To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Wymiana rozrządu

robertdg - 27-01-2014, 14:53

Blokady nie sa potrzebne, koła zębate kontrolujesz na bieżąco montując pasek zebaty, zawsze możesz do tego celu używac zapinek do papieru aby miec pewność, że pasek nie omsknie się po kole,
Krzyzak napisał/a:
prędzej coś takiego bym kupił:
http://allegro.pl/blokada...3892150804.html

ale naprawdę da radę bez takich specjalnych kluczy
To przydatna rzecz jak chce się odkręcić koła zębate by wymienić simmeringi na wałkach.
Krzyzak - 27-01-2014, 15:17

robertdg napisał/a:
jak chce się odkręcić koła zębate by wymienić simmeringi na wałkach
no bo ja tak odebrałem pytanie :) - nie sądziłem, że ktoś chce blokować jak to się odbywa we francuzach itp. - gdzie nie ma znaków czy jeszcze jakoś inaczej to wymyślili (byle inaczej niż cały świat - ot francuzi...)
Pawlacz - 27-01-2014, 16:45

Krzyzak napisał/a:
robertdg napisał/a:
jak chce się odkręcić koła zębate by wymienić simmeringi na wałkach
no bo ja tak odebrałem pytanie :) - nie sądziłem, że ktoś chce blokować jak to się odbywa we francuzach itp. - gdzie nie ma znaków czy jeszcze jakoś inaczej to wymyślili (byle inaczej niż cały świat - ot francuzi...)

Nie nie, chodziło o zablokowanie kół zębatych, żeby przy zmianie paska rozrządu nic się nie przestawiło:) Pewnie jak piszecie wystarczy ustawić na znaki i już ale i tak kupiłem ten przyrząd. Wolę po całej operacji stwierdzić że dam radę bez, niż żałować że go nie kupiłem. To moja pierwsza zmiana więc dmucham na zimne:)

dkulka80 - 11-03-2014, 17:44

witam mam zagadkową sprawe wymieniłem rozrząd wedle instrukcji Roberta wielkie dzięki za to :wink: nie podoba mi się pasek tzn pasek biega mi na boki po kołach od wałków rozrzadu jeszcze z czymś takim się nie spotkałem moje pytanie czy reklamować czy dać sobie spokój
Witek vel Mysza - 11-03-2014, 20:45

Reklamować. Może być krzywy pasek. Czasem się zdarzy że ściąga go w jedną stronę, a po odwróceniu w drugą. Może Twój jakiś całkiem porąbany. Jaka firma?
robertdg - 11-03-2014, 20:47

Może którąs rolka ma źle osadzone łożysko :?:
deejay - 11-03-2014, 21:02

dkulka80 napisał/a:
witam mam zagadkową sprawe wymieniłem rozrząd wedle instrukcji Roberta wielkie dzięki za to :wink: nie podoba mi się pasek tzn pasek biega mi na boki po kołach od wałków rozrzadu jeszcze z czymś takim się nie spotkałem moje pytanie czy reklamować czy dać sobie spokój

Jesli masz założony pasek firmy Gates to jest to w 95% przyczyna tej usterki .

dkulka80 - 12-03-2014, 18:05

pasek continental (contitech) rolki z koyo pąpa gmb napinacz mitsubischi motors tanie to nie było dlatego jestem zdziwiony że takie jaja mi wychodzą
robertdg - 12-03-2014, 18:47

Kiedyś pewnemu użytkownikowi trafiła się wadliwa rolka KOYO, trzeba uwaznie obejrzeć elementy i sprawdzić czy wszystko prawidłowo dokrecone
Marcino - 13-03-2014, 08:18

Nie straszcie ze takie jaja się zdarzają
Krzyzak - 13-03-2014, 08:36

mi się raz zdarzyło kupić rolkę balansu z odwrotnie zamontowanym wałkiem w środku - ale w 30 sek. prasa to załatwiła (wystarczy nawet imadło)
jednak nie wiem czy był to błąd fabryczny, czy może rolka do innego auta i tak miało być

Marcino - 24-03-2014, 18:44

Prośba,
Czy ma ktoś dokładniejsze rysunki lub schematy od tych w manualu lub co wklejone w tym temacie? Chodzi mi głownie o śruby która dokładnie gdzie, bo czasami różnią sie minimalnie długością, a rozbierałem w czwartek i dziś nie chciałbym babola walnąć:)

Pawlacz - 13-04-2014, 19:12

Powiedzcie proszę jak wygląda znak wału korbowego, czy jest to wcięcie na obudowie czy to jest ten "cycek" przed tym wcięciem. Muszę widzieć na 100% zanim wszystko złożę z powrotem.
RaWil - 16-04-2014, 18:12

Pawlacz napisał/a:
Powiedzcie proszę jak wygląda znak wału korbowego, czy jest to wcięcie na obudowie czy to jest ten "cycek" przed tym wcięciem. Muszę widzieć na 100% zanim wszystko złożę z powrotem.

Wymieniałem wczoraj. Znacznik to ten "cycek". U góry na pokrywach znaczniki to wgniecenia.

Pawlacz - 16-04-2014, 19:59

A powiedz w którą stronę zakładałeś pasek? Ja zaczynałem od głowicy bliżej grodzi w stronę rolki prowadzącej i nie chciały mi się znaki zgrać. W końcu oddałem na dokończenie do kogoś mądrzejszego i powiedział, że według jego książki powinno się zakładać w przeciwną stronę. On tak zrobił i nie miał żadnych problemów.:)