[XX-92]Galant E3xA i starsze - [E32A 1.8] Kilka pytań od nowego użytkownika
Krzyzak - 21-11-2010, 19:32
niekoniecznie do mechanika, ale na kanał warto wskoczyć - bo od dołu lepiej widać 2 poduszki silnika na belce
pozostałe 2 są łatwo dostępne od góry(jedna przy skrzyni ciut gorzej)
koszty są nieznane, ale raczej ciężko znaleźć te poduchy - chyba mam takie w garażu zapasowe, ale niechętnie się ich pozbędę
generalnie stawiam jednak albo na koła albo bardziej na przeguby wewnętrzne
wtryski to sobie sam zmienisz - 2 śrubki do wykręcenia i 4 wtyczki - praca śmiesznie prosta
żarówki w zegarach się rzadko przepalają - u mnie po 20 latach żadna nie padła
w sumie tylko H4 zmieniam i raz H1
wyjąć zegary jest prosto - górna obudowa jest na 2 śrubki, potem zegary ciągniesz mocno do siebie i wychodzą
a żarówki są najróżniejsze - kilka W5W, kilka W3W są też W1.2W i inne
Pyra20 - 21-11-2010, 19:38
masz jakies foto jak te przeguby wewnetrznę wygladaja ?
Wtryski wykręcę i wkręcę ale na sprawdzeni9e gdzieś będę już musiał je zanieść....
Krzyzak - 21-11-2010, 20:37
Proszzzz
Uploaded with ImageShack.us
wystaje ze skrzyni biegów
Zysiuu - 21-11-2010, 21:37
Wtryski też można samemu sprawdzić. Ja miałem jedna wtyczkę do wtrysków (gdzieś w używanych częściach znalazłem) zalewałem wtrysk od góry benzyną za pomocą strzykawki i potem przykładałem kable od wtyczki do akumulatora. Jak wtrysk robił mgiełkę to było ok, jak nie podawał nic lub się z niego sączyły krople benzyny to był do wymiany. Przy wyjmowaniu i wkładaniu wtrysków uważaj na oringi. Jak krzywo wsadzisz wtrysk tak, że przyciśniesz uszczelkę to będziesz miał wyciek benzyny z nad wtrysku.
Pyra20 - 22-11-2010, 20:17
Panowie dzięki za pomoc, cierpliwość i ciągłą pomoc.
Nie miałem dziś z czasu na majstrowa, jedynie rano odpaliłem samochód zdjąłem kable po kolei z świec w celu zobaczenia co się stanie. Zawsze reakcja była taka sama, była widoczna różnica w pracy silnika. Ale w sumie nie wielka - w drugim samochodzie w domu jak zrobi się coś takiego to widać dużo większa różnice i samochód prawie gaśnie tu jest to jakieś łagodniejsze. Ale wniosku że kable, świece, kopułka są ok.
Druga sprawa jest taka że dalej jest coś nie halo z obrotami. Po cało nocnym postoju odpala autko (nie dodaje gazu, samochód na luzie, zaciągnięty ręczny) obroty wchodzą lekko na ponad 1000 zaraz spadają na 600 i włącza się ssanie i przez jakiś czas aż silnik się trochę zagrzeje są na poziomie ok 1200 a potem jest idealnie 900 tak jak ustawiłem. Poza tym nie ma z nimi żadnych problemów... gdzie szukać przyczyny ?
Jutro wymienię żarówki w liczniku to napisze jak mi poszło ;D
Co do drgań jeszcze dziś zauważyłem że mam lekko krzywo kierownice. Pojadę ustawić zbieżność i wyważyć koła - może to jest przyczyna tego. Jeżeli to nie pomoże to pojadę do mechanika żeby sprawdził poduszki bo nie mam kanału.
Krzyżak - ta fotka co dałaś to pokazuje ten przegub w skrzyni i żeby to sprawdzić trzeba ja zdemontować ?
Ostatnia rzecz - nie mogę znaleźć tego zaworu EGR - szukam koło filtra paliwa, koło przegrody czegoś co wygląda tak:
chyba że to wygląda jakoś całkiem inaczej ?
