To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Płyn chłodzący silnik

Robert_N - 27-11-2015, 14:54

W clio też mi tak ubywało i okazało się, że chłodnica ma małą dziurkę. Skończyło się na wymianie.
Masiak - 27-11-2015, 22:10

unifil930 napisał/a:
Te stuki w filmiku dochodzą z tyłu. Dokładnie tam gdzie jest amortyzator.

[ Dodano: 23-11-2015, 21:08 ]
Tak ogólnie, jak macie jakieś pomysły co do tego pukania, to proszę o podpowiedzi. Z serwisami różnie bywa, a użytkownicy często wiedzą lepiej co w trawie piszczy.
Jedno co pewne, to że jest to jakaś usterka fabryczna. Auto tak ma od pierwszego dnia. Ponieważ kupowałem w Krakowie, a następnie niezwłocznie jechałem do domu do Kołobrzegu, na to stukanie zwróciłem uwagę po kilkudziesięciu kilometrach. Po oględzinach wstępnych byłem przekonany, że to ta dykta z bagażnika przykrywająca zapas więc dałem spokój i pojechałem dalej. Teraz wiem, że na pewno nie. Przez trzy miesiące sprawdzałem każdy podejrzany element oprócz tych z układu zawieszenia. Może to amortyzator, może jego odbój...licho wie. Wiem jedno, tak jak słychać to pukanie na filmiku, tak podczas jazdy po bruku jest masakra.

Nie wiem jak w 1,6 ale w moim 1,8 miałem takie stuki i okazało się ze lewarek był zle zamocowany w swoim miejscu(zbyt lużno skręcony)

aequitas - 28-11-2015, 18:42

Swego czasu również się zmagałem z różnymi stukami z tyłu. Okazało się, że przyczyną były hamulce, a dokładnie luz na prowadnicy. Nie spodziewałbym się jednak tego po tak niskim przebiegu, ale sprawdzić można. Wystarczy poruszać zaciskiem i będzie wiadomo czy to to.
unifil930 - 29-11-2015, 19:49

Jutro wizyta w Serwisie w Szczecinie. Mam nadzieję, że serwisanci znajdą i skutecznie wyeliminują to pukanie. To co słychać na filmiku, to ewidentnie słychać z okolicy amortyzatora. Zacisk sprawdzałem już wcześniej, sztywny jak... :D

[ Dodano: 30-11-2015, 16:57 ]
Po wizycie w serwisie. Panowie stwierdzili, że owo pukanie to ewidentnie odbój amortyzatora. Ponieważ nie mieli na stanie, zostały zamówione. Jak przyjdą, ustalimy termin i wymiana.
Powiem szczerze, że spadł mi kamień z serca bo bałem się, że oni nic nie usłyszą albo jak czasem bywa, akurat wtedy "nie zapuka". Panowie jednak usłyszeli i gitara :D

[ Dodano: 10-12-2015, 19:32 ]
Auto po wymianie odboi w tylnych amortyzatorach i niestety dalej stuka. Brak mi koncepcji. :(

tyku - 10-12-2015, 19:47

unifil930 napisał/a:
i niestety dalej stuka. Brak mi koncepcji. :(
Teraz wymiana amortyzatorów na nowe. :wink:
Cytat:
W dniu wczorajszym wymieniłem amortyzatory z przodu. Sprawność miałem jeszcze dobrą ok.78 % . Ostatnio coraz bardziej stukało mi zawieszenie nawet podczas ruszania i hamowania ( dodatkowo zgrzypienie ). Sprawdzałem ze znajomym czy nie są zużyte gumy w kolumnie Mac Pherson, ponieważ jak auto miałem jeszcze na gwarancji pracownicy ASO smarowali górną część smarem na co się nie zgadzałem i przyczyną tego było , że osłona a zarazem odbój amortyzatora zaczęła latać luźno tak , że cały syf szedł na tłoczysko amora i górną część. Około 1 roku jak sprawdzałem luz na amortyzatorze to był niewielki. W dniu wczorajszym po demontażu kolumny i sprawdzeniu amortyzatora luz był tak duży , iż wszystkie efekty stukania ( jakby ktoś młotkiem walił od spodu auta) niestety pochodziły od amortyzatora. Luzu na poduszce ( górnej kopule) nie było. Łożysko było OK ( trudno to nazwać łożyskiem - obudowa z tworzywa w środku element ślizgowy). Obecnie mam zamontowane amortyzatory Bilstein , osłony KYB, gumy w górnej kopule MONROE. Powiem tak różnica jest obecnie ogromna na korzyść oczywiście nowych amorów. Przy hamowaniu na razie nic się nie tłucze. Tłumienie w czasie jazdy jest super . Mam odczucie jakbym jeździł poduszkowcem. Teraz w trakcie hamowania samochód mi nie nurkuje tylko się sztywno trzyma. A dodatkowo po demontażu amorów zabezpieczyłem jeszcze górną komorę amortyzatora FLUIDOLEM ML ( preparat na bazie wosku), bo już zaczęło delikatnie korodować. Zamierzam jeszcze pojeździć kilka dni i sprawdzić tłumienie.

