Pajero III - [3.2 DID] Problemy z ogrzewaniem
Marvw - 31-10-2017, 16:13
Po wymianie płynu mi się sam odpowietrzył po jeżdzie próbnej.
zbyszekm2 - 31-10-2017, 19:35 Temat postu: Re: Poprawne odpowietrzenie
atego815 napisał/a: | Będę próbował przepłukać nagrzewnicę.Zmusza mnie do tego fakt że ciepłe powietrze zaczyna lecieć dopiero tak od 2 tyś obr.
Jaki jest poprawny, prawidłowy sposób odpowietrzania układu?
Czy wystarczy dziób auta do góry? |
Zacznij od sprawdzenia filtra za schowkiem.
atego815 - 31-10-2017, 20:03
Patrzyłem Zbyszku....
Podejrzewam drożność płynu. Dziś jechałem 10km z obrotami poniżej 2 tyś i lodowania w budzie...Dopiero na obwodnicy, jak przycisnąłem, to dało ciepło.
[ Dodano: 06-11-2017, 08:45 ]
Cały układ przepłukany. Oddzielnie przepłukana nagrzewnica. Nawet nie było jakieś specjalnego brudu...
Zalany układ od nowa a problemy pozostały...Raz ciepłe leci raz letnie, za chwilę zimne..
Temperatura silnika w zasadzie jest cały czas na stałym poziomie, czyli tuż przed połową skali.
Zastanawiam się na zblokowaniem tylnego obiegu nagrzewnicy. Czy możliwie że ciecz wybiera sobie łatwiejszą drogę i krąży przez niżej położoną nagrzewnicę zamiast przez górną??
Już nie wiem czego się czepić...A zima idzie
zbyszekm2 - 07-11-2017, 09:15
Może być tak że nagrzewnica do wymiany, Zajrzałeś do filtra za schowkiem?
atego815 - 08-11-2017, 16:45
Chyba usterka sama się wyjaśniła.
Uszkodzone koło pasowe. Jutro testy...
boxpro - 10-12-2017, 16:01
Kolego i jak rozwiązał się. Problem
[ Dodano: 11-12-2017, 11:37 ]
Widzę, że problem
Jest spory i to chyba jest bolączka pajero i aż dziw bierze, że nie ma jednoznacznego rozwiązania tego problemu, ponieważ problem jest wałkowany systematycznie wszystko idzie na chybił trafił
U mnie zaraz po kupnie w zeszłym roku wiedziałem, że nagrzewnica jest zapchana poprzedni właściciel jeździł na wodzie w układzie, więc kupiłem nagrzewnice wymieniłem troszkę się polepszyło, ale to nie było jeszcze to ( tak naprawdę to nie wiem jak grzeje pajero nie mam porównania)
Wiadomo było ciepło człowiek o tym nie myślał teraz, gdy już by się te grzanie przydało to go z prawej strony nie ma
I teraz tak
Nagrzewnica wymieniona
Płukana dodatkowo już 2 razy w przeciągu 1,5 miesiąca
Filtra kabinowego nie posiadam ( Montero)
Ludzie na forum piszą, że na wyższych obrotach wieje im ciepłym u mnie jest odwrotnie na postoju coś tam sobie delikatnie dmucha, ale problem pojawia się jak jadę szybciej tym zimniej w samochodzie tylko z prawej strony
Wygląda to tak jak by to zimne powietrze bezpośrednio wlatywało do nawiewów ( wszystkie połączenia kanałów prawidłowo złożone
I tak zastanawiam się czy gdzieś tam się jakaś klapa nie zablokowała i jest ustawiona otwarta i na tą połowę auta daje zimne powietrze tylko gdzie jej szukać jak ją znaleźć czy trzeba znowu zwalać całą deskę?
Może ktoś coś podpowie
zbyszekm2 - 12-12-2017, 09:18
Pytanie banalne, z termostatem wszystko OK?
Bo wygląd ana to jakby cały czas działał duży obieg. Jeśli tak jest to płyn w silniku będzie cały czas chłodził się.
pęd powietrza chłodzi chłodnice wody, tem. spada. Stoisz albo wolno jedziesz, chłodzenie chłodnicy wody jest mniejsze i wtedy temperatura nawiewu w kabinie tez będzie większa.
boxpro - 12-12-2017, 11:49
Panie Zbyszku właśnie wymieniłem termostat zakupiony u was jeszcze zeszłym roku i niestety poprawy nie mam może doprecyzuję jak to wygląda dwa pierwsze nawiewy od kierowcy przy dmuchawie ustawionej na poziom 4 i na full czerwonego pola ogrzewania dają naprawdę bardzo dużo ciepłego powietrza, potem lewy nawiew pasażera już ciepłym powietrzem nie daje a prawy pasażera odczucie zimnego, to wszystko na postoju
Czasie jazdy nawiewy kierowcy dają ciepło prawy kierowcy leci zimno
Wskazania temperatury silnika przez obd II na postoju czy czasie jazdy są odchyły w granicach 1-2 stopni cel.
