[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Montaż zegarów High Contrast
predatorix - 06-01-2013, 14:36
Witam wszystkich mam pytanie. Zamierzam kupić zegary HC do swojego Miśka. Ja mam normalne wersja GDI. Zegary HC też bedą od GDI. Czy będą potrzebne jakieś dodatkowe przeróbki czy podejdą bez problemu ?
fj_mike - 06-01-2013, 19:05
predatorix napisał/a: | Czy będą potrzebne jakieś dodatkowe przeróbki czy podejdą bez problemu ? |
Jedynie zasilanie do przerobienia (czyli mostkowanie pinów plus przekładka dwóch kabli w kostce). Wszystko zresztą w temacie
komarsnk - 06-01-2013, 19:10
fj_mike napisał/a: | predatorix napisał/a: | Czy będą potrzebne jakieś dodatkowe przeróbki czy podejdą bez problemu ? |
Jedynie zasilanie do przerobienia (czyli mostkowanie pinów plus przekładka dwóch kabli w kostce). Wszystko zresztą w temacie |
To są właśnie posty, które mnie myliły jak robiłem swoje HC
Przekładka pinów w kostce jest OPCJĄ ale nie koniecznością jak się robi mostki
Albo albo robisz jeden mostek i przekładkę pinów albo 3 mostki
fj_mike - 06-01-2013, 19:13
komarsnk napisał/a: | To są właśnie posty, które mnie myliły jak robiłem swoje HC
Przekładka pinów w kostce jest OPCJĄ ale nie koniecznością jak się robi mostki
Albo albo robisz jeden mostek i przekładkę pinów albo 3 mostki |
Jak by się czytało temat ze zrozumieniem to by nie było takich pytań
predatorix - 07-01-2013, 23:36
No to idą do mnie ZEGARY 2.4 GDI Trzymajcie kciuki studiuje już temat zegarów od dwóch dni dokładnie i mam nadzieje ,że nie dam d......y podczas montażu
[ Dodano: 08-01-2013, 22:32 ]
Zegary już u mnie ale chyba z elektryką u mnie nie najlepiej. Pytanie za 100 pkt. Gdzie mogę podjechać miśkiem w Poznaniu żeby mi założyli cudeńka
[ Dodano: 09-01-2013, 22:33 ]
I cisza nastała..... No szkoda myslałem ,że jakieś wskazówki co do montażu gdzie go zrobić w Poznaniu
azbest - 10-01-2013, 06:50
Trochę z innej beczki ale wciąż w temacie zegarów HC.
Jak ściągnąć wskazówki w trakcie rozbierania zegarów HC ?
Nie chciałbym niczego połamać.
Hugo - 10-01-2013, 07:45
azbest napisał/a: | Jak ściągnąć wskazówki w trakcie rozbierania zegarów HC ? | Zwyczajnie podwazyć widelcem.
ziutoon - 09-03-2013, 16:34
Przeczytałem wszytskie posty i troche sie juz pogubilem.
Mam Gala 2.5 MT i zegary HC od 2.5 MT
Po podpieciu wszystko działa ale nie ma podswietlenia
Po zrobieniu mostka pomiedzy 4a i 5a jest podswietlenie na zaplonie ale po uruchominiu gasnie i ze stacyjki idzie smród izolacji i dymek.
zrobilem dodatkowa zamiane pinow 5a do 11a (To nie zamiana tylko przeniesienia bo 11a jest wolny) nadal dziala jak powyzej. Swieci ale tylko na zaplonie pozniej gaśnie.
Czy ktos mi moze napisac co robie zle?
pozdrawiam
sveno - 09-03-2013, 16:45
zrobiłeś to:
ziutoon napisał/a: | mostka pomiedzy 4a i 5a | bez tego:
ziutoon napisał/a: | zamiane pinow 5a do 11a | czyli spaliłeś regulator napięcia w alternatorze. Może nawet coś jeszcze.
Alternator do wymiany, potem można szukać innej przyczyny.
ziutoon - 09-03-2013, 17:52
Znalazlem powod. Regulator podswietlenia musi byc podlaczony.
Mam nadzieje ze alternator jednak sie nie spalil bo jestem na mazurach i trzeba jakos do domu wrocic.
fj_mike - 09-03-2013, 17:55
ziutoon napisał/a: | Regulator podswietlenia musi byc podlaczony. |
No musowo.
ziutoon napisał/a: | Mam nadzieje ze alternator jednak sie nie spalil bo jestem na mazurach i trzeba jakos do domu wrocic. |
No miejmy nadzieję
Rafal_Szczecin - 19-03-2013, 13:12
mam pytanie, nie widze, by ktos montowal zegary HC z 2,4gdi do 2,4gdi ze zwyklymi .
czy zmiany przeprowadzamy jak w przypadku zegarow 2,5 do 2,5 czyli laczymy punkty 4 i 5 w zegarach i zmieniamy piny w kostce , czy moze jest wiecej rzeczy do zrobienia ?
swinks_UK - 19-03-2013, 13:34
Rafal_Szczecin napisał/a: | mam pytanie, nie widze, by ktos montowal zegary HC z 2,4gdi do 2,4gdi ze zwyklymi .
czy zmiany przeprowadzamy jak w przypadku zegarow 2,5 do 2,5 czyli laczymy punkty 4 i 5 w zegarach i zmieniamy piny w kostce , czy moze jest wiecej rzeczy do zrobienia ? |
To samo.
Pamiętaj, byś podwójnie nie wykonał mostkowania zasilania. Patrz post Sveno
[ Dodano: 19-03-2013, 12:37 ]
Pytanie... a raczej prośba.
Brakuje w tym temacie update o modyfikacji zegarów z VR4.
Kto już przerabiał płytke obrotomierza z vr4 na zwykła v6, czy mógłby podrzucić jakie wartości rezystorków i kondesatora zastosował w dzielniku obrotomierza na podmiankę?
sveno - 19-03-2013, 13:42
swinks_UK napisał/a: | Kto już przerabiał płytke obrotomierza z vr4 na zwykła v6 | przecież sam mi sprzedałeś takie zegary
swinks_UK napisał/a: | czy mógłby podrzucić jakie wartości rezystorków i kondesatora zastosował w dzielniku obrotomierza na podmiankę? | nie pamiętam wartości, ale do podmiany jest tylko jeden kondensator.
w lewym dolnym rogu płytki ten jasnobrązowy, widać że są różne.
[ Dodano: 19-03-2013, 13:43 ]
tu lepiej widać:
m6riano - 19-03-2013, 15:46
tantal..pewnie jakiś 22nF czy coś..;-)
|
|
|