To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Carisma] Bagażnik się nie otwiera

LuckyLegs - 18-10-2017, 06:56

podbijam, to samo w lancerze SB 08. gdzie szukać tej wiązki kabli, które mogły się teoretycznie uszkodzić ? (klamka stawia opór, więc to raczej nie linka tylko coś się zblokowało).
z góry dzięki.

grzesiopol - 20-10-2017, 21:45

W Lancerze Sportbacku niema linek. Bagażnik otwierasz tylko klamką (elektryka) lub awaryjnie od środka za pomocą dźwigni (na środku klapy zdejmujesz taki prostokątny plastik i jest dźwignia).
Grzebałeś coś w klapie?
Na początek proponuje dostać się do klamki od strony bagażnika i zobaczyć co tam się dzieje, może tylko coś się rozłączyło. Potem dopiero dobierz się do gumowej przelotki znajdującej się po lewej stronie na górze klapy. Do rozebrania plastiki: dolny i górny potem lewy boczny. Bocznego nie wyjmiesz bez odczepienia dolnego i górnego.
Chyba, że ci coś podeszło pod klamkę lub po prostu coś się ułamało.
Na wszelki wypadek podaje ci numer ASA klamki MR959664.
Nie pamiętam ale chyba przy braku prądu klamka jest zblokowana więc moim zdaniem brak jest prądu na klamce. Sprawdź jeszcze najpierw bezpiecznik od klamki ale jeżeli działają ci inne zamki to możesz to wykluczyć.

rum - 20-01-2018, 13:23

Witam,
ostatnio trochę za mocno zatrzasnąłem klapę bagażnika i od tamtej pory mam problem z jej otwarciem. Zamek otwiera się z pilota (słychać) ale wciśnięcie przycisku w klapie nie powoduje jej odblokowania. Czy ktoś może opisać jak w Cari HB otworzyć bagażnik od środka?

Jacenty1990 - 22-01-2018, 01:14

rum napisał/a:
Witam,
Czy ktoś może opisać jak w Cari HB otworzyć bagażnik od środka?

*
W starej (98 r.) Misi robiłem to w zeszłym roku. Wlazłem z kabiny do bagażnika (po położeniu foteli i zdjęciu półki) i zdjąłem osłonę z klapy. Trochę trudno, ale w końcu pójdzie. Cały mechanizm zamka widać stosunkowo dobrze (z latarką) i można kombinować z kilkoma podst. narzędziami (paluchy, śrubokręt, kombinerki itp.).

rum - 31-01-2018, 23:23

Jacenty1990 napisał/a:
W starej (98 r.) Misi robiłem to w zeszłym roku. Wlazłem z kabiny do bagażnika (po położeniu foteli i zdjęciu półki) i zdjąłem osłonę z klapy. Trochę trudno, ale w końcu pójdzie. Cały mechanizm zamka widać stosunkowo dobrze (z latarką) i można kombinować z kilkoma podst. narzędziami (paluchy, śrubokręt, kombinerki itp.).

Próbowałem to samo zrobić, ale po odkręceniu wszystkich śrub od osłony klapy okazało się, że nie mogę jej ściągnąć bo jest zakleszczona z jednej strony przez półkę (której też nie mogę wyciągnąć) a z drugiej przez klapę bagażnika. Pytanie jak zdjąć półkę przy zamkniętych drzwiach żeby nie uszkodzić niczego? Demontować boczki?
Jacenty1990 robiłeś to w HB czy Sedanie?