To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - Skraplanie wody na dole okien

jaca71 - 30-12-2011, 16:00

Ja mam dzieci alergiczne, które nie powinny się pocić, więcej argumentów nie potrzebowałem.
Przy 19-20 chodzę w krótkim rękawku reszta domowników w długim ale to koszulki bawełniane, nie grube bluzy. Przy 21 zamieniam długie spodnie na szorty :)
Sypiam w piżamie z krótkimi spodenkami i koszulka pod zwykłą kołdrą całoroczną ;) w sypialni nie przekraczam 19C

Edit: 19C vs 23C - na odczuwanie ciepła w minimalnym stopniu ma wpływ predyspozycje osobnika a największy przyzwyczajenie.

halbog - 31-12-2011, 21:08

krzychu napisał/a:
Śmiem przypuszczać, że nie masz 23-24 stopni...?
Sterownik pieca jest ustawiony na 19, daję więcej, gdy kąpiemy 1,5-roczną córkę. Często coś suszymy na grzejnikach, więc wilgoci nam nie nie brakuje :wink: Przy tym ustawieniu można spokojnie kręcić się po mieszkaniu w bawełnianym dresie, ale opiszę sytuację u rodziców żony, mieszkają w ok. 100-letnim domu z centralnym ogrzewaniem (węglowym), temperatura u nich oscyluje między 23 - 27 stopni, okna częściowo wymienione na plastiki, częściowo stare, drewniane tzw. skrzynkowe. Podczas gotowania dosłownie leje się po starych oknach w kuchni oraz w przylegającej jadalni, ale tam zawsze były problemy z cyrkulacją powietrza.
Pozdrawiam
Bogdan

Krzyzak - 31-12-2011, 21:21

jaca71 napisał/a:
19C vs 23C - na odczuwanie ciepła w minimalnym stopniu ma wpływ predyspozycje osobnika a największy przyzwyczajenie

też miałem kiedyś 19 st.
ale przez chamów-buraków-itp. sąsiadów ("pozdrowienia" dla państwa Gałka) zabrałem moją mamę z bloku i urządziłem jej pokój w domu
wtedy temperatura automatycznie musiała iść w górę
przy 21 było jej zimno, więc ustawiłem na 22.5 - co przy histerezie pieca daje oscylacje w granicach 22-23
mam synka - prawie 2 latka, niedługo będzie drugi syn - dzieciaki muszą mieć w miarę ciepło (w pierwszych miesiącach życia szczególnie)
nie oszczędzam na zdrowiu i rodzinie - taką mam zasadę

Marcino - 02-01-2012, 16:23

Krzyzak napisał/a:
do tego okno ma specjalną wstawkę na dole, która daje oparcie na parapet

Darek, ta wstawka to jest coś co jest puste w środku, plastikowe, jednokomorowe dochodzi do tego aluminowy parapet i ciagnie tym zimno. Ja zapomnałem tego wywalić na dole jedynie pokryłem to pianą zanim dołozyłem parapety, ale na górze zamin załoze parapety napewno to zapiankuje w środku.
Mam okna 3szybowe, z Maszrola nigdy od 2 zim nie miałem wodu na oknach, mimo ze to nowy dom. Temperatury to w granicach 21-22, ponad 80m2 podłogówki + 3 grzejniki na pozostałe 3 pokoje. Wilgotoność w okolicach 36%, na grzejnikach w pokojach dzieci mam powieszone nawilzacze!!!!
Myśle ze to dzięki wentylacji tak jest, kuchnia salon mam 2 kratki + okap osobni no i niedokonczonemu poddaszu które zapewnia mi odpowiednią wentylację. Na poddaszu jak dołozyłem wełne to temperatuta utrzymuje sie bez ogrzewania ok 10-12st C. Jak zapłytuję całośc regipsami i folią to zobacze czy coś sie zmieni.

jaca71 - 02-01-2012, 18:52

Krzyzak napisał/a:
mam synka - prawie 2 latka, niedługo będzie drugi syn - dzieciaki muszą mieć w miarę ciepło (w pierwszych miesiącach życia szczególnie)
nie oszczędzam na zdrowiu i rodzinie - taką mam zasadę

Nie ma sensu dyskutować o temperaturach bo każdy jest przyzwyczajony do innej i moją będzie odbierał jako zimno, a ja 22-23 uważam za tropiki.
Jedynie napisze że pierwsza córka urodziła mi się pod koniec października, druga w połowie września. Czyli obie "na zimę". Położna ze szkoły rodzenia (główna przełożona ze szpitala ginekologiczno-położniczego) przestrzegała że małe dzieci lubią 19-20, do kąpieli ma być te 20 i zero przeciągów. Ja się stosowałem.

