[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Światła do jazdy dziennej
Luk - 22-02-2010, 21:10
alfiq napisał/a: | jest taka opcja, tyle że kosztuje 146 zł brutto |
Do dobrego tonu należałoby spytanie się klienta przy odbiorze samochodu jak sobie życzy... Te 146 zł to po prostu za podpięcie do kompa. Przy przeglądzie powinni zrobić za darmo, ale musiałbyś rok czekać...
Moim zdaniem, jeżeli przyjechałeś parę dni po odbiorze, to powinni ustawić za free. Co innego, jakby Ci się zachciewało przestawiać coś raz na miesiąc... Ale pierwszy raz powinni.
PS. Teraz zauważyłem, że pisałeś o tempomacie w innym wątku... Skoro i tak podpinali pod kompa, to powinni moim zdaniem zrobić światła ZA DARMO. Nie ma czegoś takiego jak cennik zmian ustawień fabrycznych... Chyba...
Trik - 22-02-2010, 23:59
Luk napisał/a: | Przy przeglądzie powinni zrobić za darmo, ale musiałbyś rok czekać | Nie koniecznie Jeśli pojedzie na wymianę oleju przy 2000km może też poprosić. Reszta tak jak piszesz za podpiecie kompa na życzenie min 120pln. , w niektórych serwisach bywają cenniki. Inna sprawa, że firma mogła by się naciągnąć z letka i nowenu klientowi,w końcu kupieś u nich, zrobić to w ramach dobrej woli czy jak to zwą
filippoz - 23-02-2010, 00:53
dziwna sprawa na dobrą sprawę, w Auto Wache w Poznaniu/Baranowie jak oddawali mi auto to powiedzieli, że ta funkcja w komputerze została już aktywowana i mam się niczym nie martwić.
Szczerze to dziwi mnie podejście Twojego ASO tym bardziej że dopiero co odebrałeś od nich auto za ileś tam $$. Pogadaj z kierownikiem serwisu albo z osobą, która sprzedawała Tobie auto niech ona to popchnie w serwisie.
Pozdrawiam
filippoz
Radassss - 23-02-2010, 08:50
hmmm wlasnie Filip ma racje, u mnie bylo tak ze sam im powiedzialemprzed odbiorem zeby to ustawili, ale gosciu i tak powiedzial ze zeby to zrobic pozniej, jakby sie przypomialo nie byloby problemu umowic sie i zrobis z tym porzadek, podobno zreszta to zadna robota jest pare minut i gotowe
Luk - 23-02-2010, 10:45
Z tego co przeczytałem, to jest nowy serwis/dealer, więc się chłopaki troszkę nie znają (powiedzieli, że jeszcze tego nie robili)... A ponieważ nie bardzo wiedzą jak to się robi (swoją drogą ciekawe czego jeszcze nie wiedzą?) to rzucili cenę, a nóż klient się zniechęci...
jurekschroda - 23-02-2010, 13:42
alfiq - próbowałeś pogadać ze sprzedawcą ? Niech coś popchnie na serwisie. To naprawdę trwa kilka minut. Nie wyobrażam sobie, aby za coś takiego ściągać jakiekolwiek pieniądze.
Trik - 23-02-2010, 15:40
jurekschroda napisał/a: | Nie wyobrażam sobie, aby za coś takiego ściągać jakiekolwiek pieniądze | Ogólnie masz rację jako użytkownik auta. Ale. Oni jako osoby więdzące jak to wykonać i dysponujące odpowiednim sprzętem powinni brać za to kasę, co innego gdyby było to mozliwe z poziomu domowego PC. To jest najnormalniejszy interes, może nawet dobry interes
Luk - 23-02-2010, 16:11
Trik napisał/a: | Oni jako osoby więdzące jak to wykonać i dysponujące odpowiednim sprzętem powinni brać za to kasę |
Nie zgadzam się, oni już mają w cenniku pozycję "podpięcie kompa". Moim zdaniem przy kupnie, jak i raz do roku przy przeglądzie oraz zawsze wtedy gdy podpinany jest komputer (obligatoryjnie czy na życzenie) powinni takie drobiazgi robić za darmo - bo to naprawdę jest proste. Cena podpięcia komputera jest już wysoka sama w sobie
alfiq - 23-02-2010, 17:19
Rozmawiałem dziś ze sprzedawcą i jak to powiedział "pewnie uda się coś w tym temacie zrobić". Na marginesie moje zdanie jest podobne do kolegi Luka, tj. powinno to być zrobione za darmo, przy wydawaniu samochodu, gdybym wyraził taką chęć. Niestety, nikt mnie nie pytał, podobnie zresztą jak i o inne dostępne i wymienione w instrukcji opcje. Na szczęście te pozostałe mnie nie bardzo interesują na chwilę obecną.
