To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - wymiana pompki sprysiwaczy

inq - 09-03-2014, 15:21

Nie znalazłem nic nowego. Przyzwyczaiłem się i chyba tak zostanie :)
wito89g - 06-01-2015, 15:25
Temat postu: [EA2A/W 2.0] [EA2AS] Problem z pompką do spryskiwaczy
Witam, to mój pierwszy post (nie znalazłem pomocy przez opcję szukaj).

Mianowicie niedawno kupiłem swojego Galanta, nie wiem jak ale pominąłem sprawdzenie spryskiwaczy przy oględzinach auta... no i okazało się że nie mam pompki do spryskiwaczy.

Problem w sumie żaden, więc kupiłem nową taka jaka powinna być:

Wszystko byłoby proste gdyby nie fakt, że pojawił się niespodziewany problem...
gdy chciałem zamontować wszystko pasowało do momentu podłączenia zasilania... otóż nie mam takiej kostki w okolicy zbiornika płynu do spryskiwaczy, możecie podpowiedzieć jaka tu miałaby być kostka ? Albo co zrobić ?

Mam jakieś kostki ale zupełnie nie pasują.

Jestem dosyć laikiem w tematyce mechaniki, nei mniej jednak próbuję sam.

Pozdrawiam W.

robertdg - 06-01-2015, 15:33

Poczytaj powyższy watek, najwodoczniej ktoś albo obciąl kostke bo podłaczał inna pompke albo kostka gdzie się schowała.
wito89g - 06-01-2015, 16:18

moja instalacja tam wygląda tak zastanawiam sie czy nie mógłbym tego jakos przerobić podpiąć bez kostki kablami bezpośrednio do pompki +/- ?

robertdg - 06-01-2015, 18:42

To chyba kupiłes zła pompke bo ze zdjęcia wynika ze kostka na miejscu
Hugo - 06-01-2015, 20:58

Na zdjęciu wszystkie 3 wtyczki są od pompek spryskiwaczy. Duża 4 pinowa jest od pompki spryskiwaczy reflektorów i czujnika poziomu płynu spryskiwaczy, biała kostka (przyklejona taśmą do wiązki-stąd wnioskuję, że masz wersję sedan) jest od pompki spryskiwacza tylnej szyby, a czarna od pompki spryskiwaczy przedniej szyby. Zapewne pompka, którą kupiłeś jest od Daewoo. Wszystko pasuje oprócz wejścia na wtyczkę. Trzeba wyłamać jeden ząbek w gnieździe na pompce i obrócić wtyczkę o 180 stopni. Niestety wtedy pompka będzie słabo pryskać, strumień będzie "leciał" nieco ponad wycieraczki. Należy przeciąć kable za wtyczką i zamienić je miejscami.
lutekwwl - 06-01-2015, 22:03

Mi niestety też dziadostwo padło :P akurat w momencie jechania do Szczyrku na narty ( Pozdrawiam pana z Galanta w centrum Szczyrku w dniu 3.01.2015) :) To w końcu jaką kupić aby pasowała bez przerabiania? :P
KoL1 - 07-01-2015, 08:54

[edit by Hubeeert]

[ Dodano: 08-01-2015, 09:36 ]
OT w dziale technicznym Edit by MOD

Łatwo dostać się do pompki zdejmując kratkę halogenu, nie trzeba ściągać całego zderzaka :!: ja kupiłem za 20 zł taką samą pompkę chyba od peugota. obciąłem kostkę ( zostawiłem ją sobie na wszelki wielki ) założyłem żeńskie końcówki i wszystko gra. pompka smiga.

wito89g - 17-01-2015, 15:50

Hugo napisał/a:
Na zdjęciu wszystkie 3 wtyczki są od pompek spryskiwaczy. Duża 4 pinowa jest od pompki spryskiwaczy reflektorów i czujnika poziomu płynu spryskiwaczy, biała kostka (przyklejona taśmą do wiązki-stąd wnioskuję, że masz wersję sedan) jest od pompki spryskiwacza tylnej szyby, a czarna od pompki spryskiwaczy przedniej szyby. Zapewne pompka, którą kupiłeś jest od Daewoo. Wszystko pasuje oprócz wejścia na wtyczkę. Trzeba wyłamać jeden ząbek w gnieździe na pompce i obrócić wtyczkę o 180 stopni. Niestety wtedy pompka będzie słabo pryskać, strumień będzie "leciał" nieco ponad wycieraczki. Należy przeciąć kable za wtyczką i zamienić je miejscami.

zrobiłem, jak napisałeś i wszystko działa cacy, do tego przeczyściłem wyloty spryskiwacza na masce i "sika" aż miło :D

Dzięki za pomoc :D :supz:

ps. tak mam sedana :D

lutekwwl - 31-01-2015, 15:12

Gdzie mogę kupić taką pompke spryskiwacza? Dostałem się już do niej, teraz kwestia wymiany mi została :)
Hugo - 31-01-2015, 21:04

lutekwwl, http://allegro.pl/pompka-...4967996207.html
lutekwwl - 09-02-2015, 14:18

Hugo dzięki, wymieniłem dziś właśnie. Trochę było gimnastyki ponieważ jedynie na lewarku autko uniosłem ale się udało :) Mam jeszcze pytanko, czy da rade jakoś regulować spryskiwacze? Mi sypią tak na połowę szyby, tak powinno być? :) Pozdrawiam
KsiadzRobak - 09-02-2015, 14:21

Jasne. Wkładasz do dyszy grubą igłę i ustawiasz.
cartoon - 01-07-2015, 15:00

Też mi padła ostatnio pompka spryskiwaczy przedniej szyby. Szukam oryginału od Galanta albo oryginału (w sensie Denso) od Toyoty chyba RAV4 (z wyglądu ma takie samo podłączenie). Tymczasem na szybko podłączyłem tylną pompkę do przedniej szyby (zamieniłem wtyczki i wężyki miejscami). Działa tak samo jak ta przednia przez "padnięciem" więc teraz nie wiem która pompka powinna być mocniejsza (przednia bo ma dwie dysze) czy tylna bo ma dalej do szyby... Oznaczenia w jakimś celu mają inne.
artufcb - 03-07-2015, 10:16

no i mi padła :)
a że mam pełny zbiornik płynu to jak go szybko usunąć? po prostu wyciągnąć pompkę i niech leci? najchętniej bym odkręcił cały zbiorniczek i to zlał gdzieś, ale nie chcę ściągać zderzaka. Da się bez tego?

Oraz chciałbym sobie założyć czujnik poziomu płynu? Da się to jakoś zrobić łatwo? Galant EA2A 97r, ale zegary HC.