Marcino napisał/a:
Wilgotoność w okolicach 36%, na grzejnikach w pokojach dzieci mam powieszone nawilzacze!!!!

ty masz odwrotny problem - przewentylowane mieszkanie/dom. Grzejesz okolice ;)

Krzyzak - 03-01-2012, 07:10

jaca71 napisał/a:
Marcino napisał/a:
Wilgotoność w okolicach 36%, na grzejnikach w pokojach dzieci mam powieszone nawilzacze!!!!

ty masz odwrotny problem - przewentylowane mieszkanie/dom. Grzejesz okolice

też tak myślę - 36% to jest susza... człowiek źle się czuje w czymś takim
u mnie dość stałe 55%
to pewnie przez to poddasze oraz grzanie wysokotemperaturowe

Marcino - 03-01-2012, 08:15

Sprawdziłem wczoraj o wilgotnośc jest 45%, Sucho było gdy dogrzewałem kominkiem..:) Teraz jest chyba ok, kocioł na groszek chodzi w podtrzymaniu przy tych temperaturach, nie chce mi sie palić drewnem.
Nie wiem czy to z czego jest sciana ma znaczenie.. ja mam styropian, polotherm, tynki cementowo wapienne, stropy teriva gestożebrowe.

Krzyzak - 12-01-2012, 11:07

pamar
Krzyzak napisał/a:
pamar napisał/a:
spróbuj wyciąć kawałek uszczelki w oknie

w obu? na dole, boku czy na górze?
skoro pojawia się woda na słupku przez nieszczelność, to czy wycięcie uszczelki nie pogorszy kwestii?

odpowiedz :)

pamar - 12-01-2012, 11:40

Darku.... nosz kurde blat! :D
pamar napisał/a:
Właśnie! Zapomniałem o uszczelkach szczotkowych #-o
Darek wytnij kawałek uszczelki 15-20cm na górze w ościeżnicy, ale także po ok 5cm po bokach w skrzydle. W miejsce wyciętej uszczelki gumowej wstaw szczotkową! Jak to nie pomoże, to ci wyślę nową uszczelkę pocztą :)
Ale na miłość Boską, zrób to tylko w jednym oknie (jeśli dwuskszydłowe to w obu) tak na próbę :D

Z tym że narazie odpuszczamy uszczelkę szczotkową :)
Najlepiej będzie jak pstryknę fotki, postaram się jak najszybciej :)

[ Dodano: 12-01-2012, 12:10 ]
W tym miejscu, używając ostrego noża (tapeciak) zetnij na płasko uszczelkę ok 15cm:

Podobnie po bokach skrzydła ale po 5cm:

Krzyzak - 12-01-2012, 13:55

senkju - o to się robiegało ;)
Marcino - 12-01-2012, 23:08

Krzyzak ,
A moze zamiast rozszelniać okna tylko tak nie za duzo, zeby nie przesadzić to trzeba wentylacje poprawić zeby to powietrze miało jak hulać?? Jakieś tam kratki masz w kominy co ciągną, moze maja małe średnice i blokują przepływ, a czasami sa tam siatki na owady które sie zapychaja?

Krzyzak - 13-01-2012, 06:38

siatki faktycznie brudne są - wyczyszczę je niedługo...
misiek-misiek - 26-01-2012, 20:03

Hejka, widzę że trochę czasu już minęło ale wtrącę swoje 3 grosze :mrgreen: (może ktoś to jeszcze przeczyta)

1. Jak się zbiera kondensat na szybach to tylko i wyłącznie przez brak wentylacji (odpowiedniej)
2. Tanim sposobem ale nie do końca skutecznym może być sposób wskazany przez pamara czyli wycięcie uszczelek z tym, że trzeba grzać za darmo resztę świata (nie dotyczy ryczałtowców :twisted: )
3. W dobie dzisiejszego, energooszczędnego budownictwa skutecznym sposobem jest założenie wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła. Minimalna wymiana powietrza w domu jednorodzinnym to 0,5 1/h czyli półkrotna wymiana. Nietechnicznie tłumacząc, należy pomnożyć powierzchnię domu razy wysokość i otrzymamy kubaturę w metrach sześciennych. Kubaturę należy pomnożyć przez 0,5 (czyli krotność wymiany) i wyjdzie nam ilość powietrza w metrach sześciennych, którą należy wymienić w budynku w ciągu godziny. Uwaga na naciągaczy, którzy czasami wciskają za małe centrale żeby tylko zarobić :evil:
Ogromna ale to naprawdę ogromna większość ludzi budujących nowe domy olewa ten system twierdząc, że jest to niepotrzebne bo w starym domu nie było i było dobrze, z tym że stare budynki nie miały styropianu, miały nieszczelne okna, drzwi itp. i problemu braku wentylacji nie było. Teraz buduje się szczelne termosy, żeby nie płacić za opał ale przy ogólnych kosztach budowy domu wydatek około 15tys. zł na wentylację mechaniczną to nie jest dużo. Zwrot kosztów nastąpi w ciągu kilku lat a problemy z nadmiarem wilgoci znikną raz na zawsze.

Pozdrawiam :mrgreen:

krzychu - 26-01-2012, 20:07

misiek-misiek, No tak zamontować rekuperator i problem z nadmiarem wilgoci przerodzi się w brak wilgoci... :twisted:
jaca71 - 26-01-2012, 21:25

misiek-misiek napisał/a:
Zwrot kosztów nastąpi w ciągu kilku lat a problemy z nadmiarem wilgoci znikną raz na zawsze.

Bardzo odważne stwierdzenie ;) oczywiście jeśli chodzi o zwrot kosztów.
Ale ile nowych problemów się pojawi...