[97-04]Galant EAxA/W - Skrzynia
Dread87 - 02-07-2012, 12:50
chodzi mi o czesci od Japaneze:) robocizna ile moze kosztowac? Oczywiscie chodzi mi o solidna robote:)
milo - 02-07-2012, 16:43
Dread87 napisał/a: | chodzi mi o czesci od Japaneze |
Tam właśnie kupiłem synchronizatror w zeszłym roku 250 zł
uzi - 02-07-2012, 21:27
sampler-skrzynia już na glebie także wielkie dzięki za cynk.
mam mały problem z rozdzieleniem jej ale przeczytam temat od deski do deski i znajdę rozwiązanie
pochwale się rezultatem na pewno
I oto rozwiązanie: 3 i 4 strona tematu.
Jutro znajdę chwilę to zobaczymy cóż tego wyjdzie.
Oczywiście wszelkie podpowiedzi mile widziane
vince_81 - 02-07-2012, 21:33
Jarcev napisał/a: | rozpozna mi ktos model skrzyni po VINie?? |
http://www.japancars.ru/cat/mitsubishi/index.php
Wklepujesz VIN i wyskakuje Ci wszystko co masz w swoim aucie, w tym pełny numer skrzyni
Mnie się ten link bardzo przydał, ukłony dla kolegi Krzyzak22
sampler - 03-07-2012, 08:25
uzi napisał/a: | sampler-skrzynia już na glebie także wielkie dzięki za cynk.
mam mały problem z rozdzieleniem jej ale przeczytam temat od deski do deski i znajdę rozwiązanie
pochwale się rezultatem na pewno
I oto rozwiązanie: 3 i 4 strona tematu.
Jutro znajdę chwilę to zobaczymy cóż tego wyjdzie.
Oczywiście wszelkie podpowiedzi mile widziane |
zeby rozpolowic skrzynie musisz wyciagnac czarny dekielek i odciagnac zabezpieczenie lozyska. Dodatkowo wykrecic wsteczny bieg bo tez bedzie trzymal - mocowany na torxie. Ja demontuje tez wybierak i powinno pojsc.
uzi - 03-07-2012, 09:54
odkręciłem wszystkie śruby, wybierak, mały dekielek. pozostał torks i właśnie ten dekielek.
odkręciłem nawet trzy większe śruby które znajdują się na obudowie po niżej dekielka
dzisiaj brak mi czasu ale przy najbliższej okazji dobiorę się do niej
Jarcev - 03-07-2012, 17:25
vince_81 napisał/a: | Wklepujesz VIN i wyskakuje Ci wszystko co masz w swoim aucie, w tym pełny numer skrzyni |
Uploaded with ImageShack.us
i gdzie ten numer jest tak dokłądniej ?:P
Cezar - 03-07-2012, 20:54
mpazera napisał/a: | calkiem niedawno wymienialem plyn w skrzyni i cale sprzeglo .... niedawno zauwazylem ze przy wycisnietym sprzegle cos chrobocze. |
odp
Owczar napisał/a: | Według mnie to może być łożysko oporowe. Napisz czy wymieniałeś ze sprzęgłem, a jeśli tak to na jakie?
Kiedy sprzęgło jest puszczone to łożysko oporowe luźno sobie "lata" na wałku. Może być tak, że mechanicy źle załozyli sprężynki dociskające to łożysko i teraz jak puścisz sprzęgło to chrobocze.
Łożyska oporowe padają w różny sposób. Niektóre wydają dźwięki pod obciążeniem a inne bez, a pod obciążeniem cichną.
Tutaj może być nawet ok, tylko jest źle założone. |
Mam podobny problem i moge podejrzewac lozysko oporowe?
Dzwiek nasila sie podczas przyspieszania. Mozliwe ze mechanik cos zle zlozyl przy nowym komplecie sprzegla?
Biegi chodza bez zadnego problemu, nic nie chaczy i sie nie zacina. Czy jednak cos padlo w skrzyni?
Owczar - 03-07-2012, 22:25
milo napisał/a: | Tam właśnie kupiłem synchronizatror w zeszłym roku 250 zł |
2 biegu jest droższy. Japaneze sprzedaje używki w tej cenie.
Ja płaciłem na allegro za używane synchro poliftowe 200zł. Stan idealny.
Ale wymiana z wyjęciem i włożeniem skrzyni to pewnie coś koło 600zł plus koszt synchro. Przy okazji trzeba wymienić uszczelniacze razem za 3 sztuki jakieś 80zł no i warto wymienić łożyska na wałku sprzęgłowym, które wytrzymują maks 200-250kkm.
Razem wychodzi już około 1200-1400zł w zależności od regionu.
Cezar napisał/a: | Mam podobny problem i moge podejrzewac lozysko oporowe?
Dzwiek nasila sie podczas przyspieszania. Mozliwe ze mechanik cos zle zlozyl przy nowym komplecie sprzegla? |
Chrobotanie czy szum?
Cezar - 03-07-2012, 22:29
Owczar napisał/a: | Cezar napisał/a:
Mam podobny problem i moge podejrzewac lozysko oporowe?
Dzwiek nasila sie podczas przyspieszania. Mozliwe ze mechanik cos zle zlozyl przy nowym komplecie sprzegla?
Chrobotanie czy szum? |
Chrobotanie
Owczar - 03-07-2012, 22:31
A czy ustaje jak lekko dotkniesz pedału sprzęgła czy jak całkiem wysprzęglisz?
Cezar - 03-07-2012, 22:53
Owczar napisał/a: | A czy ustaje jak lekko dotkniesz pedału sprzęgła czy jak całkiem wysprzęglisz? |
Wlasnie bylem na dole i sprawdzalem
Chrobotanie ustaje po pelnym wysprzegleniu. Mam wrazenie ze chrobocze na jakims walku (?) czy czyms podobnym, czuc ze cos sie kreci i chrobocze.
Owczar - 03-07-2012, 22:55
Dźwięk słychać na wszystkich biegach? Czy jak wyrzucisz na luz podczas jazdy to też chrobocze? Czy na postoju chrobocze? Czy jak stoisz na postoju i ruszasz drążkiem zmiany biegów tak jakbyś chciał wrzucić bieg, ale go nie wrzucasz to słychać ten dźwięk?
Cezar - 03-07-2012, 23:00
To zes Marcin dowalil pytan
Owczar napisał/a: | Dźwięk słychać na wszystkich biegach? |
Chyba tak, jutro bede jezdzil galem to dokladnie sprawdze.
Owczar napisał/a: | Czy jak wyrzucisz na luz podczas jazdy to też chrobocze? |
tak
Owczar napisał/a: | Czy na postoju chrobocze? |
tak, wlasnie sprawdzalem
Owczar napisał/a: | Czy jak stoisz na postoju i ruszasz drążkiem zmiany biegów tak jakbyś chciał wrzucić bieg, ale go nie wrzucasz to słychać ten dźwięk? |
tez jutro
Owczar - 03-07-2012, 23:20
Sprawdź jeszcze czy jak toczysz sie na biegu i wcisniesz sprzeglo to czy dzwiek nadal slychac
|
|
|