Trik - 23-02-2010, 18:52
Luk, Obligatoryjnie przyznałem Ci rację. "Na życzenie" racji nie masz, cennik jest 100-120 netto za podpiecie kompa i tak kasują. Dla tego "takie drobiazgi" należało by załatwiać przy okazji np. przeglądów.
alfiq, nie wszystkie opcje, o których mowa w instrukcji, są dostępne na "teraz zaraz", osobiści o kilka pytałem. Wiele zależy też od dodatkowych sterowników czy przekaźników które też potrafią kosztować, także nie jast tak kolorowo.
Anonymous - 23-02-2010, 19:21
Luk, różnie można na to patrzeć. Tak czy owak podpięcie kompa jest to dodatkowa usługa - dlaczego ma być darmowa? Jeżeli przy zakupie klient wytarguje to oczywiście nie ma sprawy. Dealer także przecież zapłacił za ten komputerek o nazwie MUT III i to baaaardzo grubą kasiorkę liczoną nie w tysiącach, a w dziesiątkach tysięcy złotych.
alfiq - 23-02-2010, 20:34
Wszystko fajnie, ja też uważam, że po to się inwestuje, żeby zarabiać. Ale dlaczego w kraju, gdzie światła dzienne są obowiązkowe, klient nie jest informowany o możliwości ustawienia takiej opcji przy zakupie, skoro samochód jest w nią wyposażony? Co innego zarabiać na informacji a co innego zarabiać na zatajaniu informacji. Przecież o tej opcji de facto dowiadujemy się z instrukcji (o ile ktoś wcześniej nie czytał forum) i wtedy jest już za późno, tzn. traktowane jest to jak twoje widzimisię. A przecież bynajmniej nie jest to jakaś pierdołka, która ma służyć do ustawienia samochodu "pod siebie" a raczej do uzyskania zgodności z obowiązującym prawem. Dlatego uważam, że takie postepowanie jest nie w porządku.
Na marginesie chciałem zauważyć, że opcja ta u mnie ma być włączona w trakcie serwisowania niedziałającego tempomatu i sprawdzenia funkcji autoblokowania zamków po rozpoczęciu jazdy. Skoro i tak w tym celu mają podłączyć komputer, to o co chodzi ? Wiadomo o co....
Luk - 23-02-2010, 21:03
Trik, jaceksu25, źle mnie zrozumieliście. Podpięcie kompa "na życzenie" oczywiście płatne, ale już przy tej okazji ustawienie jakiś tam opcji - darmowe, nie płatne dodatkowo. Reszta, jak pisałem: wszystko, co się tyczy pierwszego ustawienia po kupnie - za darmo, następna darmowa okazja - przegląd (albo inna okazja do podpięcia kompa - np naprawa gwarancyjna).
Anonymous - 23-02-2010, 21:11
alfiq napisał/a: | Ale dlaczego w kraju, gdzie światła dzienne są obowiązkowe, klient nie jest informowany o możliwości ustawienia takiej opcji przy zakupie, skoro samochód jest w nią wyposażony? |
nie wiem...może dlatego, że to jest opcja (?) podobnie jak wiele innych w etacs-ie....
i wbrew pozorom wcale nie taka dobra opcja - mnie osobiście strasznie wkurzała jeżeli miałem postać nocą przed domem koleżanki i chciałem być niewidoczny przy zapalonym silniku
[ Dodano: 23-02-2010, 21:13 ]
alfiq napisał/a: | Przecież o tej opcji de facto dowiadujemy się z instrukcji |
w którym miejscu? albo ja coś przeoczyłem.....
Luk - 23-02-2010, 21:16
alfiq napisał/a: | nie jest to jakaś pierdołka, która ma służyć do ustawienia samochodu "pod siebie" a raczej do uzyskania zgodności z obowiązującym prawem. |
No nie za bardzo, do "bycia" w zgodzie z prawem masz włącznik świateł na dźwigience...
Ta opcja, to właśnie ustawienie "pod siebie" i udogodnienie - co nie zmienia faktu, że powinni się zapytać, a jak zapomnieli, to przeprosić z rozbrajającą szczerością i włączyć. Byłoby miło. "Paaanie, ten samochód to ma tyle opcji, że sam się gubię! Ale zaraz zrobiiimy, będzie pan zadowolooony..."
|
|
|