Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EAxx] Stuki w tylnym zawieszeniu
Autor Wiadomość
tomix 
Mitsumaniak
tomix

Auto: Mitsu Galant 97r 2,5V6 24v
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 14-01-2009, 16:15   [EAxx] Stuki w tylnym zawieszeniu

Witam
Może ktoś z kolegów mógłby mi zasugerować przyczynę defektu w moim "rekinku".
Otóż podczas jazdy np.po "tarce" przed światłami,albo po nierównej nawierzchni,z tylnego zawieszenia (lewa strona) dobiegają odgłosy stukania.
To znaczy to nie jest może stukot,ale jak to określić ??,takie grzechotanie ,o właśnie głuche grzechotanie.Nie jest to głośne ale dość wyrażne.Na prostej ,równej drodze jest OK.
Czy to mogą być wyrobione gumy wahacza?
Jakieś silentblocki,łącznik stabilizatora?
Doradżcie coś.
Pozdrawiam Tomek
Ostatnio zmieniony przez Owczar 06-08-2009, 11:07, w całości zmieniany 2 razy  

tomix 
Mitsumaniak
tomix

Wysłany: 14-01-2009, 16:54   

A jakie przepraszam końcówki są w TYLNYM zawieszeniu?

Zhan 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 '99 EA5A tiptronic
Wysłany: 14-01-2009, 17:53   

ja mam to samo, grzechotanie w lewym tyle, bylem w warsztacie i luzow nie ma, mechanik stawia na uszkodzony amortyzator

tomix 
Mitsumaniak
tomix

Wysłany: 14-01-2009, 18:09   

Oby nie był to amorek.Bo koszt nowego to ok.1500.
Trzeba by było szukać zamienników bez samopoziomowania.
To mówisz ,że sprawdzał dokładnie i luzów nie wykrył?
Ja się zastanawiam czy to nie czasami silentblock wahacza.
Nie mam teraz czasu podjechać do jakiegoś magika,ale jak już sprawdzę to dam znać.
Długo już tak jeżdzisz z tym grzechotaniem ? Nie wkurza Cię to?
Ja już nawet patrzyłem na ceny wahaczy,ale są trzy rodzaje,i nie wiem czy to wszystkie mają zastosowanie.Z przodu mamy system wielowahaczowy to fakt,ale czy z tyłu też?
Cenki od 90 do 150zł.
Kurcze aby nie amorek bo big problem będzie.

Zhan 
Mitsumaniak

Wysłany: 14-01-2009, 18:19   

tak, sprawdzal dokladnie, przejechal sie autem i stwierdzil, ze luzow nie ma ale mial podobny przypadek w lancerze i po wymianie kilku elementow okazalo sie, ze ucichlo dopiero po wymianie amorka...
jasne, ze mnie to wkurza ale jak wlacze glosniej radio to przestaje to slyszec :) jezdze tak od pol roku ale na dniach szykuje mi sie wymiana materialow eksploatacyjnych wiec planuje przy okazji wymienic amorki, na szczescie w sedanie ok 200 zl sztuka :)

Marti 
Mitsumaniak

Auto: Yamaha FJR 1300, Kia Carens2.0
Wysłany: 14-01-2009, 20:49   

Zhan napisał/a:
ale jak wlacze glosniej radio to przestaje to slyszec

Mam kolesia co tak sądzi ale śmiga Golfem I 1,6 LPG automat ;)

Co do zawiechy z tyłu to mam delikatny efekt stukania ale tylko jak jest mokro (w sensie mocno mokro)

--------------------------------------------------------------------------------

nightfly 
Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 DiD 2010r.
Wysłany: 21-01-2009, 10:16   

Witam,
ja mam podobny problem, tylko że u mnie objawia się to tak: jak jade i wpadne w dziurę do wtedy słychać stuknięcie, a najlepsze jest to, że dzieje się tak przy znacznym mrozie, jak jest około 0 C i wiecej to nie słychać. no i czasami potrafi tył uciec na takiej dziurze (tak jak było to opisywane w innym temacie). Pytanie czy to amorki? czy może to ta guma (nie wiem jak to się nazywa fachowo) u góry przy mocowaniu amorka?
Zawieszenie sprawdzane i trzepane na kilku stacjach i wszyscy mówią że jest ok.
4. Obecnie: Mitsubishi Eclipse Cross 2018, 1.5

