[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Climatronic oraz Obsługa climatronica
Anonymous - 12-03-2007, 10:11
Wczoraj sprobowalem jezdzic z wylaczonym radiem - tak zeby sie nie grzalo. Niestety sytuacja jest podobna - powiedzmy, ze zamiast temperatury 27-28 stopni uzywalem 26-27. Czyli jeden stopien nizej...
Moominek - 12-03-2007, 12:21
Również to przetestowałem podejrzewając właśnie radio ogrzewające czujnik. Jazda bez włączonego radia i mam ten sam efekt. Podejrzewam jeszcze jedno. Pokrętło ustawiania temp. jest podświetlone, a z jego prawej strony jest czujnik. Czyżby żaróweczka? Trzeba by sprawdzić jeżdżąc bez włączonych świateł
JaGrab3 - 12-03-2007, 12:40
Hah tak czy siak wyglada na to ze wskazanie klimatronica jest zepsute, a może by ten czujnik wogóle gdzieś indziej umieścic, moze by cos sie zmienilo
Marcino - 12-03-2007, 13:03
BYc moze w trasie dziala inczej bo dochopdzi do samochodu zimne powietrze z zewnatrz, zauwazcie ze podczas jazdy z wyłaczonym wentylatorem tez dmucha fdo środka.
Mi szczerze mowiac ten problem tak bardzo nie przeszkadza. dziś rano jadac do pracy miałem ustawione automatycznie bez sprezarki 22stC, najpeierw dmychalo pomału siła gdzieś chyba 1 lub 2, ale kiedy temperatura silnika osiagnela 1/4 to dmuchawa zaczeła mocniej grzac, abydorowadzic pewnie w całym samochodzie temperature do 22 st. W chodniejsze dni zauwazyłem tez ze z poczatku dmucha automat tylko naszybe a pozniej sie sam przstawia. Jak dma mnie jest ok, być moze uwzgedni takie czyyniki jak nasonecznienie i nagrzewanie sie kabiny...
Pozdrawiam
Anonymous - 12-03-2007, 13:24
Co do żaróweczki to odpada ja mam przepaloną i brak poswietlenia przy pokrętle climatronica a objawy mam takie same.
tommyc1 - 04-07-2007, 20:38
poprostu ten klimatronik jest do dupy-tez myslalem ze jest zepsuty, ale po przeczytaniu tych postow juz wiem ze on tak dziala-szkoda, ale to nie zmienia faktu ze autko jest super<lol>
Moominek - 04-07-2007, 22:46
czujnik temp. wewnetrznej jest jak wiadomo pod pokretłem nastawy temp.... i tam ewidentnie coś go podgrzewa! ostatnio zbadałem sprawę organoleptycznie i juz sam plastik jest ciepły! Przeprowadziłem tez mały tescik. Mianowicie, ułożyłem łapkę tak, by powietrze z nawiewu wpadalo wprost na kratke czujnika... i co? Reakcja natychmiastowa, obroty wentylatora spadają i nie dmucha już takim zimnym, czyli czujnik jest OK. Mam zatem w zamiarze wylutowac czujnik z całej centralki climatronica i przenieść go w bardziej optymalne miejsce... pytanie, gdzie?
JaGrab3 - 05-07-2007, 11:03
Nooo to jest wlasnie super pomysl, najlepiej chyba go przeniesc pod popielniczke, tam nic nie podgrzewa i nic nie dmucha. Jak to zrobisz to pozniej opisz co i jak
Anonymous - 06-07-2007, 16:11
A ja rozwiazalem problem u siebie z temperatura - przynajmniej mam taka nadzieje.
Do klimatronika przychodzi od tylu, od strony pasazera waz, ktory zasysa powietrze. Ma on srednice okolo 2 cm i caly jest harmonijkowy.
U mnie tez waz spadl i powietrze w miejscu, gdzie jest czujnik po prostu stalo - nie bylo przeplywu, zasysanego powietrza z kabiny.
Waz zalozylem, przykleilem go tasma, zeby nie bylo podobnej sytuacji i jak narazie wydaje mi sie, ze jest ok. Bede go dluzej testowal i podziele sie wrazeniami.
Dodam jeszcze tylko, ze czujnik odsunalem bardziej do zewnatrz obudowy, zeby byl jak najdalej od podswietlenia galki, ktore jest cieple od zaroweczki. Prawie wepchnalem go w kanal powietrzny - tam gdzie wezyk.
Pozdrawiam,
Pawel
Moominek - 06-07-2007, 18:44
Napiszcie mi tylko, jak wydobyć z pulpitu tą centralkę climatronica
Anonymous - 07-07-2007, 01:10
Najpierw wyciagnij radio a nastepnie cala konsole z klimatronikiem - calosc jest na zatrzaskach. Ja wyciagalem konsole od gory - przy popielniczce byla na swoim miejscu. Klimatronik jest przykrecony od strony komory silnika 4 wkretami.
Pawel
mlun - 11-07-2007, 13:44
No kórcze w carismie mam to samo i jeden z forumowiczów przelutował czujnik od klimy właśnie pod popielniczke i zdało egzamin. Trzeba będzie tak zrobić tylko boje się że moge coś uszkodzić przy lutowniu no chyba że jakoś jest wmiare dojście do tego czujnika żeby bez problemu odczpeic.
Moominek - 11-07-2007, 16:09
pawel.k napisał/a: | Do klimatronika przychodzi od tylu, od strony pasazera waz, ktory zasysa powietrze. Ma on srednice okolo 2 cm i caly jest harmonijkowy.
U mnie tez waz spadl i powietrze w miejscu, gdzie jest czujnik po prostu stalo - nie bylo przeplywu, zasysanego powietrza z kabiny.
|
pffffffff... "spadnieta" rurka To właśnie w miśkach kocham U mnie tez ta rurka była spadnięta, załozyłem i po jednym dniu obserwacji widać, że jest duuuuuużo lepiej. Nie daje po mordce goracym, ani zimnym powietrzem Narazie jest oki...
mlun - 11-07-2007, 17:55
Kurcze ciekawe czy u mnie tak amo jest czy nie.
Anonymous - 11-07-2007, 19:29
Tak jak pisalem - kilka dni obserwacji i uwazam, ze jest w porzadku podczas gdy jest cieplo. W nocy jak bylo chlodniej, to mam wrazenie, ze jest znacznie lepiej i ustawienie temperatury 25 - 26 stopni wystarcza, aby bylo naprawde cieplo w aucie. Wczesniej dochodzilem nawet do 31,5 stopnia aby osiagnac taka temperature.
Polecam zalozenie rurki
Pawel
|
|
|