Dla mnie wygląda to tak jakby prawa strona auta była jakoś dziwnie otwarta i brała powietrze tylko i wyłącznie z zewnątrz
Kuba Kraków - 12-12-2017, 16:43
to i ja się podepnę pod temat -
nie działa klima- jakieś szczególne przypadłości w pajero- coś co lubi umrzeć ? guziczek się świeci, klimy brak
nagrzewanie - na maksa jak ustawie pokrętło na czerwień to idzie takim ogniem że ho ho ho, natomiast troszeczkę obniżam- na wyświetlaczu jest 27,5 - i już jest chłodno- przeskok jest dla mnie taki zero jedynkowy- albo gorąco albo brak
zbyszekm2 - 13-12-2017, 09:35
boxpro napisał/a: | Panie Zbyszku właśnie wymieniłem termostat zakupiony u was jeszcze zeszłym roku i niestety poprawy nie mam może doprecyzuję jak to wygląda dwa pierwsze nawiewy od kierowcy przy dmuchawie ustawionej na poziom 4 i na full czerwonego pola ogrzewania dają naprawdę bardzo dużo ciepłego powietrza, potem lewy nawiew pasażera już ciepłym powietrzem nie daje a prawy pasażera odczucie zimnego, to wszystko na postoju
Czasie jazdy nawiewy kierowcy dają ciepło prawy kierowcy leci zimno
Wskazania temperatury silnika przez obd II na postoju czy czasie jazdy są odchyły w granicach 1-2 stopni cel.
Dla mnie wygląda to tak jakby prawa strona auta była jakoś dziwnie otwarta i brała powietrze tylko i wyłącznie z zewnątrz |
Nagrzewnica do wymiany.
boxpro - 13-12-2017, 12:22
nie możliwe aby była nagrzewnica do wymiany 11 listopada minął rok jak jest w samochodzie układ był porządnie wypłukany przed założeniem nowej teraz też był płukany żadnego syfu w układzie nie ma
jest jeszcze jedna sprawa nawiewy pasażera mają mniejszą siłę nawiewu niż nawiewy kierowcy
zbyszekm2 - 13-12-2017, 12:31
boxpro napisał/a: | nie możliwe aby była nagrzewnica do wymiany 11 listopada minął rok jak jest w samochodzie układ był porządnie wypłukany przed założeniem nowej teraz też był płukany żadnego syfu w układzie nie ma
jest jeszcze jedna sprawa nawiewy pasażera mają mniejszą siłę nawiewu niż nawiewy kierowcy |
To może podczas wymiany nagrzewnicy, coś żle złożyłeś.
boxpro - 13-12-2017, 20:54
z tego powodu ca mam teraz wymieniałem nagrzewnicę listopad zeszły rok
skoro po wymianie nagrzewnicy nie ma poprawy -to chyba nie nagrzewnica
co mogłem źle złożyć jedynie tunele wentylacyjne bo reszty nie ruszałem
nagrzewnica ładnie wychodzi po położeniu kolumny kierowniczej
atego815 - 15-01-2018, 12:52
Pytanie do tych którzy nie mają problemów z ogrzewaniem...
Czy Pajero jest ciepłym samochodem? Czy w sytuacjach gdzie -5, -10 na dworze wiatr, autostrada. to w kabinie możecie zrobić saunę? Jazda w koszulce?
Czy jednak pajero to ogólnie raczej chłodna kabina?
Osobiści zajeżdżam już drugie Pajero ( na jednym około 150 tyś, drugie podobnie) I oceniam jako chłodne auto...
zbyszekm2 - 16-01-2018, 08:39
atego815 napisał/a: | Pytanie do tych którzy nie mają problemów z ogrzewaniem...
Czy Pajero jest ciepłym samochodem? Czy w sytuacjach gdzie -5, -10 na dworze wiatr, autostrada. to w kabinie możecie zrobić saunę? Jazda w koszulce?
Czy jednak pajero to ogólnie raczej chłodna kabina?
Osobiści zajeżdżam już drugie Pajero ( na jednym około 150 tyś, drugie podobnie) I oceniam jako chłodne auto... |
Trzeba wymienić na nową nagrzewnice. B. często są niedrożne, mała sprawność.
|
|
|