To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Głośne wspomaganie, pompa wspomagania

Hugo - 08-05-2011, 15:31

nerus3 napisał/a:
Hugo, akurat nie w galu,ale w innym tak miałem,czym szersze opony tym glosniej stukało..na oponach 235 waliło tak jakby ktoś z mlotkiem siedzial pod maską
Tutaj zapewne się nie zrozumieliśmy, jak jadę to nic nie stuka, obojetnie jak szybko i na jakich oponach czy kołach. Tylko na postoju z wciśniętym hamulcem i zwalniając.
nerus - 08-05-2011, 15:37

chodziło mi o to
Hugo napisał/a:
stuka podczas kręcenia kierownicą na postoju i podczas powolnej jazdy

ja miałem podobnie...z tym,ze podczas wolnego przemieszczania było to najglośniej slychać

Hugo - 08-05-2011, 15:45

nerus3 napisał/a:
ja miałem podobnie...z tym,ze podczas wolnego przemieszczania było to najglośniej slychać
Aha, to jest podobnie. Zacznę od najtańsszych rzeczy, czyli na razie wymienię płyn w układzie.

[ Dodano: 08-05-2011, 15:46 ]
Aha też podobnie jak pompec bąbli mi w zbiorniczku wyrównawczym jak go otworzę przy pracującym silniku. Czy to jest normalne?

nerus - 08-05-2011, 15:56

Hugo, sprawdź też na maglu czy można regulować luz na ślimaku
w tym temacie http://forum.mitsumaniaki...=20716&start=15
wkleiłem poglądową fotkę :) jeśli masz luz i jest możliwość podkręcenia to zapewne doraźnie to pomoże

robertdg - 08-05-2011, 20:04

Hugo napisał/a:
Zacznę od najtańsszych rzeczy, czyli na razie wymienię płyn w układzie.
Płynu się nie wymienia
Hugo napisał/a:
bąbli mi w zbiorniczku wyrównawczym
to nie jest normalne zachowanie, jakby ciągnął lewe powietrze, albo zawieszał się zawór HP, choć przy tym drugim to watpie aby był to ułamkowy efekt, prędzej byłby to gejzer.
m6riano - 09-05-2011, 07:03

Spróbuj może odkręcić zbiorniczek i podnieść go nieco do góry i przekrzywić żeby odpowietrzyć-u mnie poskutkowało.
Hugo - 09-05-2011, 10:58

robertdg napisał/a:
to nie jest normalne zachowanie, jakby ciągnął lewe powietrze, albo zawieszał się zawór HP, choć przy tym drugim to watpie aby był to ułamkowy efekt, prędzej byłby to gejzer
Więc co robić?
m6riano napisał/a:
Spróbuj może odkręcić zbiorniczek i podnieść go nieco do góry i przekrzywić żeby odpowietrzyć-u mnie poskutkowało.
Ciekawe... Spróbuję.
robertdg - 09-05-2011, 20:45

Cytat:
Więc co robić?
sprawdzic czy po stronie "ssacej" - niskiego ciśnienia, nie masz gdzies nieszczelności, popuchniętych wężyków, bo możliwe, że pompa zasysając płyn potrafi sobie zassać powietrze.
Hugo - 09-05-2011, 23:30

robertdg napisał/a:
sprawdzic czy po stronie "ssacej" - niskiego ciśnienia
Gdzie to jest? Ubytków płynu nie ma, nigdzie nie widziałem wycieku.
robertdg - 10-05-2011, 08:29

Hugo napisał/a:
Gdzie to jest?
to jest ta część układu co idzie od zbiorniczka płynu do pompy wspomagania.
Hugo - 10-05-2011, 10:00

Sprawdzę.
sipex - 17-05-2011, 01:20

witam
jestem po wymianie maglownicy i co prawda ucichły stuki drgania itp,ale pojawił się problem z pompą wspomagania;/ mianowicie chodzi o to ze strasznie zgrzytała zaraz po wymianie płynu i maglownicy, po jakiś 15minutach wmiare ucichło ..mechanik twierdzi że to przez powietrze w układzie i że polatam dzień dwa i przejdzie..czy to jest możliwe czy raczej pompa nie daje rady z nową przekładnia?pzdr

m6riano - 17-05-2011, 01:30

Jeśli po zalaniu płynu nic nie zgrzyta już to sprawdź w zbiorniczku jaki płyn sie przelewa?
Jeśli pieniący to spróbuj odkręcić zbiorniczek i unieś go lekko do góry/w bok żeby odpowietrzyć.

sipex - 17-05-2011, 17:33

m6riano, jest już ciszej ale nie do końca ,zgrzyty są przy uruchomieniu auta i przy skrajnym położeniu kierownicy..zekręcam zbiorniczek auto chodzi pare min i pojawia sie piana..a może pompa gdzieś łapie powietrze?jest tak możliwość?
Hugo - 17-05-2011, 17:59

Da się wyjąć przekładnię kierowniczą w EA razem z drążkami i końcówkami kierowniczymi? Czy coś jeszcze trzeba odkręcać dodatkowo?

[ Dodano: 17-05-2011, 18:10 ]
Przekładnia kierownicza z anglika nie pasuje do europejczyka, co?