|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[EA5A/W 2.5] Wymiana rozrządu |
Autor |
Wiadomość |
gumis
Forumowicz
Auto: Galant 2.5 V6 Kombi
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 21-10-2013, 10:45 [EA5A/W 2.5] Wymiana rozrządu
|
|
|
Proszę o porady, pomoc podczas wymiany rozrządu w 2.5 V6.
Części potrzebne zakupione, chcę jednak wiedziec co w jakiej kolejniości odkręcac, żeby nie tracic czasu na zbędne szukanie, domyślanie się itp.
O zdolności manualne oraz narzędzia nie martwcie się. Chcę tylko zaoszczędzic czasu na całej wymianie.
Krok po kroku co ustawiam, gdzie blokuję (skrzynia automat), co w jakiej kolejności odkęcam, gdzie uważac z odkręcaniem, dokręcaniem, jakie mogą wystąpic problemy itp. Generalnie , żeby cała robota poszła gładko i szybko bo będę miec tylko 4godziny czasu na wymianę.
Ile płynu chłodniczego w układ orazgdzieś kiedyś widziałem schemat montażu, luzowania i sprawdzania poprawności działania napinacza rozrządu, może mi kotoś odświeżyc pamięc?
Liczę na Waszą pomoc. Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23637 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 21-10-2013, 20:33
|
|
|
Demontujesz koło od strony pasażera, osłone boczną silnika -3 sruby, paski osprzętu z alternatora (rolka napinająca jest tuż przy podłużnicy, trzeba poluzować śrubę wewnątrz niej kluczem 14, potem zluzowac naciąg) i klimatyzacji/wspomagania (rolka pomiędzy kołem pasowym a pompa klimatyzacji), koło pasowe najlepiej odkręcić kluczem pneumatycznym/udarowym.
Podpierasz silnik, demontujesz boczną łape/poduszkę silnika, pokrywę silnika, bagnet poziomu oleju w silniku() razem z rurką prowadzącą, demontujesz osłony rozrządu
Trzeba rozpiąc czujnik położenia wału bo kabel przechodzi przez obudowe
Masz dostep do rozrządu, ustawiasz na znaki, luzujesz napinasz, demontujesz pasek i rolki:
By wymienić pompę wody trzeba zdemontować pompę wspomagania i jej podpore, część śrub znajduje się od strony koła pasowego pompy wspomagania, część od strony kolektora wydechowego
Jak już to zrobisz demontujesz pompe wody:
Czyścisz, odtłuszczasz, zakładasz nową
Napinacz hydrauliczny jezeli zakładasz stary to musisz delikatnie wcisnąc go w imadle i zablokować sztywnym drutem
Montujesz nowe rolki i pasek, napręzasz wstępnie pasek, demontujesz blokade z napinacza hydraulicznego, robisz 2 obroty wałem, po 5 lub więcej minutach sprawdzasz o ile wysunął się tłok z napinacza hydraulicznego, odstęp pomiedzy krawędzią napinacza hydraulicznego a łapką rolki napinającej ma się zawierać w granicach rzędu 3.8-4.5mm, jezeli jest za mało bądź za dużo, powtarzasz procedure napięcia paska.
Wszystko składasz w odwrotnej kolejności, pojemnośc układu chłodzenia 6litrów, Ogólnie rzecz biorąc 4h na tą prace może braknąc, może zajśc koniecznośc wymiany czegoś dodatkowo albo będa problemy z podejściem lub odkręceniem śrub/nakrętek.
Powodzenia |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
gumis
Forumowicz
Auto: Galant 2.5 V6 Kombi
|
Wysłany: 21-10-2013, 20:53
|
|
|
Jesteś WIELKI !!!!!
Jak pięknie opracowany opis!!!!
Normalnie to bym Ci flaszkę postawił!
Jestem pod wrażeniem, temat nadaje się do biblioteki!
Jeszcze jedną mam wątpliwość- z jaką siłą dokręcam śrubę koła pasowego na wale, kiedyś w 2.5 TDI R5 za słabo dokręciłem (miało być 450Nm) i rozrząd poszedł, nie chcę popełnić drugi raz takiego błędu. Czy tą śrubę lub inne trzeba wymieniać na nowe? |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 21-10-2013, 21:06
|
|
|
Ksiązkowe momenty:
Nakrętka rolki naciągu paskaalternatora 24Nm
Podpora naciągu paska alrenatora 44Nm
Napinacz hydrauliczny 22Nm
Śruby obudowy rozrządu 10-12Nm
Rurka bagnetu oleju 24Nm
Śruby pompy wspomagania 39Nm
Śruba poduchy silnika przy kielichu 98-118Nm, dokręcana po ułożeniu silnika
Śruba poduchy silnika przy rozrządzie 67Nm
Nakrętka poduchy silnika przy rozrzadzie 57Nm
Rolka prowadząca pasek zebaty pomiędzy wałkami rozrządu 35Nm
Koło zębate wałka rozrządu 88Nm
Koło pasowe wału korbowego 177-186Nm, podkładka pod śrubą zamoczona w oleju przed dokręcaniem |
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
 |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21939 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 21-10-2013, 21:12
|
|
|
gumis napisał/a: | Jestem pod wrażeniem, temat nadaje się do biblioteki! | Ja również, dawno nie czytałem tak treściwego postu na tym forum. Po tym wszystkim chyba sam się podejmę wymiany rorządu w moim... |
|
|
|
 |
nerus
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5v6 i Grandis 2.4
|
Wysłany: 21-10-2013, 21:35
|
|
|
Hugo napisał/a: | gumis napisał/a: | Jestem pod wrażeniem, temat nadaje się do biblioteki! | Ja również, dawno nie czytałem tak treściwego postu na tym forum. Po tym wszystkim chyba sam się podejmę wymiany rorządu w moim... |
jedynie moge powiedzieć to samo nikt chyba lepiej by tego nie wytłumaczył |
_________________ mój zmatowiały Galant 2.5v6
 |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14370 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 22-10-2013, 00:35
|
|
|
robertdg, opis klasa |
|
|
|
 |
arturj123
Forumowicz

Auto: A3 1.8T 200KM
Pomógł: 13 razy Dołączył: 06 Wrz 2009 Posty: 1299 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 22-10-2013, 10:12
|
|
|
Owczar napisał/a: | robertdg, opis klasa |
Czemu jeszcze nie ma tego w FAQ-u |
|
|
|
 |
radek79
Mitsumaniak
Auto: x5
Pomógł: 30 razy Dołączył: 22 Mar 2009 Posty: 7453 Skąd: CHEŁM
|
Wysłany: 22-10-2013, 10:20
|
|
|
Hugo napisał/a: | Jestem pod wrażeniem, temat nadaje się do biblioteki!
