[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Stuki w tylnym zawieszeniu
davyjohn - 21-12-2010, 10:40
No i ja mam problem z uciekaniem tyłu samochodu przy dziurach, poprzecznych nierównościach. Do tego tej zimy pojawił się wyjątkowo niebezpieczny objaw - na śniegu/lodzie/śliskiej nawierzchni tył zaczyna wariować, jazda z prędkością powyżej 70km/h to już ryzyko wycieczki na pobocze. Spędziliśmy z mechanikiem sporo czasu na sprawdzaniu zawieszenia - w końcu wyszło, że dość mocno pracują gumy w drążku reakcyjnym. Właśnie zabieram się za szukanie tego elementu. Ewentualnie czy ktoś miał okazję dorabiać same gumy i coś wie w tym temacie?
Hugo - 21-12-2010, 12:36
davyjohn napisał/a: | dość mocno pracują gumy w drążku reakcyjnym | Cały wahacz w zamienniku ok. 100 zł/szt., są też same tuleje do kupienia ok. 60 zł/szt. na allegro.
davyjohn - 21-12-2010, 16:19
Hugo, dziękuję - po prostu szukałem "drążka" - wahacze faktycznie są
Marti - 21-12-2010, 18:55
davyjohn napisał/a: | No i ja mam problem z uciekaniem tyłu samochodu przy dziurach, poprzecznych nierównościach. |
Polecam wymianę amortyzatorów. U mnie pomogło. Wywaliłem NIVO i założyłem zwykłe amortyzatory. Tył stabilny i bez stukania.
Hugo - 22-12-2010, 08:22
U mnie wymiana amortyzatorów kompletnie nic nie pomogła.
marcinzam - 15-04-2012, 12:47
Czy jest dostępna tuleja zaznaczona na rysunku np z Tedguma ,wiem że jest poli ale szukam standardowej.
MEMMITS - 15-04-2012, 13:00
niema jest cały wahacz.
deejay - 15-04-2012, 16:16
marcinzam napisał/a: | Czy jest dostępna tuleja zaznaczona na rysunku np z Tedguma ,wiem że jest poli ale szukam standardowej. |
Szkoda zabawy , lepiej zakupic gotowy do montażu .
http://moto-portal.pl/skl...ci/522137-5.php
raddex - 15-04-2012, 23:49
Czy ktoś mógłby wrzucić fotkę połączenia tylnego drążka stabilizatora z wahaczem poprzez łącznik - w kombiaku? Chodzi o to czy sam łącznik jest jakby, załóżmy pionowo do ziemi, czy pod jakimś kątem?
Ostatnio zmieniałem łączniki i gumy stabilizatora z tyłu i gość powiedział, że sam drążek był źle zamocowany i że ktoś tu coś grzebał (świeży mechanik, pracownik, u mojego stałego mechaniora) . Ja myślę, że nie ma racji, ale nie mam punktu odniesienia.
Owczar - 15-04-2012, 23:52
deejay napisał/a: | Szkoda zabawy , lepiej zakupic gotowy do montażu . |
Bartku, ale co ten wahacz jest wart? Ich najsłabszym punktem są gumy... a te gumy są właśnie do wymiany.
robertdg - 16-04-2012, 08:13
Drążek stabilizatora z tyłu jest dośc specyficznie wygiety i trzebabyłoby miec niesamowity talent aby założyć go w inny sposób niż to mozliwe
http://motoallegro.pl/gal...2215604336.html
http://motoallegro.pl/mit...2236758123.html
http://motoallegro.pl/mit...2255035821.html
W skrócie, drązek przechodzi pod wahaczem ze sworzniem i połaczony jest łacznikiem stabilizatora z wahaczem dolnym, łacznik stabilizatora ma sworznie skierowane przeciwsobnie.
raddex - 16-04-2012, 21:26
robertdg napisał/a: | Drążek stabilizatora z tyłu jest dośc specyficznie wygiety i trzebabyłoby miec niesamowity talent aby założyć go w inny sposób niż to mozliwe |
Też tak myślę, ale chciałem to zobaczyć u kogoś w samochodzie "na żywo".
Chodzi mi o jego ułożenie. Jeżeli ktoś będzie grzebał, coś pod samochodem, to poproszę o fotkę. Bartek czasami zagląda pod podwozie, może pstryknie coś.
deejay - 16-04-2012, 22:30
raddex napisał/a: | Bartek czasami zagląda pod podwozie, może pstryknie coś. |
A co dokłanie cie interesuje
raddex - 16-04-2012, 23:17
Tak jak dwa posty wyżej napisałem. Zdjęcie tylnego stabilizatora z kilku perspektyw jak da radę. Chodzi o ułożenie stabilizatora tylnego i w jakim położeniu są łączniki stabilizatora.
Męczy mnie, żeby to sprawdzić, co wyżej napisałem.
Ha ha, znalazłem fotkę jak robiłem konserwę podwozia.
Teraz mi powiedźcie czy mój stabilizator i łączniki dobrze są zamontowane (zdjęcie sprzed wymiany na nowe).
Przecież tego chyba nie da się inaczej zamontować.
Hugo - 16-04-2012, 23:39
raddex napisał/a: | Teraz mi powiedźcie czy mój stabilizator i łączniki dobrze są zamontowane | Tak.
|
|
|