[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Migające/żarzące kontrolki aku i oleju(pomarańczowa)
Krzyzak - 04-11-2016, 15:29
Zabowy napisał/a: | Czy w Twoim EA5 również występuje zjawisko pulsowania świateł ??? | W kombi tak - tzn. na wolnych obrotach przygasają, ale wystarczy lekko gaz dotknąć i jest OK; akumulator Centra Futura obecnie prawie 7 letni nigdy nie był rozładowany, więc wnioskuję, że ładowanie OK, zielone oczko jest
w sedanie mam xenon, więc tam nie ma prawa nic przygasać
WreX - 05-11-2016, 09:20
Utnij ten kabel od sterowania napięciem z ECU. U mnie po tym rzadko spada poniżej 13,8v na wolnych ale się zdarza, ale to pewnie wina samego altka po słabej regeneracji.
Zabowy - 05-11-2016, 10:10
Który to kabelek ?
komarsnk - 08-05-2017, 11:14
Taka sytuacja: jaki czas temu, przez kilka dni czasami mrugnęły mi kontrolki aku+poziom oleju. W międzyczasie chciałem włączyć awaryjne to nie działały, tylko coś pyrkało pod kierownicą (przerywacz?) i wtedy też świeciły te kontrolki. Wtedy łączyłem obie sprawy z jedną awarią. Myślałem, że coś zamokło. Jednak jak ostatnio kontrolki podczas dłuższej jazdy zaczęły świecić, przyszła mi do głowy myśl, że to może jednak regulator napięcia (taki sam objaw był u chłopaków, którzy nieprawidłowo dokonali przekładki zegarów zwykłych na HC). I rzeczywiście - ładowanie ponad 15V. Jest teraz tak, że jak wszystko jest względnie zimne to jest ok - nic nie świeci, ładowanie 13,8V - 14,2V. Jak tylko go przycisnąłem mocniej na autostradzie, zaczęły świecić kontrolki i ładowanie skoczyło do 14,5V - 15V. Na postoju już nie spada - dalej takie trzyma, dopóki nie ostygnie.
I teraz kilka pytań:
- czy te dwie awarie można jakoś ze sobą łączyć? (Kontrolki plus brak awaryjnych)
- czy któraś mogła wywołać którąś? Pytam bo nie chciałbym wymienić regulatora, żeby go zaraz zabić
- podobno nie warto się pchać w zamienniki. Gdzie kupić ori oprócz aso?
- czy podejrzewać od razu regulator? Czy może np. akumulator (ma 8 lat, to obsługowa Yuasa. Ostatnio jeździła trochę na sucho.. Dolewałem sporo wody)
|
|
|