Miła niespodzianka to spalanie - puki co na 31l zrobione 360km + w sumie 50 min stał samochód na wolnych obrotach + jest jeszcze coś w baku - łapka dopiero dwa razy się zaświeciła. Wyjedzie pewnie poniżej 7
Krzyzak - 22-11-2010, 20:55
EGR tak wygląda jak na moim zdjęciu które zamieściłeś. Jest dokładnie POD przepustnicą - pisałem tylko, że kluczem dojdziesz od filtra paliwa
Przegubu demontować nie musisz - dobrze tylko by auto było na podnośniku.
Jak się pijak dopiero zapala i mruga, to masz jeszcze jakieś 10 litrów w baku - osobiście niemal zawsze tankuję do pełna i tylko taki pomiar jest miarodajny. Ale spalanie rzędu 7 w tym silniku jest raczej normalne
Pyra20 - 23-11-2010, 15:36
wyjąłem dziś zegary i żarówka od kontrolki otwartych drzwi była ok, profilaktycznie kupiłem nowa i zamontowałem - nic to nie dało.
Krańcówka w drzwiach tez jest ok, bo jak wcisnę wystający bolec to gaśnie czerwone światełko na dole drzwi a jak puszcze to się świeci - więc tu wszystko jest ok.
Gdzie jeszcze szukać problemu ? Bo jedyne co mi przychodzi do głowy to bezpiecznik ale jak wyjmuje wszystkie po kolei (bo nie wiem który jest do tego ;p) to wszystkie wydają się ok.
Panowie chce zmienić żarówki podświetlenia przycisków/zegarów z zielonych na niebieskie.
W liczniku siedzi takie cudo: to jest 12V 5W ? bo nic na niej nie pisze.. tylko od spodu tego plastiku w który wtyka się żarówkę pisze Toshiba V-2
czy takie coś pasuje żeby ja zastąpić:
http://allegro.pl/zarowka...1326941980.html
????
http://allegro.pl/zarowki...1292859666.html
i jak zdemontować ten środkowy panel z pokrętłami od nawiewu. Jak wstępnie to oglądając to widziałem tylko śruby w miejscu gdzie jest popielniczka. Są gdzieś jeszcze ?
Te przyciski obok kierownicy są tylko na zatrzaski ?
Andrew - 23-11-2010, 17:26
Cytat: | Krańcówka w drzwiach tez jest ok, bo jak wcisnę wystający bolec to gaśnie czerwone światełko na dole drzwi a jak puszcze to się świeci - więc tu wszystko jest ok.
| Z tego co pamiętam w moim galu poprzednim też tak miałem, że świeciły się żarówki w drzwiach, a światło w środku i kontrolka otwartych drzwi się nie świeciła. Rozebrałem wtedy krańcówki, przeczyściłem i działało
Pyra20 napisał/a: | i jak zdemontować ten środkowy panel z pokrętłami od nawiewu | Odkręcasz dwie śrubki u góry nad pokrętłami oraz śrubki, które zobaczysz jak wyciągniesz popielniczkę. Zdejmujesz plastiki z tych dwóch suwaków i ściągasz panel Pyra20 napisał/a: | Te przyciski obok kierownicy są tylko na zatrzaski ?
| Tak delikatnie odważając wyciągasz je na wierzch.
Zysiuu - 23-11-2010, 17:30
Bezpiecznik od światła w kabinie to chyba prawy na dole w samym rogu(chyba, teraz nie jestem pewien).
Idź z tą żarówką do sklepu elektronicznego i dobierz taką samą tylko niebieską.
Diody nie wsadzaj bo w zegarach wygląda to strasznie (świeci punktowo, a nie po całych zegarach).
Pokrętła ściągasz ciągnąc do siebie tak samo to od obiegu zamknięty/otwarty i lewo/prawo.
Są 4 śruby dwie na samej górze plastiku i dwie w popielniczce.
Całość wyciągasz lekko pociągając w swoją stronę (uważaj na zapalniczkę mi się blokowała)
Przyciski musisz czymś podważyć, są tak jak powiedziałeś na zatrzaski.
