[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Climatronic oraz Obsługa climatronica
fj_mike - 05-12-2011, 20:37
QwiateQ napisał/a: | Dobra, mamy 1 |
Jedynka lub czwórka może być związana z AP.
Niech wypowiedzą się posiadacze Legnumów. Może czwórka to podgrzewanie przedniej szyby.
rubensixxx - 09-12-2011, 12:57
"Dzis rozkrecillem drugi silniczek a tam wszystkie zebatki tez bylo OK, ale kolega poprzednio napisal ze sa trzy!!! tak wiec gdzie jest ten trzeci ??? ponizej foto ktore rozkrecilem juz.
ponizej foty rozebratych juz i sprawdzonych silniczków
http://imageshack.us/f/706/img2563r.jpg/
http://imageshack.us/f/72/img2557ff.jpg/
robertdg - 09-12-2011, 13:30
rubensixxx, wciąz utrzymuje Ci się różnica temperatur węzy od nagrzewnicy Jeżeli tak, to Twoje grzebanie przy sterownikach climatronica nic nie da, gdyż wina róźnej temperatury na dopływie i odpływie nagrzewnicy jest wynikła z całkowicie innej przyczyny, głownie od strony mechanicznej.
Albo masz permanentnie zapowietrzony układ, albo uszkodzoną pompe wody, albo zatory na układzie chłodzenia, zamuloną nagrzewnicę.
Owczar - 09-12-2011, 16:46
Dokładnie tak jak robertdg napisał, ale jak grochem o ścianę....
robertdg napisał/a: | Albo masz permanentnie zapowietrzony układ, albo uszkodzoną pompe wody, albo zatory na układzie chłodzenia, zamuloną nagrzewnicę. |
Zapowietrzenie raczej odpada. Nigdy nie przykładałem się do zalewania układu według procedury i zawsze sam się odpowietrzał. Pompa wody też raczej nie bo grzałby się silnik. Ale 2 pozostałe przyczyny jak najbardziej. Poza tym ważne jest jak jest wpięte LPG.
komarsnk - 09-12-2011, 22:03
Owczar napisał/a: | Dokładnie tak jak robertdg napisał, ale jak grochem o ścianę....
robertdg napisał/a: | Albo masz permanentnie zapowietrzony układ, albo uszkodzoną pompe wody, albo zatory na układzie chłodzenia, zamuloną nagrzewnicę. |
Zapowietrzenie raczej odpada. Nigdy nie przykładałem się do zalewania układu według procedury i zawsze sam się odpowietrzał. |
No widzisz... Ja zalewałem wg manuala czyli normalnie - bez pitu pitu. I jednak była zapowietrzona...
Gorgus - 01-01-2012, 23:29
Witam,
Podłącze się do tematu. Zauważyłem taki problem z nawiewem/ogrzewaniem, że gdy ustawie na 17 stopni (włączona klima), leci zimne powietrze lecz przy zmianie temp. o 2 stopnie w górę, powietrze leci już bardzo ciepłe i przy kolejnych 2 stopniach praktycznie gorące, po chwili w samochodzie nie można już wytrzymać.
Jest to o tyle irytujące, że nie można swobodnie ustawićtemaperatury wew. samochodu.
Uprzedzając powiem żę rurka jest przymocowana do pokrętła Climatronica.
Czy ktoś może spotkał się z takim przypadkiem ?
Owczar - 01-01-2012, 23:41
Ja bym sprawdził czujnik temperatury wewnątrz kabiny. Bardzo możliwe, że climatronic myśli, że jest zimno i chce ogrzewać. Przy 17 stopniach niezależnie od temp ustawia klapę na nawiew zimnego.
QwiateQ - 01-01-2012, 23:59
Gorgus, klima nabita?
Jest to typowy objaw niedostatecznej ilości czynnika.
Później sprawdziłbym czujniki i serwa klap.
Owczar - 02-01-2012, 00:04
QwiateQ napisał/a: | Jest to typowy objaw niedostatecznej ilości czynnika. |
Hmmm...? Gdy czynnika jest mało to jest słaba wydajność klimy lub klima się nie włącza. Zimą nawet z uszkodzoną klimą powinien dmuchać zimnym powietrzem gdy tego chcemy...
QwiateQ - 02-01-2012, 00:10
Owczar, miałem sam taką przypadłość, gdy jeden gość (z szacunku dla mechaników nie nazwę go mechanikiem) ... w sumie to OT.
