[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Diesel - Wypalanie DPF. Problemy z filtrem DPF.
jaca71 - 20-03-2010, 23:15
krzychu napisał/a: | E tam znalazło by się tego więcej następny w kolejce jest np. EGR |
A co problemy z EGR tylko w dieslu? Przecież w benzynowych też jest. W Oplach można było ten problem załatwić na dwa sposoby. 1. czyszczenie co ~40k km i wymiana co 160k km. Lub zaślepienie zaraz po gwarancji blaszką wyciętą z puszki po piwie. Druga opcja miała ten plus że zyskiwało się parę koników
Anonymous - 21-03-2010, 07:40
krzychu, rozbierz kolektor dolotowy w nowym dieslu np. po 80kkm, a zrób to samo w starym dieslu ( np. kia carnival 2.9TDI)
w nowym wyciągasz z 5 kg syfu(średnica zmniejsza sięnawet o połowę), a w starszym opłukujesz delikatny nalot na ściankach i to po 160kkm
W tym tygodniu wymieniłęm filtr powietrza u siebie ( mam 160kkm, a poprzedni właściciel wymieniał przy100kkm). Zrobiłem już 10kkm i zaczął mi dymić. Po wyciągnięciu filtra był WCIĄGNIĘTY do dolotu, ale dalej jeździł
[ Dodano: 21-03-2010, 07:43 ]
jaca71 napisał/a: | Druga opcja miała ten plus że zyskiwało się parę koników |
nic nie zyskiwałeś w przypadku sprawnego systemu EGR=> normalnie EGR przy pełnym "gazie"jest zamknięty, dlatego nie ma wpływu na moc silnika
krzychu - 21-03-2010, 08:39
jaca71 napisał/a: |
A co problemy z EGR tylko w dieslu? Przecież w benzynowych też jest. |
A we wszystkich benzyniach? Pytam bo nie wiem a wydaje mi się że w mniejszości. Wymysł chyba jednak rodem z diesla.
jaca71 - 21-03-2010, 09:46
jaceksu25 napisał/a: | nic nie zyskiwałeś w przypadku sprawnego systemu EGR=> normalnie EGR przy pełnym "gazie"jest zamknięty, dlatego nie ma wpływu na moc silnika |
To kiedy się odmyka? Zawsze mi się wydawało że EGR wymyślono by zmniejszyć moc samochodu A po co to już zupełnie inna bajka
krzychu napisał/a: | A we wszystkich benzyniach? |
Nie we wiem czy we wszystkich. Nie wiem jak w europejskich miskach z EURO5 ale w amerykańskich w specyfikacji kalifornijskiej silniki maja rcylkulatory i tylko 3 sondy lambda
Anonymous - 21-03-2010, 10:16
jaca71 napisał/a: | To kiedy się odmyka? |
aby to najbardziej zobrazować to np. jadąc rekreacyjnie 90km/h
ekonomicznie i ekologicznie
jaca71 - 21-03-2010, 10:33
krzychu, A i żeby nie było zbyt różowo to nowe silnik benzynowe maja kolejna przypadłość. Przy ogromnym zachłyśnięciu się bezpośrednim wtryskiem tylko Toyota pamiętała o problemach mistsu z GDI. I jako jedyna leje część paliwa tradycyjnie do kolektorów. Reszta o tym nie pomyślała i mają problemy z sadzą w kolektorach i gniazdach zaworowych jaceksu25 napisał/a: | aby to najbardziej zobrazować to np. jadąc rekreacyjnie 90km/h |
Czyli jest jakaś blokada zadziałania EGRa przy wciśniętym gazie na maksa albo powyzej pewnych obrotów? Z tego co robiłem doktorat na temat EGRów w oplu to działał w zależności od temperatury spalin, nic nie było by zależał od prędkości obrotowej silnika czy pozycji gazu.
krzychu - 21-03-2010, 10:58
jaca71 napisał/a: | Przy ogromnym zachłyśnięciu się bezpośrednim wtryskiem tylko Toyota pamiętała o problemach mistsu z GDI. |
A Toyota to ma jakieś konsumencie silniki z bezpośrednim wtryskiem benzynki do cylindra? Bo tak to VW lansuje swoje FSI/TSI a o toyocie jakoś nie słyszę.
gzesiolek - 21-03-2010, 11:57
krzychu napisał/a: | jaca71 napisał/a: | Przy ogromnym zachłyśnięciu się bezpośrednim wtryskiem tylko Toyota pamiętała o problemach mistsu z GDI. |
A Toyota to ma jakieś konsumencie silniki z bezpośrednim wtryskiem benzynki do cylindra? Bo tak to VW lansuje swoje FSI/TSI a o toyocie jakoś nie słyszę. |
z tego co pamietam do juz w poprzednim Avensisie mieli w ofercie 2litrowca i 2,4litrowca, reklamowanego, ze jest z bezposrednim wtryskiem, ale czy wprowadzili to w rzeczywistosci to nie wiem... bo jakos wiecej slychac bylo zawsze i wszedzie o diselkach D4D i ich zaletach, niz o benzyniaku D4(G?)
Anonymous - 21-03-2010, 17:06
jaca71 napisał/a: | Z tego co robiłem doktorat na temat EGRów w oplu |
to z tego można zrobić doktorat?
Pochwalisz się tematem rozprawy?
