[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Dziwne czy normalne zachowanie klimy?
lichy - 30-01-2011, 12:43
Nie wiem jak to działa w przypadku klimy automatycznej (ja mam Informa, więc klima ręczna), ale mnie udało się włączyć klimę / sprężarkę przy temperaturze zwwnętrznej ok. - 4°C.
Na postoju na wolnych obrotach silnika włączyłem klimę i wyraźnie dało się zauważyć najpierw lekki spadek obrotów związany z większym obciążeniem silnika + dźwięk (chyba włączającej się sprężarki) spod maski, i natychmiast po tym wzrost obrotów silnika, a po paru chwilach wyraźny spadek temperatury powietrza z nawiewów.
Oprócz tego w instrukcji wyczytałem (strony: 5-08, 5-09) (dla klimy automatycznej strony: 5-13, 5-14) , że nawet w przypadku klimy manualnej wybór obiegu powietrza (z zewnątrz / obieg zamknięty) jest sterowany automatycznie w zależności od: włączenia klimy i temperatury zewnętrznej.
Można system przełączyć na sterowanie całkowicie ręczne poprzez naciśnięcie i przytrzymanie przez ponad 10 sekund wyłącznika obiegu zamkniętego. Po takim zabiegu system powinien potwierdzić wyłączenie automatyki 3 dźwiękami i 3 błyskami kontrolki obiegu zamkniętego.
Oczywiście można wrócić do ustawień fabrycznych (automat) poprzez naciśnięcie i przytrzymanie przez ponad 10 sekund wyłącznika obiegu zamkniętego. Po takim zabiegu system powinien potwierdzić włączenie automatyki 2 dźwiękami i 2 błyskami kontrolki obiegu zamkniętego.
Myślę, że może to też mieć wpływ na szybkość odparowywania szyby.
jaca71 - 30-01-2011, 13:07
lichy napisał/a: | Na postoju na wolnych obrotach silnika włączyłem klimę |
Silnik zimny? Jak długo stałeś?
lichy - 30-01-2011, 22:24
jaca71 napisał/a: | Silnik zimny? Jak długo stałeś? |
Nie zimny i nie gorący, przejechałem może ze 2.5 - 3 km po parugodzinnym postoju i zaparkowałem nie gasząc silnika w oczekiwaniu na... nie ważne na kogo... W czasie czekania zrobiłem test naciskając wyłącznik klimy. Od zatrzymania do włączenia klimy minęło nie więcej, jak jakieś 15 - 30 s.
jaca71 - 30-01-2011, 22:45
Zagrzało sie pod maską?
berladi - 30-01-2011, 23:04
lichy napisał/a: | Nie wiem jak to działa w przypadku klimy automatycznej (ja mam Informa, więc klima ręczna), ale mnie udało się włączyć klimę / sprężarkę przy temperaturze zwwnętrznej ok. - 4°C.
Na postoju na wolnych obrotach silnika włączyłem klimę i wyraźnie dało się zauważyć najpierw lekki spadek obrotów związany z większym obciążeniem silnika + dźwięk (chyba włączającej się sprężarki) spod maski, i natychmiast po tym wzrost obrotów silnika, a po paru chwilach wyraźny spadek temperatury powietrza z nawiewów.
Oprócz tego w instrukcji wyczytałem (strony: 5-08, 5-09) (dla klimy automatycznej strony: 5-13, 5-14) , że nawet w przypadku klimy manualnej wybór obiegu powietrza (z zewnątrz / obieg zamknięty) jest sterowany automatycznie w zależności od: włączenia klimy i temperatury zewnętrznej.
Można system przełączyć na sterowanie całkowicie ręczne poprzez naciśnięcie i przytrzymanie przez ponad 10 sekund wyłącznika obiegu zamkniętego. Po takim zabiegu system powinien potwierdzić wyłączenie automatyki 3 dźwiękami i 3 błyskami kontrolki obiegu zamkniętego.
Oczywiście można wrócić do ustawień fabrycznych (automat) poprzez naciśnięcie i przytrzymanie przez ponad 10 sekund wyłącznika obiegu zamkniętego. Po takim zabiegu system powinien potwierdzić włączenie automatyki 2 dźwiękami i 2 błyskami kontrolki obiegu zamkniętego.
Myślę, że może to też mieć wpływ na szybkość odparowywania szyby. |
Witam.To co wymieniłeś nie ma wpływu na szybkość odparowywania szyb.Mam właśnie w ten sposób ustawioną klimę.
Działa to tak :załóżmy że wentylator działa bez włączonej klimy,to przekręcając pokrętło na pozycję auto nie następuje jej włączenie,a w ustawieniu standardowym tak.Inny przykład,mamy ustawiony nadmuch tylko na szybę,to przekręcając na inną pozycję wracamy do ustawienia z tej pozycji,czyli jeśli klima włączona to się włączy a jeśli nie to się nie włączy.
Tak samo z obiegiem.Załóżmy że mamy w lecie ustawioną jakąś temperaturę,to przekręcając pokrętło na najniższą temperaturę nie nastąpi włączenie klimy ani obiegu zamkniętego.
Rany,ale zamotałem ,chodzi o to że mamy większy wpływ na sterowanie klimą.