Dmuchało na mnie ciepłe powietrze a przewody pod maską były conajmniej ciepłe.
Jest jeszcze jedna opcja. Gorgus, Sprzęło sprężarki Ci dobrze lub wcale nie łapie.
Owczar - 02-01-2012, 00:24
QwiateQ, ale to są 2 zupełnie różne przypadłości.
To co opisujesz miało miejsce zapewne latem. I ustawiasz na zimne, a leci gorące. Logiczne, bo na dworze też jest gorąco, a klima nie działa.
Teraz mamy zimę. Ustawiasz temp na 22 stopnie, gdy w aucie jest już taka temp to dmuchawa zwalnia, a klapa zmienia źródło nawiewu proporcjonalnie do ustawionej temp, czyli miesza gorące z zimnym. Gdy np ustawisz 30 stopni i nagrzeje, a potem zmieniasz na 20 to normalnie przestawia klapę na nawiew zimnego i nawet bez klimy dmucha zimnym.
Gdy ustawia się na 17 stopni i 32, to kilmatronik działa w pętli otwartej i nie czyta z czujników. W związku z tym objawy wskazują na któryś czujnik.
Gorgus, napisz jeszcze, czy w trybie auto, jak ustawisz na temp np 20 stopni i w aucie jest już gorąco, to dmuchawa dmucha na wysokich obrotach, czy zwalnia?
Jeśli dmucha na wysokich obrotach, tzn że układ źle odczytuje temp i próbuje wyrównać temp z nastawioną. Jeśli jednak dmuchawa zwalnia, tzn, że sprzężenie zwrotne w postaci czujnika temp prawidłowo przekazuje informacje, ale problem jest w układzie wykonawczym, czyli w którymś silniku.
Obstawiam uszkodzenie kabla lub czujnika temp wewnątrz kabiny. Chociaż możliwe, że padł też inny czujnik temp. Wszystko do sprawdzenia za pomocą multimetru.
Gorgus - 03-01-2012, 07:30
Owczar dzisiaj jeszcze przyjżę się dokładnie jak to wygląda i napiszę co i jak.
Co do wydajności samej klimy podczas naszego dłuuugiego lata nie było z nią problemów, a przy ustawieniu na 17 stopni czuć różnicę w temp. powietrza gdy klima jest właczona i wyłączona.
Gdzie ewentualnie szukać, czujnika temp. i okablowania ?
Owczar napisał/a: | QwiateQ, ale to są 2 zupełnie różne przypadłości.
Gorgus, napisz jeszcze, czy w trybie auto, jak ustawisz na temp np 20 stopni i w aucie jest już gorąco, to dmuchawa dmucha na wysokich obrotach, czy zwalnia?
Jeśli dmucha na wysokich obrotach, tzn że układ źle odczytuje temp i próbuje wyrównać temp z nastawioną. Jeśli jednak dmuchawa zwalnia, tzn, że sprzężenie zwrotne w postaci czujnika temp prawidłowo przekazuje informacje, ale problem jest w układzie wykonawczym, czyli w którymś silniku.
Obstawiam uszkodzenie kabla lub czujnika temp wewnątrz kabiny. Chociaż możliwe, że padł też inny czujnik temp. Wszystko do sprawdzenia za pomocą multimetru. |
Owczar - 03-01-2012, 10:29
W dziale downloads masz manual: http://www.e-elektron.pl/.../Galant9701.htm
W dziale Heater, air conditioner masz rozpiskę pinów panelu climatronica.
pit77 - 01-02-2012, 11:37
Witam mam taki problem że źle działa mi ogrzewanie tj. przy 17 jest zimno ale potem nie ma znaczenia czy jest 18 czy 28 wieje gorącem, chyba uciekło trochę czynnika czy to od tego?
Auto EA5A v6 98
Juiceman - 01-02-2012, 13:44
pit77 napisał/a: | Witam mam taki problem że źle działa mi ogrzewanie tj. przy 17 jest zimno ale potem nie ma znaczenia czy jest 18 czy 28 wieje gorącem, chyba uciekło trochę czynnika czy to od tego?
Auto EA5A v6 98 |
Dziwny objaw, zazwyczaj wiało chłodem i winą tego było to, iż rurka (za climatronicem) się zsuwała. Nie wiem czy ta informacja pomoże Tobie, ale możesz sprawdzić.
|
|
|