[ Dodano: 21-03-2010, 17:19 ]
jaca71 napisał/a: | działał w zależności od temperatury spalin |
teraz są chłodnice egr-u
Uwex - 25-04-2010, 10:40
Trochę ciekawostek w temacie .
pablo diablo - 28-03-2012, 23:52
Ja mam pytanie (Silnik 1.8 did rok 2010)
Kiedy następuj wypalanie- czyszczenie się filtra dpf?
Sam jadąc autostradą utrzymując pewne obroty (jakie)? nie zmieniając biegów wymuszam tą czynność? Jak długo tak jechać?. Jak to zauważyć że jest czyszczony dpf? Czy czyszczenie jest niezależne odemnie i następuje cyklicznie?
Drugi problem to zauważyłem na bagnecie lekki ponad stan oleju niewiele wychodzi za kółeczko na bagnecie, rozumiem ze to spowodowane nieszczesnym dpf- em. Olej stracił swoje właściwości ? Wymienić go ? Dodam że samochód na gwarancji i do drugiego przeglądu zostało 10 kk.
jaca71 - 29-03-2012, 16:24
pablo diablo, Poczytaj w dziale ASX o wypalaniu filtra i przybywaniu "oleju" w 1.8 DiD.
Gdy stan jest ponad maksimum na całym świecie wymieniają olej w ramach gwarancji i wgrywają nowy program, który rzadziej wypala filtr i pilnuje temperatury wypalania. Ale nie w Polsce - u nas bulisz za olej
pablo diablo - 29-03-2012, 20:13
Może ktoś ma na to rozwiązanie?
Teoretycznie jeżeli oleju mam ponad stan, wymiana oleju to dość kosztowna sprawa - by to robić częściej niż co 15 kk jak na serwisie.
Wiec może by tu część oleju odessać przez bagnet i dolać nowego?
omijam choćby wymianę filtra i czy to nie problem jak stary zużyty olej miesza się z nowym ?
i co ogóle zrobić z tym fantem? - ja robię dużo tras i nawet wtedy ten olej się podnosi a nie da się też uniknąć jazdy w mieście. Ponoć jeszcze nie istnieje szansa na przeprogramowanie silnika bez dpf-u w tym modelu, puki na gwarancji to nawet o tym nie myślę by DPF wycinać.
Ale rozwiązanie musi być bo nie chce zajechać silnika rozcieńczonym olejem.
tmp - 29-03-2012, 23:36
pablo diablo napisał/a: | Ja mam pytanie (Silnik 1.8 did rok 2010)
Kiedy następuj wypalanie- czyszczenie się filtra dpf?
Sam jadąc autostradą utrzymując pewne obroty (jakie)? nie zmieniając biegów wymuszam tą czynność? Jak długo tak jechać?. Jak to zauważyć że jest czyszczony dpf? Czy czyszczenie jest niezależne odemnie i następuje cyklicznie? |
Jeśli mówimy o silniku 4N13 czyli takim jak w ASX, to wypalanie występuje wtedy gdy sterownik silnika uzna to za stosowne... Jedyną wskazówką mówiącą o tym, że proces właśnie trwa jest nieco inny dźwięk silnika, większe spalanie chwilowe i nieco słabsze osiągi - jednym udaje się to poznać częściej, innym rzadziej. Nie ma możliwości ręcznego wymuszenia wypalania (poza serwisem). Teoretycznie proces występuje tylko przy rozgrzanym silniku i przy prędkości zdaje się powyżej 40 km/h (jest na ten temat info w instrukcji).
pablo diablo napisał/a: | Drugi problem to zauważyłem na bagnecie lekki ponad stan oleju niewiele wychodzi za kółeczko na bagnecie, rozumiem ze to spowodowane nieszczesnym dpf- em. Olej stracił swoje właściwości ? Wymienić go ? Dodam że samochód na gwarancji i do drugiego przeglądu zostało 10 kk. |
Na bagnecie są dwa poziomy oleju - kółeczko jako maksymalny przy zalewaniu nowym olejem i X przy eksploatacji. Jeśli poziom nie przekracza znaku X, nie ma podstaw do wymiany oleju. Jeśli przekracza, jedziemy do ASO i żądamy wgrania nowego oprogramowania i wymiany oleju w ramach gwarancji. W zeszłym roku trzeba się niestety było liczyć z tym, że nie wszyscy "doradcy" w ASO byli wystarczająco biegli w obsłudze biuletynów technicznych MMC. U mnie ostatecznie problem został rozwiązany, poziom oleju podniósł się w ciągu pół roku bardzo nieznacznie ponad "kółko" mimo eksploatacji w dużej mierze miejskiej, w trasie powinno być nawet lepiej.
Więcej: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=64045
jaca71 napisał/a: | pablo diablo, Poczytaj w dziale ASX o wypalaniu filtra i przybywaniu "oleju" w 1.8 DiD.
Gdy stan jest ponad maksimum na całym świecie wymieniają olej w ramach gwarancji i wgrywają nowy program, który rzadziej wypala filtr i pilnuje temperatury wypalania. Ale nie w Polsce - u nas bulisz za olej |
Jeśli wymiana odbywa się poza przeglądem w związku z przekroczeniem dopuszczalnego poziomu X, to już nie bulisz - jeśli ASO woła o kasę, trzeba interweniować w MMC.
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=65928
pablo diablo - 16-04-2012, 20:04
Dla wszystkich co mają LANCERA diesla i 1.8 DID istnieje aktualizacja do oprogramowania do tego silnika tak wiec jak wam przybywa oleju na bagnecie to ruszajcie do serwisu niech wam wgrywają nowego sfta.
Przy okazji może i wam olej zmienią
|
|
|