[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Gwarancja
Radassss - 22-03-2010, 13:10
gwrancja obowiazuje jesli auto jest serwisowane zgodnie z ksiazka serwisowa (jest to napisane w warunkach gwarancji), ale tak swoja droga myslicie ze cos moze sie popsuc w aucie przez 3 lata? ja uwazam ze takie prawdopodobienstwo jest minimalne. wg mnie jesli jest cos nie tak to wychodzi to od razu na poczatku np zgrzytajaca skrzynia czy cos w tym stylu, a jesli koncza sie klocki hamulcowe, wypala tlumik itd to takich rzeczy i tak gwarancja nie obejmuje, czyli w sumie taka gwarancja to jest tak na prawde wyciaganie od nas kasy przez ASiO, kiedys byly roczne gwarancje i wszyscy zyli, teraz sa trzyletnie i tez wszyscy zyja tyle tylko ze wiekszosc z nas niepotrzebnie zostawia przez trzy lata co roku 1000 PLN w ASiO
rezon - 22-03-2010, 15:15
Na dodatek jeżeli w trakcie gwarancji Dealer zrobi coś nie tak, to MMC napisze, że nie jest stroną postępowania bo "wadą gwarancyjną jest taka wada, która tkwiła w pojeździe w chwili sprzedaży" - to cytat z pisma, jakie otrzymałem dzisiaj od kancelarii prawnej obsługującej MMC. Cały list w wątku http://forum.mitsumaniaki...p=667601#667601
10wojtek10 - 22-03-2010, 15:39
April77 napisał/a: | Rok temu kupiłem samochód i przejechałem prawie 11 tys km.
Kilka dni temu byłem na przeglądzie gwarancyjnym (miną rok).
Proszę o pomoc, kiedy mam sie udać na następny przegląd - za rok,
czy jak osiągnę 20 tyś km (jakieś 4 miesiące- teraz będę więcej jeździł) |
Następny przegląd powinieneś zrobić za rok od daty przeglądu lub gdy na liczniku będziesz miał kolejne 20.000 (czyli dla Ciebie 31.000 km)
Ważne jest, co nastąpi wcześniej a nie dowolnie jak to interpretują niektórzy...
Ale w lancerze przypomni Ci o tym komputerek pokładowy
bono - 22-03-2010, 15:49
to zwroce sie do wszystkich - czy ktos bylby tak uprzejmy i przeczytal / zdal relacje co przeczytal w ksiazce serwisowej w kontekscie przebiegu 20k km / 1 roku?
interesuje mnie redakcja polskiej wersji - jaki zwrot jest uzyty: nalezy / zalecane jest / itp. zrobic przeglad po 20k km / 1 roku
na razie widze, ze sami fachowcy sie wypowiadaja, ale raczej bez zagladania do tresci umowy gwarancyjnej
nie upieram sie, ze polskiej wersji nie ma zapisu, ktory obliguje do zrobienia przegladu po okresolnym przebiegu - byc moze jest; ja widze co jest w wersji niemieckiej i takiej obligacji nie ma
dzieki
10wojtek10 - 22-03-2010, 15:59
...
nikt nie może powiedzieć , że MUSISZ zrobić przegląd. Jakby na to nie patrzeć to kwestia Twojej dobrej woli...
Musisz zrobić badanie techniczne na Stacji Diagnostycznej po 3-cim roku. To rzeczywiście MUSISZ. Ale wymieniać olej? Co to kogo obchodzi? To przecież Twój samochód...
Wiadomo, że jest ALE jak "coś" będzie potrzebne do wymiany gwarancyjnej.
Tylko to dalej jest kwestia tylko i wyłącznie Twojej dobrej woli/świadomości technicznej...
bono - 22-03-2010, 16:16
z jakiego powodu producent nie moze powiedziec, ze musze zrobic przeglad, aby miec gwarancje - gwarancja to nic innego jak umowa dwustronna, jesli bede przestrzegal warunkow umowy, to bede mogl skorzystac z pewnych swiadczen
nadal twierdze, iz jesli ktos pisze w umowie, ze zaleca sie, to nie wymaga ode mnie tego - nadal jest to umowa gwarancyjna i ja nie lamie jej zapisow zglaszajac sie na przeglad po np. 1,5 roku
apikus - 24-03-2010, 10:09
Ponieważ jade na przegląd, więc zobaczyłem co jest napisane w książce serwisowej:
"Regularne przeglądy serwisowe są niezbędnym warunkiem utrzymania Państwa samochodu w jak najlepszym stanie i kondycji. Zalecamy, aby Państwa autoryzowany serwis Mitsubishi przeprowadził planowane przeglądy we wskazanym czasie i/lub po przejechaniu określonej liczby kilometrów (1rok +- 1 miesiąc 20.000km +-500), w zależności co nastąpi wcześniej"
bono - 24-03-2010, 15:07
apikus, dzieki za info!
piomic - 25-03-2010, 08:02
10wojtek10 napisał/a: | Musisz zrobić badanie techniczne na Stacji Diagnostycznej po 3-cim roku. To rzeczywiście MUSISZ. | Nie musisz, możesz nie robić i jeździć wyłącznie po swoim rancho.
A nawiasem mówiąc, to lepiej PRZED upływem trzech lat, podbiją na dwa lata. Jak samochód ma ponad 3 lata podbiją na rok.
racer1972 - 25-03-2010, 12:45
No jak ktoś chce podbić po upływie trzech lat to już jeździ bez ważnych badań technicznych i może nie dojechać bez "kwita"
piomic - 26-03-2010, 22:02
Znajomy kiedyś tak przekombinował jak pierwszy raz miał nowy samochód. Szkoda mu było dwóch dni (termin wypadł w niedzielę) i zamiast w piątek pojechał w poniedziałek, żeby mieć ważny 3 dni dłużej. Wbili mu rok zamiast dwóch.
jaca71 - 27-03-2010, 00:07
piomic napisał/a: | Znajomy kiedyś tak przekombinował jak pierwszy raz miał nowy samochód. Szkoda mu było dwóch dni (termin wypadł w niedzielę) i zamiast w piątek pojechał w poniedziałek, żeby mieć ważny 3 dni dłużej. Wbili mu rok zamiast dwóch. |
Dziwne to jest co piszesz Bo pierwszy przegląd jest do 3 lat od pierwszej rejestracji a drugi do 5 lat od pierwszej rejestracji. Chyba że dostał karę za brak ciągłości...
|
|
|