem wyzej, reki sie NIE CALUJE doslownie. Do powinno byc musniecie a nie wylizanie |
|
|
|
 |
dm17 [Usunięty]
|
Wysłany: 28-10-2007, 21:32
|
|
|
arekp napisał/a: | Jak pisalem wyzej, reki sie NIE CALUJE doslownie. Do powinno byc musniecie a nie wylizanie | Tylko sęk w tym że nie wszyscy o tym wiedzą |
|
|
|
 |
czarna
moderator

Auto: Mazda 323f '99 DITD
|
Wysłany: 31-10-2007, 17:29
|
|
|
Myślę, że pocałunek w rękę jest oznaką wysokiej kultury pod warunkiem, że ktoś faktycznie umie całować!!!!!!
Niestety sama czasem padam ofiarą oślinienia
Co 2 tygodnie przyjeżdża do mojego biura informatyk, młody ok. 28 letni chłopak, który jest nawet sympatyczny. Jest tylko jeden mankament jego wizyt właśnie bardzo lubi "całować" w rękę
Jak podaję mu dłoń, on bardzo delikatnie chwyta ją swoją dłonią, pochyla się leciutko i po prostu pluje mi na rękę
Niewiadomo później, co robić z taką ręką
Ja jestem osobą, która raczej stara się unikać takiego typu kontaktów z kimkolwiek (oprócz mojego misia ) i po takim doświadczeniu czuję się fatalnie
Prawdą jest, że jeśli ktoś chce czynić tego typu gesty to powinien się, co nieco o nich dowiedzieć.
arekp, ma zupełną racje mówiąc, że mężczyzna nie powinien całować ręki kobiety tylko delikatnie ją musnąć ustami. |
|
|
|
 |
Koton
Forumowicz
Auto: Bez auta. Kiedys 92` CA5A
|
Wysłany: 31-10-2007, 18:13
|
|
|
czarna napisał/a: | Myślę, że pocałunek w rękę jest oznaką wysokiej kultury pod warunkiem, że ktoś faktycznie umie całować!!!!!!
.....
. |
Czy to znaczy że jak ktoś nie całuje w ręke z założenia ( JA) to jest chamem i gburem
Uważam ,że całowanie kobiety(NIE-LUBY) w ręke jest dziś nieco ryzykowne z uwagi na równouprawnienie, trendy ogólnoświatowe itp. Można więcej stracić niż zyskać w oczach kobiety. |
|
|
|
 |
czarna
moderator

Auto: Mazda 323f '99 DITD
|
Wysłany: 05-11-2007, 21:32
|
|
|
Koton, tak jak wspomniał arekp, można rozpoznać przy podaniu ręki kiedy kobieta życzy sobie żeby ją pocałować a kiedy kategorycznie sobie tego nie życzy.
Poza tym nie napisałam że jak ktoś nie całuje w rękę to jest chamem wcale tak nie uważam.
Ja nie wymagam tego żeby mężczyźni całowali mnie w rękę ale też nie mam nic przeciwko. Powiedziałam, że jest to oznaką wysokiej kultury. |
|
|
|
 |
dm17 [Usunięty]
|
Wysłany: 05-11-2007, 21:47
|
|
|
czarna napisał/a: | Powiedziałam, że jest to oznaką wysokiej kultury. | Czyli ktoś kto tego nie robi jest człowiekiem o bardzo niskiej kulturze.................... nie zgadzam sie. |
|
|
|
 |
Aga
Don't start with me! ;-) __________________

Auto: Toyota RAV 4
|
Wysłany: 07-11-2007, 09:44
|
|
|
arekp napisał/a: | Tak mnie naszla mysl, ze byc moze nie wszyscy Panowie, i Panie zreszta tez wiedza o tym gescie wystarczajaco aby nie dopuscic do niechcianego pocalunku w reke.
Kiedy Kobieta oczekuje takiej formy wyrazanego jej szacunku wyraznie daje znac gestem reki. Reka podana przez Kobiete w sposob tradycyjny, do typowego 'czesc' jest podawana pionowo. Reka podana bardziej poziomo, w sposob nadstawiajacy nadgarstek i nieco wyzej niz przy zwyklym 'czesc' przygotowana jest na pocalunek.
|
dokładnie: nie wszyscy Panowie o tym wiedzą
osobiście nie znoszę całowania w rękę przez obcych facetów
zawsze podaję rękę w sposób tradycyjny
ale niestety niejednokrotnie moja ręka była przez mężczyznę siłą przyciągnięta do ust i obśliniona FUJ!!!
i muszę dodać, że dochodzi do tego nawet w gronie, wydawałoby się, kulturalnych i inteligentnych mężczyzn
ogólnie wiedza Polaków na temat konwenansów towarzyskich jest znikoma
można tu jeszcze wspomnieć o braku zwyczaju przedstawiania sobie nawzajem nieznajomych osób
np spotykam na ulicy koleżankę z jakąś znajomą
koleżanka ze mną rozmawia a znajoma stoi obok z nosem wbitym w ziemię lub rozgląda się wokół bo nie wie jak się zachować
w końcu sama jej się przedstawiam, choć powinna to zrobić koleżanka
w tej dziedzinie zupełna porażka
itd itd |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
|
Wysłany: 07-11-2007, 13:16
|
|
|
Koton napisał/a: | Czy to znaczy że jak ktoś nie całuje w ręke z założenia ( JA) to jest chamem i gburem | . Tak Koton. Jesteśmy gburami i chamami. Ale co ja poradzę na to że nie lubię swojej teściowej |
|
 |
|
|