To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Interfejs ELM327 v1.3

swinks_UK - 23-11-2011, 16:31

Oj chłopaki, chłopaki, mieszacie ludziom w głowach... :mrgreen:
Marcin, Bartek użył kabla OpenPort 2.0 z Evoscanem. Nic o VAGu nie wspominał. Chodzi o to, że wtyczka wygladajaca na OBD w Galantach była juz chyba od 1991 roku, a protokól używany to MUT 1 o ile pamiętam. Evoscan używa japońskich protokołów do komunikacji i stąd z kablem OpenPort nie ma problemów z wszeklą maścią Galantów.

Ja pisałem o tanim zastępczym kablu zamiast drogiego Openporta. I to jest właśnie VAG KKL ze zwartymi pinami. Do użycia tylko z Evoscanem i jego sterownikami. Zresztą wiecej jest u nas w dziale "vr4".

[ Dodano: 23-11-2011, 15:33 ]
Bartek, musisz użyć KKL'a na specyficznym kontrolerze i broń panie Boże nie instaluj vagowskich sterowników do kabla, tylko Evoscanowe. Powino pójść.

Bartek - 23-11-2011, 16:47

swinks_UK, Z VR-em i większością GDi do których się podłączałem chodzi mój kabelek oczywiście na FDTi i ze sterownikami evoscana....a z E5 nie chciał, z wczesnymi EA też maiłem kłopoty, których nie mam na OpenPorcie
Pieraś - 23-11-2011, 17:03

Wybaczcie za poniekąd głupie pytanie ale czy zwarcie tych PINow uzyskałbym rozpruwając kabel, czy można jakoś cienkim drucikiem zrobić zware na tych pinach i na to jakby wpiąć kostkę?
Bartek - 23-11-2011, 17:19

Łatwiej i pewniej rozpruć, zwłaszcza że większość jest skręcana na śrubki
Owczar - 23-11-2011, 17:20

swinks_UK napisał/a:
Marcin, Bartek użył kabla OpenPort 2.0 z Evoscanem. Nic o VAGu nie wspominał.

No tak zrozumiałem, ale nie pisałem, że Bartek używał VAG-a, tylko że podejrzewam, że na VAGu też by poszło :)

swinks_UK napisał/a:
Chodzi o to, że wtyczka wygladajaca na OBD w Galantach była juz chyba od 1991 roku,

O tym też już pisałem :)

swinks_UK napisał/a:
Evoscan używa japońskich protokołów do komunikacji i stąd z kablem OpenPort nie ma problemów z wszeklą maścią Galantów.

swinks_UK napisał/a:
Ja pisałem o tanim zastępczym kablu zamiast drogiego Openporta. I to jest właśnie VAG KKL ze zwartymi pinami. Do użycia tylko z Evoscanem i jego sterownikami. Zresztą wiecej jest u nas w dziale "vr4".

To właśnie miałem na myśli.

Bartek - 23-11-2011, 17:27

Owczar napisał/a:
No tak zrozumiałem, ale nie pisałem, że Bartek używał VAG-a, tylko że podejrzewam, że na VAGu też by poszło

Jak otwartym tekstem, to napiszę że na moich 2 szt. kabelków VAG (FTDi, ze zworką 1-4) na których działało VR-4 i większość GDi do których je podłączałem żadne z 2 próbowanych E5 NIE działało.........

Owczar - 23-11-2011, 17:36

Bartek, ale ja tego nie podważałem. Nie zrozumieliśmy się trochę. :)

Ja miałem tylko na myśli że jest możliwość zestawienia vaga z evoscanem i ma to szansę działać. Wydawało mi się, że Ty negujesz możliwość działania tego zestawu w każdym przypadku, a nie tylko w tym konkretnym.

Bury - 23-11-2011, 20:32

EA2A przed 2000r działa z VAG kkl na czipie ftdi z evoscanem.
Z system windows 7 połaczył na zasadzie plug(sam se zainstalował urządzenie) i play :wink:

Dziwne,bo dokładnie ten sam kabel dawno temu podlączałem przy viscie i nic.
Pisałem nawet w temacie carism.Chłopaki radzili czyszczenie sterowników,wgrywanie jakiś tam i nic.

A tu inny system i miła niespodzianka. :)

fj_mike - 24-11-2011, 21:59

Bury napisał/a:
A tu inny system i miła niespodzianka. :)

Kwestia uprawnień w systemie ;)
Dzisiaj przyszedł VAG KKL i śmiga aż miło ;)

tomrom - 28-11-2011, 20:23

fj_mike napisał/a:
Dzisiaj przyszedł VAG KKL i śmiga aż miło

Gdzie go zamawiałeś? Podaj linka jak możesz.

fj_mike - 28-11-2011, 20:25

tomrom napisał/a:
Gdzie go zamawiałeś? Podaj linka jak możesz.

http://allegro.pl/najleps...1931158159.html

tomrom - 28-11-2011, 20:51

A przerabiałeś coś w tym kablu (tzn. np. zwacie 1 i 4 pinu)?
Jaką wersję evoscana masz? I co ze sterownikami?

fj_mike - 28-11-2011, 20:55

tomrom napisał/a:
A przerabiałeś coś w tym kablu (tzn. np. zwacie 1 i 4 pinu)?

Dokładnie. Musisz zewrzeć te dwa piny.
tomrom napisał/a:
Jaką wersję evoscana masz?

2.6
tomrom napisał/a:
I co ze sterownikami?

Sterowniki FTDI.

Wszystko jest w temacie:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=40568
;)

tomrom - 28-11-2011, 20:59

haha szybki jesteś
Wielkie dzięki. Będę się musiał zaopatrzyć w ten kabelek :D

Pieraś - 09-12-2011, 20:06

Dziś właśnie zlutowałem kabelkiem PINy 1 i 4 w VAG-KKLi podpiąłem się EvoScanem:
- czy ktoś tego mocniej używał?
- czy ktoś ma manuala?
- czy tym można podejrzeć błędy / skasować je?
- czy tym można przestawić coś ... np. czasówki w wycieraczkach?
- czy po zwarciu PINow 1 i 4 mógłbym uszkodzić coś np. łącząc się ponownie do auta RENAULT?

Kto do Galanta podłączył się przez ELMa ?
Potrzebne są przeróbki?