Najlepiej samemu tego spróbować,ja jestem zadowolony.
lichy - 30-01-2011, 23:26
jaca71 napisał/a: | Zagrzało sie pod maską? |
Pod maskę nie zaglądałem, ale z nawiewów dmuchało już trochę ciepłe powietrze.
Po włączeniu klimy wyraźnie chłodniejsze, a innych ustawień nie ruszałem.
jaca71 - 31-01-2011, 08:15
lichy, Chodziło mi że pod maską było trochę cieplej niż 0C
lichy - 31-01-2011, 17:33
jaca71 napisał/a: | lichy, Chodziło mi że pod maską było trochę cieplej niż 0C |
Czy czujnik temperatury sterujący włączaniem bądź nie- sprężarki znajduje się pod maską?
Nie wydaje mi się.
Gdyby tak było, to sprężarka włączała by się zawsze, gdy tylko silnik trochę się zagrzeje i pod maską zrobi się cieplej niż 0°C.
A właśnie, gdzie w lancerze jest umieszczony czujnik temperatury termometru pokładowego? Myślę, że to on właśnie steruje klimą.
Dziś próbowałem powtórzyć doświadczenie z włączaniem sprężarki przy temperaturze ujemnej.
Nic z tego!
Niezależnie od stopnia nagrzania silnika sprężarka nie włączyła się. Na dworze było -4°C.
jaca71 - 31-01-2011, 18:55
czujnik jest za przednim zderzakiem. Dziś -7C stanąłem na obiad. Po obiedzie temp. +5C
berladi - 31-01-2011, 19:51
Witam.Ponieważ nasze forum jest jakby trochę niezdecydowane i podzielone w temacie działania bądź nie działania klimy w zimie,postanowiłem zadać pytanie "googlowi".
Oto co następuje:
33% twierdzi że klima działa w zimie,
33% twierdzi że klima nie działa w zimie,
33% zadaje pozostałym to pytanie,
1% ma to gdzieś.
To oczywiście żart,ale dziwne jest że nie ma jednoznacznej odpowiedzi popartej rzeczowymi argumentami,jedynie przypuszczenia,na to wydawałoby się proste pytanie.
cabaniarz - 31-01-2011, 20:11
lichy napisał/a: | gdzie w lancerze jest umieszczony czujnik temperatury termometru pokładowego? Myślę, że to on właśnie steruje klimą. |
z tego co pamiętam z instrukcji to znajduje się po prawej stronie kierownicy, w pobliżu stacyjki. Przypomina wlot powietrza. Myślę, że właśnie ten czujnik jest odpowiedzialny za sterowanie sprężarką. Jeżeli system ma zadaną temperaturę (tryb auto) to stara się tą temperaturę utrzymać tj. czasami podgrzeje czasami schłodzi, i prawdopodobnie wtedy włącza się sprężarka. I wydaje mi się, że bez opcji auto też musi być możliwość włączenia sprężarki. W poprzednim wózku, (niestety nie mitsu ) klima ustawiona na auto włączała się z charakterystycznym pstryknięciem niezależnie czy lato czy zima.
lichy - 31-01-2011, 23:23
cabaniarz napisał/a: | znajduje się po prawej stronie kierownicy, w pobliżu stacyjki. Przypomina wlot powietrza. Myślę, że właśnie ten czujnik jest odpowiedzialny za sterowanie sprężarką. Jeżeli system ma zadaną temperaturę (tryb auto) to stara się tą temperaturę utrzymać tj. czasami podgrzeje czasami schłodzi, i prawdopodobnie wtedy włącza się sprężarka. |
Masz rację, ale nie do końca
Ten czujnik, o którym piszesz mierzy temperaturę we wnętrzu pojazdu (w kabinie), a ja pytałem o czujnik mierzący temperaturę powietrza na zewnątrz, który to, jak się dowiedzieliśmy od jaca71 znajduje się za przednim zderzakiem.
Marian_K - 01-02-2011, 11:34
We wszystkich znanych mi samochodowych układach automatycznej klimatyzacji jednostka sterująca klimatyzacji otrzymuje sygnały z następujących czujników:
- czujnik temperatury wewnętrznej (w kabinie),
- czujnik temperatury płynu chłodzącego silnika,
- czujnik temperatury parownika klimatyzacji,
- czujnik nasłonecznienia,
- czujnik ciśnienia w układzie klimatyzacji.
Sterownik klimatyzacji nie załączy sprężarki w przypadku gdy temperatura parownika jest niższa od ok 4 st C. Około 4 st. bo różni producenci mają różne wartości...
Tyle w temacie włączania klimy w zimie.
Wniosek: da się włączyć klimę (sprężarkę) w zimie, ale auto musi być rozgrzane (ponieważ parownik znajduję się wewnątrz kabiny).
Pozdrawiam!
krzychu - 01-02-2011, 11:38
Marian_K napisał/a: |
- czujnik nasłonecznienia,
|
W mitsubishi chyba (a raczej na pewno) o tym zapomnieli (i to w każdym modelu)
Marian_K - 01-02-2011, 11:51
krzychu napisał/a: | W mitsubishi chyba (a raczej na pewno) o tym zapomnieli (i to w każdym modelu) | Eeeee, jak nie ma? U mnie jest a nie wydaje mi się abym miał jakąś "doposażoną" wersję...
Pozdrawiam!
|
|
|