Zhan 
Mitsumaniak

Wysłany: 21-01-2009, 19:39   

ja dzis bylem na sprawdzeniu amortyzatorow i okazalo sie, ze wszystkie sa w bardzo dobrej kondycji (ok 65%) natomiast na szarpakach wyszlo, ze sa jakies stuki na jakims silentbloku z tylu i teraz mam dylemat...
czy amortyzator, ktory nie wykazuje zuzycia moze stukac?
czy stuki z zawieszenia, ktore wyszly dopiero przy mocnym szarpaniu (badanie reczne nie wykazalo zadnych luzow) moga sie pojawiac w czasie bardzo wolnej jazdy po niewielkich nierownosciach?
bo juz nie wiem czy wymieniac te amorki czy nie, troche szkoda by bylo zdjac dobre (oryginaly mitsu)

tomix 
Mitsumaniak
tomix

Wysłany: 27-01-2009, 15:56   

Witam.
Kolego myślę żebyś sobie darował wymianę dobrych amorków na trochę lepsze.
Lepiej zatrzymać kaskę na coś co naprawdę padnie.
Ja na twoim miejscu wymieniłbym te silentblocki.U mnie jest przecież podobny efekt,właśnie jak jadę powoli po małych nierównościach,i na wiosnę wymienię te silentblocki ,i może jeszcze łączniki stabilizatora.Mechanik powiedział że to napewno zniweluje te stuki.

j13mk 
Mitsumaniak

Auto: był Galant 2.4 GDI
Wysłany: 20-05-2009, 08:18   

Odświeżę temat... tak jak kolega tomix szukałem elementu, Który wydaje "stuki". Wczoraj rozebrałem kilka elementów zawieszenia (tył) i... i nic wszystkie gumy są OK, nic nie stuka przy dość mocnym szarpaniu.
Gdyby nie sąsiad to chyba nie sprawdziłbym elementu - górnego mocowania amortyzatora. Po założeniu koła, dokręceniu nakrętek - kilka mocnych szarpnięć góra-dół i JEST... stuka.
~ Teraz moje pytanko do Mitsumaniaków, gdzie dostać zestaw naprawczy lub całość górnego mocowania amortyzatora? W IC są fotki tych zestawów naprawczych, ale brak w magazynie... Gdyby ktoś natrafił na taki element, to byłoby super!

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 20-05-2009, 14:12   

Zapytaj Japanzeze.

skull 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Grandis 2,4 MiVEC
Wysłany: 20-05-2009, 15:53   

też miałem problem ze stukaniem zawieszenia przód i tył.Auto było sprawdzane kilka razy u różnych mechaników niby zero luzów :| pewnego dnia pomyślałem sobie że może koło zapasowe tarabani bo stare i ciągle flak więc usunąłem i koło i wymontowałem kosz zapasówki,nic nie dało dalej coś stukało :lol: dosłownie kilka dni temu zorganizowałem sie wysprzątałem swój kanał w garażu wlazłem z montażówką wszystko dokładnie sprawdziłem i wyszło,że gumy stabilizatora :biggrin: tył tak wybity że w ręku chodził stabilizator,wstawiłem gumy jakieś na wymiar i jest już cisza z tyłu,ale zamówiłem oryginały u Japaneze.Ogólnie to teraz ci mechanicy to większość nadaje się do grabienia deszczu :lol: Może nie sprawdzali stabilizatora bo uważali,że to mało ważne :x Życzę kolegom szybkiej skutecznej diagnozy :mrgreen:

j13mk 
Mitsumaniak

Wysłany: 21-05-2009, 09:01   

Owczar napisał/a:
Zapytaj Japanzeze.
Chyba muszę się wstrzymać z naprawą tego elementu... Misio krwawi, rano znalazłem trzy krople oleju pochodzące z silnika :(

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 21-05-2009, 11:48   

Trzy krople to nie tragedia. Obejrzyj dobrze silnik i zobacz skąd może się wydobywać olej. Może któryś uszczelniacz puszcza..

A wracając do tematu. Coś stuka w kole, jedziesz do warsztatu, poszarpią postukają i mówią, że wszystko ok. Takich przypadków jest mnóstwo. Dlatego jeśli tylko jest możliwość i warsztat mówi ze nic nie znalazł, to najlepiej posprawdzać samemu.

j13mk 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-05-2009, 18:42   

Informacyjnie...
koszt zestawu naprawczego górnego mocowania amortyzatora - tył:
JC Auto ok. 42 zł / szt.
inny producent ok 55 zł / szt.
Gorzej z dostępnością tej części, w IC mają tylko chłam z JC Auto :?

[ Dodano: 09-06-2009, 21:38 ]
No i zrobione... gumy na mocowaniu mocno zbite, wszystko "porośnięte" rdzą. Kilka fotek z prac >>TUTAJ. Koszt 130 zł - zest. naprawczy Sachs (802402).

Odpowiedz do tematu