[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Lancer 1.8 CVT
el_diablo - 26-04-2009, 11:52
Uwex napisał/a: | Nomanek42 napisał/a: | jak obsługiwać skrzydełka w CVT |
koledzy wsio dokładnie Ci wytłumaczyli , ale mnie zastanawia coś innego . Pochwal się co za salon wypuszcza klienta bez takich podstawowych informacji nt. samochodu ? |
Ja się nie dziwię, np. mój CVT był pierwszym jakiego widzieli u dealera w Lubline.
jaca71 - 26-04-2009, 11:57
Ja jak swojego odbierałem to diler z 5 minut mi tłumaczył co do czego służy. Gdy doszedł do manualnej skrzyni i mu powiedziałem że pierwszy raz będę taką jeździł to zbladł.
Ale mu przeszło jak mu powiedziałem że w czasie pobytu w USA
Nomanek42 - 27-04-2009, 15:08
Dziękuję wszystkim za porady. Trochę mi jasniej pod sufitem. Jeszcze jedno pytanie. Czy jak jestem w trybie manual i np. na predefiniowanej "3" to jak będę dodawał gazu i nie będę zmieniał skrzydełkiem na wyższy bieg to chyba po zwiększeniu obrotów do jakiegoś poziomu sam mi da zmianę aby uchronić skrzynie? A może nie przerzuci? Muszę spróbować. Miska kupiłem w Aliaznz Auto najgorszy dealer w Polsce. Samochód niedomyty i lekka ryska na szybie itp itd.
[ Dodano: 27-04-2009, 15:09 ]
Oczywiście ALIANZ AUTO WARSZAWA
tomekrvf - 27-04-2009, 18:15
Nomanek42 napisał/a: | np. na predefiniowanej "3" to jak będę dodawał gazu i nie będę zmieniał skrzydełkiem na wyższy bieg to chyba po zwiększeniu obrotów do jakiegoś poziomu sam mi da zmianę aby uchronić skrzynie? |
Dojdzie do 6000 rpm i tak będzie jechał w nieskończoność.
Nomanek42 - 29-04-2009, 09:53
tomekrvf napisał/a: | Dojdzie do 6000 rpm i tak będzie jechał w nieskończoność |
Nie bardzo rozumiem. To znaczy będzie zmieniał czy nie?
Jeszcze jedna sprawa. Ktoś mi powiedział ze stojąc na światłach na "N" nie ma smarowania skrzyni i tak nie wolno robić. Więc po diabła jest "N". Tylko do przejścia między Wstecz a Naprzód?
Pozdrawiam wszystkich i przy okazji życzę miłego wypoczynku w "długim" weekendzie.
gzesiolek - 29-04-2009, 10:21
Nomanek42, z tego co rozumiem:
- dojdzie do odcięcia i więcej nie przegazuje, ani w trybie manualnym nie zmieni biegu na wyższy...
- chyba nie ma przeciwskazań na N podczas postoju... są podczas jazdy... czyli nie wrzucasz N przy dojeżdżaniu, a tylko i wyłącznie po zatrzymaniu...
jak się mylę proszę o poprawienie mnie, bo nie mam doświadczń z tą skrzynią...
lynx - 14-06-2009, 14:02
el_diablo napisał/a: | Jak dla mnie tryb manualny najlepiej sprawdza się na śliskiej nawierzchni i na kretych drogach - wtedy kiedy potrzebujesz pełnej kontroli nad momentem obrotowym na kołach - lepiej czuć samochód. W mieście i na prostej trasie wystarcza mi tryb auto. |
Czytam i czytam i mam już mętlik w głowie. Nigdy nie jeździłem na automacie i mam w związku z tym pytania. Skrzynia CVT nie jest jest klasycznym automatem a biegi można przełączać łopatkami lub lewarkiem pchając go do przodu lub tyłu - http://admoto.pl/pub/art....8&f=jd_839.xml. - to rozumiem że jest tryb "manulalny" - półautomatyczny.
Nie rozumiem jaki to jest ten tryb auto - czy tryb auto oznacza że nie muszę dotykać lewarka - a jedynie ustawiam w półożeniu D - drive i obchodzi mnie tylko gaz i hamulec lewarka wogóle nie dotykam no chyba że przestawiam w tryb PNR? Czy ktoś kto już ma lancera cvt, może mi wyjaśnić, co rozumie przez tryb auto?
jaca71 - 14-06-2009, 15:22
A może ktoś kto nie ma CVT?
Tryb automatyczny to taki kiedy wajcha w położenie D i tylko gaz oraz hamulec Cię interesują - resztę robi za Ciebie skrzynia.
R- wsteczny
N - Neutralny
D - jazda do przodu
Nie zmieniaj tych położeń podczas jazdy.
BTW. Miły pan redaktor trochę na głupka wyszedł pisząc ten artykuł.
lynx - 14-06-2009, 19:22
jaca71 napisał/a: |
R- wsteczny
N - Neutralny
D - jazda do przodu
Nie zmieniaj tych położeń podczas jazdy.
BTW. Miły pan redaktor trochę na głupka wyszedł pisząc ten artykuł. |
Dzięki za odpowiedź, odnośnie techniki jazdy automatem jestem już po lekturze
http://pl.wikipedia.org/w...nia_bieg%C3%B3w
Czy na głupka wyszedł czy nie to już nie mnie oceniać hehe - dla mnie skrzynia CVT to zupełna nowość więc każda opinia jest cenna
[ Dodano: 14-06-2009, 20:52 ]
jaca71 napisał/a: | A może ktoś kto nie ma CVT?
