To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Awaria zegarka - sam się wyłącza, resetuje

Anonymous - 14-03-2007, 20:21

zegar to chyba normalne widze ze kazdy z nas ma lub mial ten sam problem
to prawda roch_27 ma racje to wina zimnych lutow

Anonymous - 26-05-2007, 23:06
Temat postu: [EA2A 2.0] Jak dostać sie do zegarka??
Nie wiem jak dostać sie zegarka który jest na środku deski! Nie wiem dlaczego ale nie działa! Jak próbuje podważyć górną zaślepkę to zegar zapala sie na chwile,ale boje sie bardziej poważać ponieważ jakoś ciężko idzie i boje sie że coś uszkodzę!
Anonymous - 27-05-2007, 07:23

Hyhy wszyscy sie bali :wink: Podwazaj na sile do gory (jest tylko na zatrzaskach, ale bardzo mocnych) i przelutuj polaczenia - wiekszosc tak ma. Wiecej info znajdziesz uzywajac szukajki - bylo juz o tym i to sporo.
macia - 27-05-2007, 11:21

Poczytaj sobie w TYM TEMACIE Powinno się co nieco wyjaśnić :wink:
KrzychoP - 27-05-2007, 11:23

Przelutuj, ale wyłącznie lutownicą oporową ponieważ transformatorowa może uszkodzić elementy elektroniczne.
Anonymous - 27-05-2007, 17:17

KrzychoP napisał/a:
Przelutuj, ale wyłącznie lutownicą oporową ponieważ transformatorowa może uszkodzić elementy elektroniczne.

Lutowalem transformatorowa i nic sie nie stalo, jak sie nie przegrzewa nie potrzebnie punktow to mozna spokojnie to zrobic kazda.

Bartek - 27-05-2007, 19:21

Cytat:
Lutowalem transformatorowa i nic sie nie stalo,

Ludzie w Lotto też wygrywają, co nie oznacz, że każdy kupon wygrywa ;)

Transformatorówka generuje bardzo silne pole magnetyczne, które w ścieżkach potrafi wyindukować niebagatelne napięcie niszczące układy scalone..... przetrenowane na wlasnej skórze - wierz mi, tanio nie było

Anonymous - 27-05-2007, 22:21

I tak zrobiłem, podważyłem i poszło! A zimne luty były tak gdzie wchodzi wtyczka!
Teraz mam ładny działający zegar!
Dzięki!

Grid - 06-06-2007, 23:43
Temat postu: [EA5W 2.5] Zegar żyjący własnym życiem - wrażenia z naprawy
Zegarek w moim EA5W żył własnym życiem, czyli historia jak u wszystkich. Zainspirowany doświadczeniami mitsumaniaków znalezionymi w archiwum wziąłem się za naprawianie. Jednak u mnie rozwiązanie problemu było nieco inne niż te które znalazłem w archiwum:

Na początek zegar wyjąłem całkowicie i zacząłem jeździć z samą płytką podpiętą do wtyczki z pominięciem obudowy. To mi pomogło ustalić że przyczyna problemów była czysto mechaniczna, a nie zimne luty. Podczas ruszaniem wtyczką zegar gasł, zimne luty powinny raczej powodować że zegar by gasł podczas skoków/spadków napięcia a nie podczas ruszania wtyczką.

Jednak na wszelki wypadek przelutowałem te 4 punkty gdzie zamocowana jest wtyczka zegara. Nie pomogło to ani trochę, w dalszym ciągu po podpięciu wtyczki przy ruszaniu gniazdem zegar gasł.

Jako krok #2 wziąłem papier ścierny i dokładnie przetarłem te 4 miedziane bolce. To okazało się strzałem w dziesiątke. Zegar działa jak nowy.

Konkluzja: To niekoniecznie (przynajmniej nie u mnie) muszą być zimne luty. Równie dobrze mogą po prostu być winne zaśniedziałe styki na wtyczce.

Pozdrawiam,
Grid

Anonymous - 07-06-2007, 00:15

Witam!
Z moim zegarkiem miałem podobny problem tyle że nie gasł mi ale każdego dnia miałem na nim inną godzinę i trzeba było znowu ustawiać. Na początek przeczyściłem styki tak samo jak zrobił Grid i na tym zakończyły się moje problemy z zegarkiem. Od półtorej miesiąca działa jak należy :) Obeszło sie bez poprawiania lutów :)
Pozdro!

Anonymous - 07-06-2007, 14:36

Hej, u mnie były zimne luty. Przelutowałem je i zegareczek śmiga jak nowy :) :):):)
Anonymous - 18-06-2007, 21:13

roch_27 napisał/a:
Nigdy nie było kompa w galancie EA :(

Ale ustalmy definicję kompa... Chcecie mi powiedzieć, że w Galancie EA nie ma nic poza zegarkiem? A termometr chociaż jakiś?

roch_27 - 18-06-2007, 21:20

Scyzor napisał/a:
Chcecie mi powiedzieć, że w Galancie EA nie ma nic poza zegarkiem?
Żeby nie robić OT - nie ma ;)
Scyzor napisał/a:
A termometr chociaż jakiś?
jest w klimatroniku :)

pozdro

JaGrab3 - 19-06-2007, 10:50

Ej no nie przeginajcie , komp jest ale nie ma wyjscia na wyswietlacz z niego. Mozna sobie dorobic wyswietlacz, gdzies tam był opis.
roch_27 - 20-06-2007, 10:07

Bardzo proszę nowych użytkowników o nie dublowanie tematów [-X Na temat zegarka było już całkiem sporo >>>KLIK<<<

pozdro