W przyciskach są już trochę inne żarówki, coś tego typu
http://allegro.pl/zarowki...1301725539.html
a tutaj masz te większe do zegarów i do sterowania nawiewu
http://allegro.pl/kolorow...1326398918.html
potrzebne jest kilka sztuk R10 i R5 masz je w linku powyżej.
Pyra20 - 23-11-2010, 17:50
bardzo dziękuje za pomoc, środkowy panel udało się ściągnąć ale nie mogę sobie poradzić z wydobyciem dwóch żaróweczek w zapalniczce i kolo popielniczki a właściwie w jej górnej części. Jak się do tego dobrać ?
W przyciskach rozwaliłem tą jedną diote, wyslałem że ona się wyciąga, a z niej wychodziły dwa druciki i urwałem jeden mam nadzieje że uda się to naprawić.
oooo ta aukcja jest gitara
http://allegro.pl/kolorow...1326398918.html
dziękuję ! te pierwsze są w przełączniku od ściemniania/rozjaśniania, drugie są w środkowym panelu a 3 w zegarach.
Musze jeszcze jakoś wydobyć te 2 kolo zapalniczki i koło popielniczki.
Proszę o jakąś podpowiedź.
Co do kontrolki od otwartych drzwi nie działa ona jak są otwarte drzwi kierowcy, w pozostałych drzwiach działa - gdzie szukać przyczyny ? przetarty kabel ?
Zysiuu - 23-11-2010, 18:06
Jaki tam masz problem?
Wyciągasz sobie cały panel, wisi sobie na kablu od zapalniczki a Ty wymieniasz żarówki, dojście jest banalne.
Żarówki się lekko przekręca i wyciąga.
Tam gdzie urwałeś jeden drucik to musisz kupić nową żarówkę .
Problem kontrolki to krańcówka przy drzwiach kierowcy. Musisz ją dokładnie oczyścić.
Jeżeli nie to może rzeczywiście Ci się kabel przetarł, ale w to wątpię.
[ Dodano: 23-11-2010, 18:10 ]
Co do żarówek to w zegarach też masz chyba dwie te drugiego typu (5mm).
Te z drucikami są tęż w innych przyciskach takich jak podgrzewanie szyby czy światła przeciw mgielne.
Krzyzak - 23-11-2010, 22:10
Pyra20 napisał/a: | Gdzie jeszcze szukać problemu ? |
krańcówka - lampka drzwi i wnętrza to 2 różne kable (masa na obudowie)
a ta żarówka to normalne W5W
tylko zmiana na niebieskie to strasznie zły pomysł - będziesz żałował, bo zrobisz sobie dresswagena - pamiętaj zielone jest najprzyjemniejsze dla oczu!
Pyra20 - 24-11-2010, 13:54
Dobra, co podświetlenia mam jeszcze 2 pytania..
jak dobrać się do żaróweczki w schowku ? próbowałem ją delikatnie ścisnąć nożyczkami i pociągnąć ale ja rozwaiłem i jej końcówka została w wtyczce ; / i boje się że jak tak to zostawię i odpalę światła to będzie robiło jakieś zwarcie i będzie paliło bezpieczniki.
I nie wiem jak rozebrać przycisk od podgrzewania tylnej szyby bo jeszcze tam została podświetlenie zielone.
A teraz czekam na sprzęt z allegro.
Panowie, te kwadratowe bezpieczniki pod macha np. do świateł to są te:
http://allegro.pl/bezpiec...1313119567.html
?????
Crosby - 24-11-2010, 14:26
Tak to są takie bezpieczniki
Zysiuu - 24-11-2010, 15:43
Przycisk rozbierasz podobnie jak inne, wyciagasz go z tapicerki, wyciągasz wtyczkę, podważasz czymś plastik (ja nie mając przy sobie żadnych narzędzi podważyłem go płaskim bezpiecznikiem ;D ), wyciągasz wnętrze przycisku.
Zatrzaski w obudowie przycisku są dobrze widoczne.
Co do schowka to nie wiem jak się to wyciąga, ale spróbuj pociągnąć lub przekręcić i pociągnąć.
[ Dodano: 24-11-2010, 15:44 ]
Wrzuć fotki jak wygląda podświetlenie w nocy
|
|
|