To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Efekt HighContrast w zwykłych zegarch

sampler - 27-01-2011, 13:55

Mare napisał/a:
W sumie nawet ciekawy pomysł. A jak wielki jest przekaźnik? ;> Bo w końcu coś musi tym sterować, co nie?

Dodatkowo, przyciemnienie może całkiem sporo zniwelować ciemniejsze kolory.

No i... czy jest tam kolor biały?

http://www.youtube.com/wa...feature=related

mam dokladne ten zestaw. Przetwornica sterujaca jest wielkosci pudelka zapalek. Ale mozna ja montowac w dowolnym miejscu przedluzajac wyjscie 4 kabli na listwe.

Krejzi - 27-01-2011, 14:27

nietoperek napisał/a:
Panowie a może pokusić się o coś takiego

rewelacja tylko cena pewnie zaporowa
Poza tym to chyba jest niedostepne dla zwyklych smiertelników.

Znalazłem jak wyglada podswietlenie jesli zastosujemy te tarcze Idiglo od Momana ale te ktore dajemy pod oryginlne zegary chyba jednak sie skusze, bardzo ładnie to wyglada, do tego tylko przyciemnic szybke i podswietlic wskazówki i miodzio ;) :

Owczar - 27-01-2011, 15:01

Pewnie to wina aparatu, ale widać 2 odcienie. Inna sprawa, że ktoś zostawił oryginalne żarówki, które podświetlają licznik przebiegu i wskazówki. Trzeba by dać diody na wskazówki i dodatkowo podświetlić licznik przebiegu, bo przy przyciemnionej szybce będą mało widoczne. Nie wiem czy indiglo się w takim razie opłaca. Bo nakład pracy będzie niewiele mniejszy, a koszt jednak sporo większy.
Krejzi - 27-01-2011, 15:04

Z tego co tam czytałem to rzeczywisciscie to wina aparatu bo telefonem robione. Co do kosztów hmm...
Diodami to koło 90 zł plus duuzo pracy, mozna założyc ze te 60 zł różnicy to troche mniej pracy przy indiglo ;) . Co do liczników kilometrów to sie zgadzam trzeba by je podswietlic dodatkowo.

Owczar - 27-01-2011, 15:10

Krejzi napisał/a:
Diodami to koło 90 zł plus duuzo pracy, mozna założyc ze te 60 zł różnicy to troche mniej pracy przy indiglo ;)

No właśnie niekoniecznie. Za 50 diod superflux zapłaciłem 20zł plus wysyłka, ale jej nie liczymy bo indiglo też trzeba przesłać. Do tego dojdzie mi 1 rezystor mocy, plus diody smd na wskazówki. Myślę że to wszystko nie przekroczy 30zł. Ale do indiglo też musisz doliczyć diody smd plus diody do podświetlenia km i jakieś rezystory.

Dla mnie indiglo ma 3 podstawowe wady. Według mnie za małą jasność w dzień, brak możliwości ściemniania, a także kolor, który mi nie odpowiada. Wiem, że są różne. Ale ta folia na zdjęciu świeci na taki jasny niebieski, a ta biel, to po prostu prześwietlone zdjęcie. Przy krótszym czasie naświetlania byłoby niebieskie.

Krejzi - 27-01-2011, 15:16

Fakt nie jest idealnie białe, chociaz na roznych zdjeciach wyglada prawie jak białe ( leciutko niebieska poświata ), Dlaczego nie ma możliwosci sciemniania ? Jesli podepniemy zasilanie pod zarowki to dziala normalnie sciemnianie zegarów. Co do jasnosci to wlasnie tez wydaje mi sie ze nie są wystarczająco jasne. W takim razie czekam na Twoj rezultat ;) akurat nakład pracy mnie nie przeraza bo lubie sie bawic elektroniką ( pozostalosci po technikum elektronicznym ).

A powiedzcie mi ( a najlepiej jak zamiescicie zdjecia ) jak "posadziliscie/posadzicie" tam w srodku te diody ? przyklejacie je do tego światłowodu ?

Owczar - 27-01-2011, 15:28

One są przyklejone do tej białej obudowy licznika. :)

Sam jestem ciekaw co z tego wyjdzie ;)

Krejzi napisał/a:
Dlaczego nie ma możliwosci sciemniania ? Jesli podepniemy zasilanie pod zarowki to dziala normalnie sciemnianie zegarów.

NO rzeczywiście, podobno jest. Byłem przekonany, że one działają zero jedynkowo :)

Wszyc - 27-01-2011, 15:55

szpala mam 2 szybki do zegarów jak tylko skończe silnik montuje ledy i testuję :D tylko mam nadzieje że bedzie moje wskaźniki autogauge dobrze widać z pod tego ale co mi szkodzi mam 2 szybki :D
Owczar - 27-01-2011, 15:56

W razie czego folię można zedrzeć ;)
nietoperek - 27-01-2011, 18:16

Witam
Dziś robiąc nie działający wskaźnik paliwa, udało mi się osiągnąć taki efekt.

Zdjęcie strasznie odbiega od rzeczywistości (ale niestety nie posiadam lepszego sprzętu) to co jest podświetlone na niebiesko jest lekko niebieskie, a to co jest na różowo i białe jest podświetlone na żółto z tym że wskaźnik paliwa świeci dużo jaśniej od prędkościomierza i jest dużo wyraźniejszy (wszystko podświetlone standardowymi żarówkami)

OBERST - 27-01-2011, 19:02

A może coś takiego -
SUPER MOCNE NEONY LED Z MOCOWANIEM diody tuning

Krejzi - 27-01-2011, 19:11

nietoperek to jest po przyciemnieniu szybki ? w sumie kiepsko to wyglada jesli mialbym sugerowc sie zdjeciem to jakby wyszstk owygladalo jak wskaznik paliwa od F do polowy ;) to bylo by super ;D

[ Dodano: 27-01-2011, 20:14 ]
co do polaczenia LED to mysle ze smiało mozesz polaczyc 4 diody szeregowo i bez rezystora.
Przy okazji kaalkulator :
http://www.neoled.pl/tech...a-diod-led.html

nietoperek - 27-01-2011, 20:57

Trochę lepsza jakość zdjęcia

Krejzi, jedyne co zrobiłem to starłem papierem ściernym tą farbę białą (lub niebieską) z tymi czarnymi kropkami i jak dla mnie jest 100 razy lepiej.

Krejzi - 27-01-2011, 21:05

Nie mam pojcia o czym mowisz ;D . Jaką farbe ? i w ktorym miejscu ? jakos tak kiepsko to wyglada jedynie gorna czesc wskaznika paliwa jest spoko nawet :P
nietoperek - 27-01-2011, 21:09

zapomniałem napisać pod spodem tarcz jest taka warstwa. a wygląda tak pewnie dlatego że wskaźnik jest podświetlony jedną żarówką.