To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Antena automatyczna i dachowa

Kamil-2k - 01-06-2009, 15:25

Jak kupiłem auto ( od starszego pana z niemiec) to był orginalny blaupunkt na CD. Nie pamietam jak wtedy antena działała. Odrazu wsadziłem swoje radio sony cd mp3 usb i takie tam nie pamietam nazwy :) . Ale miałem je też w Eclipsie i tam mogłem sterować anteną z radia a w galu nie mogę. Nawet tą samą przejściówke mam. Musze poprostu wyciągnać radio, odpiąć i zobaczyć czy antena bedzie się wysuwała i wtedy wszystko będzie jasne. Dzięki za odpowiedź, właśnie coś mi nie pasowało z tą anteną ale myślełem, że w galach jest podpięta pod stacyjke. Jak znajdę czas to zerknę.
Owczar - 01-06-2009, 15:30

Podejrzewam, że ktoś coś przerobił i zamiast do remote z radia podpiął pod kabel który zaisla radyjko, ale jak wyjmiesz to będzie jasne. Na przejściówce ISO>>Mitsubishi masz opisane kabelki. Zobacz do którego pinu idzie remote z radia i zobacz czy po drugiej stronie kostki nie jest coś narzeźbione.
Jeśli już podepniesz pod radio, to powienien zniknąć problem z chowaniem podczas odpalania, nawet jak radio przygaśnie.

grzala61 - 18-06-2009, 13:32

jak odkrecić tą antenę ?
od dołu wszystkie śruby odkręciłem a na górze gdzieś się trzyma.

j13mk - 18-06-2009, 14:21

Anteny mocowane są za pomocą górnej nakrętki, musisz ją odkręcić wtedy całość zejdzie w dół .
grzala61 - 18-06-2009, 14:30

j13mk napisał/a:
Anteny mocowane są za pomocą górnej nakrętki, musisz ją odkręcić wtedy całość zejdzie w dół Obrazek.

Ja ją próbowałem kombinerkami odkręcić i nie chce iść, w którą stronę w lewo czy prawo odkręcać ?

Owczar - 18-06-2009, 14:44

To jest standardowy gwint. Odkręcasz przeciwnie do wskazówek zegara.
spown - 18-06-2009, 16:58

Ja też się swego czasu z tym nawalczyłem kombinerkami, psiknąłem wd40 i po jakimś czasie poszło... Trzeba się uzbroić w cierpliwość...
spown - 18-06-2009, 21:37

Wowik napisał/a:
Proponuje śrubokręt i młoteczek, delikatnie w rowek nakrętki.

W tym sęk, że to siedzi można powiedzieć na takiej gumie, która wszystko amortyzuje i można stukać do... ;) Zaczynałem właśnie od młoteczka, ale kombinerkami poszło zdecydowanie szybciej.

Wowik - 19-06-2009, 20:18

Spoko spown, Ja zacznałem od młoteczka i zakończyłem na mloteczku, poszło ok.
grzala61 - 21-06-2009, 22:02

a nie ma jakiegoś klucza do tego, w serwisie nie mają, bo nie poszło mi ani kombinerkami ani śrubokrętem
Wowik - 21-06-2009, 22:09

Spróbuj francuzem tylko osłoń nakrętke jakąś bawełną. Ten klucz jest zaciskający się i powinien się sprawdzić.Powodzenia
qattro18 - 21-06-2009, 22:18

Witam!sprobuj kawalkiem detki zabezpieczyc nakretke i uzyj klucza do rur tylko delikatnie by plastik nie pekl!
Anonymous - 03-09-2009, 23:52

Odświeżę temat...

Ja miałem taką sytuację że antena mi się często zacinała, zawsze na tym samym poziomie (między 3 a 4 elementem od góry; 2 a 3 patrząc od dołu i po schowaniu się anteny wystawało zawsze z 15 cm bata) więc postanowiłem ten moment oczyścić wykorzystując papier wodny i różne tam środki czyszczące. jak się okazało kilka dni później motyw z papierem to był mój błąd. Łączenie o dziwo było chyba zbyt luźne i przy którymś z kolei wysuwaniu się anteny postanowiła ona podzielić się na 2 części.

Efekt końcowy był taki że 3 górne poziomy zwisały sobie pionowo w dół trzymając się na samej żmijce którą bezproblemowo sobie wyjąłem z mechanizmu. Innymi słowy mechanizm "wypluł" żmijkę :P Według mnie żmijka jest cała. Możliwe że uda mi się nakręcić ją spowrotem na mechanizm ale problemem jest sam bat. I tu pytanie do was:
Czy da się kupić sam bat z żmijką? Jeśli nie to czy jest możliwość zapakowania mojej żmijki do innego bata? Jeśli nic z tych rzeczy to co innego kombinować? od razu mówię że interesuje mnie tylko automatycznie wysuwana antena.

Postanowiłem dziś sprawdzić jak wyglądałaby sytuacja z ewentualną wymianą i napotkałem na pewne problemy demontażowe

1. Nie mogę odczepić tego zatrzasku coś... (widok przez otwór w karoserii na antenę)

2. Co to za wężyk brnie do mechanizmu?

Wężyk jest w środku pusty, więc co to za pneumatyka? Dość ciasno on tu siedzi więc z ewentualnym ponownym założeniem byłoby pewnie wiele trudniej. Póki co nie ruszałem go.

Z góry dziękuję za każde zainteresowanie się sprawą.

Zhan - 04-09-2009, 00:01

1. wciskasz ten zatrzask ad strony strzalki, ktora narysowales... byc moze trzeba wtyczke najpierw dopchnac a dopiero wtedy zwolni sie zapadka i mozna bedzie wtyczke wysunac
2. tym wezykiem odprowadzana jest z mechanizmu woda, ktora nacieknie batem anteny

ogolnie z dobraniem bata mozesz miec problem, moze poszukaj na allegro, popytaj tych co sprzedaja galanty na czesci, moga nie miec wystawionej anteny

Owczar - 04-09-2009, 00:44

Gdzieś na forum było info, że pasuje wkład od daewoo... Zobacz na tej stronie:
http://forum.mitsumaniaki...=24082&start=45

Zhan regenerował tak swoją.