[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Sonda lambda - Lancer CYxA
retregon - 09-06-2015, 09:50
Czyli sonda w katalizatorze.
plecho1 - 09-06-2015, 10:54
Raczej sonda za katalizatorem badająca jego sprawność. W katalogu Denco to chyba DOX-0109, ceny na Alledrogo zaczynają się od około 150zł tylko trzeba dosztukować wtyczkę ze starej sondy ale odpowiednie złączki powinny być w zestawie z sondą. Ważne aby połaczenie było wykonane za pomocą tych złączek a nie lutowane bo lut może się rozpuścić z powodu rozgrzewania sie sondy.
retregon - 09-06-2015, 12:08
Dzięki plecho. Jesteś pewny ze to ta za katalizatorem? Gadałem z kolega właśnie i stwierdził że tylna to ta w katalizatorze.
Georg - 09-06-2015, 12:26
Jeżeli chcesz się upewnić a masz możliwość czytania i kasowania błędów - odłączając kolejno obie sondy, drogą eliminacji znajdziesz tę uszkodzoną.
plecho1 - 09-06-2015, 12:29
retregon napisał/a: | P0037 - HO2S Heater Control Circuit Low Bank 1 Sensor 2 |
Z opisu błędu wynika że to bank 1 czujnik nr. 2. U Ciebie jest tylko jeden bank a sonda nr. 2 oznacza drugą sondę czyli tę za katalizatorem.
retregon - 09-06-2015, 13:49
to kupuje sondę, gorzej będzie z wymianą Georg błędy mogę kasować, gorzej z jęj odłączeniem lub o zgrozo, wymianą podobno nie ma w tym filozofii no ale zobaczymy.
robertdg - 09-06-2015, 22:10
Zależy na jaki rynek przeznaczenia szło Twoje auto, jezeli na rynek California, to druga sonda jest tuż przed dużym katem, na rynek poza California druga sonda jest w katalizatorze, najlepiej zweryfikować dzięki VIN
retregon - 10-06-2015, 03:28
Po prostu kupie Denco uniwersalne. Będzie pasować do tej w i przed
Czy ktoś z Warszawy może użyczyc mi zniżkę do intercarsu? Niestety mimo że mam już numer klubowy to ze względu na krótki staż nie dostałem jeszcze karty. .. Georg? ?;)
krzychu - 10-06-2015, 09:39
retregon - zamów przez telefon to raczej nikt nie zapyta o kartę już przy kasie
retregon - 10-06-2015, 09:42
Ok, próbuję;P
Bizi78 - 10-06-2015, 11:04
Albo podjedź na spota, to może ktoś pożyczy .
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=30965
retregon - 10-06-2015, 12:05
Na SPOTA podjadę bardzo chętnie. Sondę potrzebuję jednak do piątku. Wtedy też wymieni mi ją kolega, chyba że jest jakiś super magik który pomoże mi uporać się z tym problemem? Mam dzisiaj wolne i chętnie przyjąłbym propozycję kogoś kompetentnego w tym zakresie
[ Dodano: 11-06-2015, 14:32 ]
Sonda Lamda wymieniona! Niestety została wymieniona nie ta co była Uszkodzona. w moim aucie wychodzi na to ze blad dotyczy sondy lamda w katalizatorze Ponieważ po zamontowaniu pali się TEN SAM BŁĄD!
Poza tym mechanik przy wymianie nie nasmarowal gwintu smarem załączonym do niego. Jutro wymieniam druga. Kazać mu wykrecac spowrotem i smarować gwint czy dać juz spokój?
[ Dodano: 11-06-2015, 18:21 ]
Mam teraz dodatkowy problem. Po wymianie pojawił się drugi błąd:
P2195 - O2 Sensor Signal Stuck Lean Bank 1 Sensor 1
To oznacza, że Sonda Lambda została źle zamontowana?? Help!
robertdg - 11-06-2015, 18:50
Nie wiem skąd bierzesz opisy, ale ten jest właściwy:
P2195 Heated oxygen sensor (front) inactive
Georg - 11-06-2015, 20:59
retregon napisał/a: | Sonda Lamda wymieniona! Niestety została wymieniona nie ta co była Uszkodzona. w moim aucie wychodzi na to ze blad dotyczy sondy lamda w katalizatorze Ponieważ po zamontowaniu pali się TEN SAM BŁĄD! | Ze zdefiniowaniem sondy po kodzie błędu często są kłopoty... Najpewniejsza metoda, to jak pisałem poprzednio - logiczna eliminacja.
retregon napisał/a: | Poza tym mechanik przy wymianie nie nasmarowal gwintu smarem załączonym do niego. Jutro wymieniam druga. Kazać mu wykrecac spowrotem i smarować gwint czy dać juz spokój? | Daj se spokój - na gwincie każdej nowej sondy przeważnie jest nieco odpowiedniego smaru.
robertdg - 11-06-2015, 22:55
Georg napisał/a: | Ze zdefiniowaniem sondy po kodzie błędu często są kłopoty... Najpewniejsza metoda, to jak pisałem poprzednio - logiczna eliminacja.
| Można też weryfikowac po VIN oraz manualu (na poprzedniej stronie wspomniałem o klasyfikacji w USA - info z ksiązki).
Skoro została wymieniona przednia sonda to nie dziwne, że teraz wyskoczył bład, oby nie z powodu błednego połaczenia.
|
|
|