Space Star Techniczne - [MSS 1.6] Jaka sonda lambda?
Paweł W. - 22-12-2017, 20:25
Witam,
Ja również miałem przygodę z częściami "bosz"😊, Herr Robert Bosch w grobie przewraca się na wieść jaki syf jest firmowany jego nazwiskiem/
Ale, do rzeczy😉, dziś znalazłem sondę FERODO z 3-letnią gwarancją za 218zł.
Mimo wszystko wybór padnie chyba na DENSO.
Pozdrawiam,
Paweł.
[ Dodano: 22-12-2017, 20:49 ]
Aha, Koledzy,
Lepiej późno niż wcale.
Chciałbym Wszystkim Kolegom życzyć Zdrowych, Wesołych i Miłych Świąt a w Nowym Roku 2018 wiele frajdy z jazdy swoimi bolidami.
Paweł.
[ Dodano: 22-12-2017, 22:05 ]
Koledzy, przepraszam😇, jeszcze jedno pytanie.
Otóż, gdzie znajduje się gniazdo wtyczki tej sondy?
Pozdrawiam,
Paweł,
Bizi78 - 22-12-2017, 22:24
Powinno chyba być w kabinie .
Hornet - 25-12-2017, 13:46
Hugo napisał/a: | Kupiłem nową sondę przed katem....Po kilkudziesięciu km pojawił się błąd P0421 |
Hugo, ale to nie jest przypadkiem tak, że za błąd P0421 odpowiada druga sonda, ta ZA katem (ewentualnie sam katalizator)?
PS. Samego bosza oczywiście nie bronię
Hugo - 25-12-2017, 22:20
Hornet, P0421to chyba sonda przed katem?
Hornet - 26-12-2017, 08:51
Jestem prawie w 100% pewien że ten błąd powoduje druga sonda lub sam katalizator (ten pierwszy, w kolektorze). Remedium na ten błąd bywa odsunięcie drugie sondy od spalin.
Tu jest wątek poświęcony Lancerowi: ( https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=71471 ) - ten sam silnik. Poza tym to samo mówią diagności, jak nie zdążę skasować tego błędu w swoim miśku przed jakąkolwiek wizytą
Hugo - 26-12-2017, 10:53
Hornet, dzięki wielkie. Sprawdzę tą drugą sondę. Może podejdzie od Gala przed liftem
Bizi78 - 26-12-2017, 12:51
Hugo, za błąd P0421 może odpowiadać sonda przednia, tylna i katalizator, tak mówi manual.
Jeśli borykasz się z błędem jw to sprawdź najpierw evoscanem lub jakimś programem typu torque + elm jak pracują sondy.
Jeśli będzie ok to zrób analizę spalin na SKP.
Jak wszystko będzie ok to odsuń sondę od spalin .
Też kiedyś planowałem wymienić katalizator na uniwersalny ale jego koszt + problem z gwarancją jeśli nie wymienisz przy okazji obu sond trochę przerażał .
Hugo - 26-12-2017, 17:19
Bizi78, to może ta nowa (w sumie już 2-letnia) przednia sonda bosz działa OK, bo w sumie po jej montażu kontrolka CE zachowała się tak samo jak na starej sondzie, czyli po odłączeniu akumulatora zapaliła się ponownie po przejechaniu kilkudziesięciu km podczas spokojnej, równomiernej jazdy na wysokim biegu...
Pojutrze zamienię się autami z żoną i spróbuję coś odczytać przez elm327 i program Torque Pro, może sobie jakoś z tym poradzę
Bizi78 napisał/a: | Jak wszystko będzie ok to odsuń sondę od spalin | A gdyby pasowała wtyczka, gwint sondy i ułożenie kabli we wtyczce to co myślisz o podmianie na próbę drugiej sondy na taką z np. Galanta 2,4 GDI lub 2,5 V6? Jak patrzę po fotkach to wtyczki są identyczne, obie mają 4 kable, ułożenie kabli we wtyczkach takie samo (choć kolory się różnią, ale to bez znaczenia), gwint sond na 99% będzie ten sam. Oczywiście sondy z tych aut różnią się numerami.
Bizi78 - 26-12-2017, 17:34
Hugo napisał/a: | A gdyby pasowała wtyczka, gwint sondy i ułożenie kabli we wtyczce to co myślisz o podmianie na próbę drugiej sondy na taką z np. Galanta 2,4 GDI lub 2,5 V6? |
Tak jak piszesz, mają inne nr. i trudno wyczuć jakie mają parametry pracy .
Ja zastosowałem emulator i problem pojawiającego się CE zniknął .
Tak z ciekawości w wolnej chwili sprawdzę jeszcze raz pracę swoich sond vagiem i evoscanem i podjadę na skp sprawdzić spaliny.
Hugo - 26-12-2017, 17:39
Bizi78 napisał/a: | Tak jak piszesz, mają inne nr. i trudno wyczuć jakie mają parametry pracy | W sumie druga sonda sprawdza tylko pracę katalizatora, więc chyba nie ma wpływu na mieszankę i nie powinna mieć negatywnego wpływu na cokolwiek?
AidsD - 27-12-2017, 06:50
Hugo, ja tez optuje za druga sonda przy tym bledzie. Ja wymienilem na nowa.
Paweł W., numery sond podajesz akurat dobre. Gniazdo wtyczki drugiej sondy masz w tunelu srodkowym pod wygluszeniem przewaznie pod kanalem od nawiewu, ktory prowadzi do drugiego rzedu
[ Dodano: 27-12-2017, 06:51 ]
Hugo, jezeli komputer uzna, ze ma inne parametry niz te ktore sa mu znane to i tak sie zaswieci. Ale mozesz sprobowac przynajmniej bedzie wiadomo na 100%
Paweł W. - 27-12-2017, 13:30
Witam,
Sprawdziłem dziś za pomocą Torque-a pracę sond Lambda. Wydaje mi się że pracują prawidłowo. Kupiłem emulator, miałem tylko dylemat, czy tulejka ma być prosta czy pod kątem prostym. Kupiłem prostą. Sklep INTER CARS mam niecały kilometr od siebie, także najwyżej zamienię.
Pozdrawiam,
Paweł.
Bizi78 - 27-12-2017, 16:42
U mnie wszedł prosty emulator.
Paweł W. - 27-12-2017, 19:18
Bizi, ściskam kciuki aby u mnie było identycznie.
Wybieram się jutro najpierw do Mitsumaniaków na Oliwską, choć słabą mam nadzieję na przyjęcie auta od ręki, potem podjadę do "tłumikarzy"-oni chyba powinni mieć pojęcie w tej materii.
Chciałem pojechać na 01 lutego pojadę Spackiem nad morze i do tej pory autko musi być na medal a niedużo brakuje.
Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam,
Paweł.
Bizi78 - 27-12-2017, 19:56
Paweł W. napisał/a: | Wybieram się jutro najpierw do Mitsumaniaków na Oliwską, choć słabą mam nadzieję na przyjęcie auta od ręki, potem podjadę do "tłumikarzy"-oni chyba powinni mieć pojęcie w tej materii. |
Jeśli chcesz tylko założyć emulator to każdy tłumikarz to ogarnie .
Tylko niech ostrożnie w razie W używa palnika .
|
|
|