Tryb automatyczny to taki kiedy wajcha w położenie D i tylko gaz oraz hamulec Cię interesują - resztę robi za Ciebie skrzynia.
|
nie no, nie daje mi to spokoju. Od dealera mistubishi otrzymałem informację że cvt to nie jest klasyczny automat - to bezstopniowa przekładnia automatyczna - nie znam się na budowie i zasadach działania poszczególnych typów skrzyń ale chce mieć 100% pewność - czy skrzynia CVT w lancerze 1.8 ma tryb automatyczny w którym interesuje mnie tylko gaz i hamulec (i nie muszę dotykać lewarka aby zmienić bieg).
Jako dodatek mam możliwość ingerencji manulanej - łopatki i lewarek (popychanie i odciąganie w zależność od tego czy chce zwiększyć przełożenie czy zredukować).
Zgadza się?
Biję się z myślami czy wziąć manuala czy cvt ale na razie chciałbym wiedzieć jak to wygląda w teorii.
P.S.
Zdania co do skrzyni cvt są podzielone - ciężki orzech
Luk - 14-06-2009, 21:23
lynx, Automat, czy to CVT, DSG, SST, czy tradycyjny, jeżeli chodzi o sposób jeżdżenia (nie sportowego) jest taki sam. Naciskasz gaz i jedziesz, naciskasz hamulec i hamujesz. Jak Melexem Dlatego to tak popularne u Amerykanów - bo proste w użyciu jak budowa cepa.
A jeżeli chodzi o zasadę działania CVT, to łatwo to zrozumieć na przykładzie roweru górskiego i jego przerzutek. Z przodu masz 3 koła zębate, z tyłu np. 8 kół zębatych. Są one ustawione "odwrotnie" czyli na przeciw największego z przodu masz najmniejsze z tyłu. Jak byś zmieniał biegi jedną i drugą przerzutką na raz, to łańcuch np. z przodu schodził by z największego koła w kierunku mniejszego, a z tyłu odwrotnie. I zmieniałoby Ci się przełożenie. A teraz wyobraź sobie, że zamiast tych kół zębatych o coraz większych średnicach, masz takie dwa stożki, a zamiast łańcucha - pasek. I tak to w skrócie działa
jaca71 - 14-06-2009, 21:45
W skrócie masz napisane jak to działa, a tutaj nawet mała symulacja firmy, która produkuje skrzynie do Lancera:
http://www.jatco.co.jp/ENGLISH/PRODUCTS/s_cvt.html
I jak już pisane było w trybie auto nic poza gazem i hamulcem cie nie interesuje. Automatyka skrzyni sama dobiera przełożenie odpowiednie do sytuacji. Gdy muskasz gaz utrzymuje silnik na obrotach w okolicy 2000rpm, gdy wciśniesz gaz do podłogi obroty rosną do 6000 i tam zostają a samochód przyspiesza - taka zmyślna ta skrzynia. Teoretycznie jest to idealne rozwiązanie ale w praktyce po klasycznym automacie odziedziczyła sprzęgło hydrokinetyczne.
Pytaj dalej to postaramy się wyjaśnić...
lynx - 14-06-2009, 22:58
jaca71 napisał/a: | Pytaj dalej to postaramy się wyjaśnić... |
Czytałem kilka opinii na forum odnośnie wrażeń z jazdy na skrzyni CVT i zdania się podzielone -> jedni są zadowoleni inni znowu nie - więc trudno wyrobić sobie o tym zdanie.
Chciałbym kupić pierwszego w życiu automata, głównie jeżdzę po mieście 70% miasto(agl. warszawska)/30% trasa. Jeżdzę zwykle dynamicznie, trzymam samochód na ekonomicznych obrotach 2 a 3 tysiące (1.4 SEAT CORDOBA ~60km).
Chciałbym abym mój nowy samochód był dynamiczny i płynnie jeździł.
I tak się zastanawiam się, czy mogę być zadowolony z użytkowania skrzyni CVT - tymbardziej że z tego co się na razie dowiadywałem nie będę mógł pojeździć sobie testowo lancerem 1.8 z cvt.
Jak tutaj wybrać, z jednej strony cvt bardzo kusi - bo to wygoda i fajny bajer. Z drugiej strony niepochlebne recenzje i negatywne opinie użytkowników wprowadzają mnie w konsternację
Czy może ktoś doradzić?
Trik - 14-06-2009, 23:11
Może jazda próbna EVO z CVT pomoze. W prawdzie to trochę więcej koników ale zasada ta sama. Kilku sprzedawców ma coś takiego na stanie.
krzychu - 14-06-2009, 23:15
Trik napisał/a: | Może jazda próbna EVO z CVT pomoze. W prawdzie to trochę więcej koników ale zasada ta sama. Kilku sprzedawców ma coś takiego na stanie. |
NIE! EVO I RallArt jest z SST (2 sprzęgłowa) a nie CVT zupełnie co innego.
lynx - 14-06-2009, 23:16
Trik napisał/a: | Może jazda próbna EVO z CVT pomoze. W prawdzie to trochę więcej koników ale zasada ta sama. Kilku sprzedawców ma coś takiego na stanie. |
to jest myśl. Takie rozwiązanie nie przyszło mi do głowy - dzięki Będę je forsował.
|
|
|