To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Sonda lambda - Lancer CYxA

retregon - 09-06-2015, 09:50

Czyli sonda w katalizatorze. :)
plecho1 - 09-06-2015, 10:54

Raczej sonda za katalizatorem badająca jego sprawność. W katalogu Denco to chyba DOX-0109, ceny na Alledrogo zaczynają się od około 150zł tylko trzeba dosztukować wtyczkę ze starej sondy ale odpowiednie złączki powinny być w zestawie z sondą. Ważne aby połaczenie było wykonane za pomocą tych złączek a nie lutowane bo lut może się rozpuścić z powodu rozgrzewania sie sondy.
retregon - 09-06-2015, 12:08

Dzięki plecho. Jesteś pewny ze to ta za katalizatorem? Gadałem z kolega właśnie i stwierdził że tylna to ta w katalizatorze.
Georg - 09-06-2015, 12:26

Jeżeli chcesz się upewnić a masz możliwość czytania i kasowania błędów - odłączając kolejno obie sondy, drogą eliminacji znajdziesz tę uszkodzoną. :wink:
plecho1 - 09-06-2015, 12:29

retregon napisał/a:
P0037 - HO2S Heater Control Circuit Low Bank 1 Sensor 2

Z opisu błędu wynika że to bank 1 czujnik nr. 2. U Ciebie jest tylko jeden bank a sonda nr. 2 oznacza drugą sondę czyli tę za katalizatorem.

retregon - 09-06-2015, 13:49

to kupuje sondę, gorzej będzie z wymianą :) Georg błędy mogę kasować, gorzej z jęj odłączeniem lub o zgrozo, wymianą :P podobno nie ma w tym filozofii no ale zobaczymy.
robertdg - 09-06-2015, 22:10

Zależy na jaki rynek przeznaczenia szło Twoje auto, jezeli na rynek California, to druga sonda jest tuż przed dużym katem, na rynek poza California druga sonda jest w katalizatorze, najlepiej zweryfikować dzięki VIN
retregon - 10-06-2015, 03:28

Po prostu kupie Denco uniwersalne. Będzie pasować do tej w i przed :)
Czy ktoś z Warszawy może użyczyc mi zniżkę do intercarsu? Niestety mimo że mam już numer klubowy to ze względu na krótki staż nie dostałem jeszcze karty. .. Georg? ?;)

krzychu - 10-06-2015, 09:39

retregon - zamów przez telefon to raczej nikt nie zapyta o kartę już przy kasie :P
retregon - 10-06-2015, 09:42

Ok, próbuję;P
Bizi78 - 10-06-2015, 11:04

Albo podjedź na spota, to może ktoś pożyczy :wink: .
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=30965

retregon - 10-06-2015, 12:05

Na SPOTA podjadę bardzo chętnie. Sondę potrzebuję jednak do piątku. Wtedy też wymieni mi ją kolega, chyba że jest jakiś super magik który pomoże mi uporać się z tym problemem? :P Mam dzisiaj wolne i chętnie przyjąłbym propozycję kogoś kompetentnego w tym zakresie :roll:

[ Dodano: 11-06-2015, 14:32 ]
Sonda Lamda wymieniona! Niestety została wymieniona nie ta co była Uszkodzona. :( w moim aucie wychodzi na to ze blad dotyczy sondy lamda w katalizatorze Ponieważ po zamontowaniu pali się TEN SAM BŁĄD!

Poza tym mechanik przy wymianie nie nasmarowal gwintu smarem załączonym do niego. Jutro wymieniam druga. Kazać mu wykrecac spowrotem i smarować gwint czy dać juz spokój?

[ Dodano: 11-06-2015, 18:21 ]
Mam teraz dodatkowy problem. Po wymianie pojawił się drugi błąd:

P2195 - O2 Sensor Signal Stuck Lean Bank 1 Sensor 1

To oznacza, że Sonda Lambda została źle zamontowana?? Help!

robertdg - 11-06-2015, 18:50

Nie wiem skąd bierzesz opisy, ale ten jest właściwy:
P2195 Heated oxygen sensor (front) inactive

Georg - 11-06-2015, 20:59

retregon napisał/a:
Sonda Lamda wymieniona! Niestety została wymieniona nie ta co była Uszkodzona. :( w moim aucie wychodzi na to ze blad dotyczy sondy lamda w katalizatorze Ponieważ po zamontowaniu pali się TEN SAM BŁĄD!
Ze zdefiniowaniem sondy po kodzie błędu często są kłopoty... Najpewniejsza metoda, to jak pisałem poprzednio - logiczna eliminacja.

retregon napisał/a:
Poza tym mechanik przy wymianie nie nasmarowal gwintu smarem załączonym do niego. Jutro wymieniam druga. Kazać mu wykrecac spowrotem i smarować gwint czy dać juz spokój?
Daj se spokój - na gwincie każdej nowej sondy przeważnie jest nieco odpowiedniego smaru. :wink:
robertdg - 11-06-2015, 22:55

Georg napisał/a:
Ze zdefiniowaniem sondy po kodzie błędu często są kłopoty... Najpewniejsza metoda, to jak pisałem poprzednio - logiczna eliminacja.
Można też weryfikowac po VIN oraz manualu (na poprzedniej stronie wspomniałem o klasyfikacji w USA - info z ksiązki).
Skoro została wymieniona przednia sonda to nie dziwne, że teraz wyskoczył bład, oby nie z powodu błednego połaczenia.