Ja również, dawno nie czytałem tak treściwego postu na tym forum. Po tym wszystkim chyba sam się podejmę wymiany rorządu w moim... |
ostatnio sam wymieniałem, ja na to poświęciłem dwa popołudnia, dużo rozkręcania, przy okazji warto wymienić resztę pasków |
_________________ moje http://forum.mitsumaniaki...1458294#1458294 |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14370 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 22-10-2013, 10:43
|
|
|
arturj123 napisał/a: |
Czemu jeszcze nie ma tego w FAQ-u |
Jak nie ma, jak jest? |
|
|
|
 |
asec69
Forumowicz
Auto: GALANT V6 2,5, 1998 E95/LPG
|
Wysłany: 28-10-2013, 13:12
|
|
|
Opis podany przez kolege robertadg odczarowuje tajemnice wymiany rozrządu.
Mam pytanie dotyczące techniki ustawiania, a raczej zgrania znaków na rolkach i zębatkach rozrządu? Jakieś knyfy?
Drugie, jak sprawdzić sprawność napinacza paska? Ocenić, czy nadaje sie do wymiany, czy do mozna jeszcze na nim pojeździć? |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 28-10-2013, 21:36
|
|
|
asec69 napisał/a: | Mam pytanie dotyczące techniki ustawiania, a raczej zgrania znaków na rolkach i zębatkach rozrządu? Jakieś knyfy? |
Koło zębate wałka rozrządu ma nacięcie które musi się zgrywać z wycięciem na pokrywie zaworów, można założyć pasek na koło zebate wałka i przytrzymać go klipsami do papieru, pasek zakłada się na koła zębate rozrządu utzrymując go w naciagu, hydrauliczny napinacz ma być zblokowany, a rolka napinająca odsunięta najdalej w przeciwnym kierunku do naciągu, aby pozostawić miejsce dla swobodnego włożenia paska.
Na kole zębatym wału korbowego jest marker który ma się zgrywac z markerem na aluminiowej obudowie, mniej więcej na godzinie 12.
Pasek ma być założony tak aby jego najluźniejsza strona byla przy napinaczu, wtedy rolkę napinacza obraca sie przeciwnie do wskazówek zegara momentem około 3Nm i dokręca się jej śrubę momentem 48Nm.
Odblokowuje się hydrauliczny napinacz, robi się 2 obroty wałem i sprawdza poprawność wysunięcia, jak jest niezgodna to sie powtarza procedure.
asec69 napisał/a: | Drugie, jak sprawdzić sprawność napinacza paska? Ocenić, czy nadaje sie do wymiany, czy do mozna jeszcze na nim pojeździć? | Wedle manuala, jezeli przyłozy się na tłok siłę 98-196Nm na wysunietym tłokuto jego ruch określa jego sprawnośc, standardowa wartośc to 1mm przy takim teście. |
 |
|
|
|
 |
Wiktor
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 V6, 99r
Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Sie 2006 Posty: 331 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 09-11-2013, 15:23
|
|
|
witam,
mam problem z odkręceniem koła pasowego, niestety nie mam klucza udarowego,
macie jakieś swoje patenty na jego ściągnięcie. |
|
|
|
 |
Witek vel Mysza
Forumowicz Artysta rzeźbiarz

Auto: Mitsubishi Galant 2.0 16v '97
Pomógł: 12 razy Dołączył: 24 Wrz 2013 Posty: 587 Skąd: Płock
|
Wysłany: 09-11-2013, 17:56
|
|
|
Zablokować koło zamachowe (wyjąć rozrusznik), porządnie strzelić młotkiem w śrubę koła pasowego, założyć porządną nasadkę i lagę i pociągnąć. Łaski nie robi. |
_________________ LPG niszczy silniki! Tylko tym którzy na nim nie jeżdżą...
Mitsumaniaku, zobacz mojego GALANTA!
 |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21939 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 09-11-2013, 18:25
|
|
|
Witek vel Mysza napisał/a: | (wyjąć rozrusznik), | W Galancie nie trzeba. Jest okienko pod prostokątną blaszką, odkręcamy 2 śrubki, jedna na klucz 10, druga na klucz 12 i widać zęby na kole zamachowym. |
|
|
|
 |
|
|