bugg - 11-12-2015, 11:20

Czy spotkał się ktoś ze skrzypieniem tylnego zawierzenia przy przejeżdżaniu przez progi zwalniające? Dźwięk taki jakby skrzypienie sprężyn, albo ocieranie elementów metalowych, dźwięk jest bardzo donośny :/
tyku - 11-12-2015, 11:31

bugg napisał/a:
Czy spotkał się ktoś ze skrzypieniem tylnego zawierzenia przy przejeżdżaniu przez progi zwalniające?
Wszystko masz w tym temacie. Zapraszam do lektury. :wink:
unifil930 - 11-12-2015, 20:53

tyku napisał/a:
Teraz wymiana amortyzatorów na nowe.

Niestety nie będzie łatwo. To stukanie występuje tylko podczas jazdy na bruku i to takim granitowym tzw. "kocie łby". Na przejazdach, polbruku i innych nierównościach nie słychać nic. W okolicy serwisu nie mają takiej drogi, jak więc ich przekonać że sobie tego pukania nie wymyśliłem ?
Przecież nie przyjadą do mnie do Kołobrzegu ze Szczecina... :?

Może moim problemem jest to, że przesiadłem się z Mercedesa. Tam jadąc po bruku ledwie czułem, że nie jadę po asfalcie. W lancerku czuję zapałkę gdy po niej przejadę. Ogólnie auto mi się podoba, frustruje mnie tylko, że w fabrycznie nowym aucie zderzam się z takim zonkiem !!!

Rene - 13-12-2015, 22:26
Temat postu: Sworzeń wahacz
Witam, czy w Lancerze sedan 1,8 wymieniać sworzeń czy cały wahacz. Wahacz nie uszkodzony.
tyku - 14-12-2015, 10:03

Cytat:
Po skonsultowaniu się ze znajomym mechanikiem w sprawie tego zawieszenia, stwierdził że niema potrzeby wymiany całego wahacza tylko samych sworzni tak jak stwierdził diagnosta, a mechanik chciał wymienić cały wahacz bo ponoć mniej roboty przy tym :?: :evil:

Więcej wiadomości tutaj: http://forum.mitsumaniaki...hlight=#1375494 :wink:

Greg1973 - 15-12-2015, 16:55
Temat postu: [CY3A 1.8] skrzypienie zawieszenia lancer 1,8 sedan 2008
Koledzy mam pytanie- słyszę dziwne skrzypienie, trzeszczenie w przednim zaw. szczególnie podczas przejeżdżania przez progi zwalniające lub inne poprzeczne przeszkody-ogólnie gdy samochód zabuja się. Byłem w warsztacie i wszystko od spodu ok. Dodam ,że mam wersję na 18 cal. kołach, Co to może być?
brylekVFR - 15-12-2015, 19:02
Temat postu: Re: skrzypienie zawieszenia lancer 1,8 sedan 2008
Greg1973 napisał/a:
Koledzy mam pytanie- słyszę dziwne skrzypienie, trzeszczenie w przednim zaw. szczególnie podczas przejeżdżania przez progi zwalniające lub inne poprzeczne przeszkody-ogólnie gdy samochód zabuja się. Byłem w warsztacie i wszystko od spodu ok. Dodam ,że mam wersję na 18 cal. kołach, Co to może być?

Odpowiedz pewnie znajdziesz gdzieś czytając strony 1-24. Jeżeli nie znajdziesz to wtedy napisz :D

unifil930 - 17-12-2015, 23:24

Muszę dopisać pewne sprostowanie w temacie mojego, hałasującego zawieszenia.
Po dokładnym osłuchaniu auta i dzięki przypadkowo nagranemu wideo-rejestratorem filmikowi stwierdziłem, że hałasowało mi całe zawieszenie tzn. wszystkich 4 kół. Po wymianie odboi tylnych amortyzatorów, słyszę teraz hałas przedniego zawieszenia. Okazuje się, że wymiana przyniosła efekt tyle, że nie całkowity.
Jestem w trakcie umawiania wizyty w szczecińskim serwisie, która mam nadzieję, całkowicie problem wyeliminuje. Kierownik serwisu sprawia dobre wrażenie pod względem fachowym i jest otwarty.
Na tym króciutkim filmiku słychać w 3 sekundzie nagrania, jak podczas zwalniania na kostce nagle całe zawieszenie przednie "zagrało" jak w starym Żuku.
Dodam tylko, że w aucie efekt był o wiele gorszy niż słychać to na filmie.
https://www.youtube.com/watch?v=YBt7mpJQwK8

RalfPi - 18-12-2015, 15:07

Ja tam nic nie znalazłem - przepraszam..
W Szczecinie Chłopaki są otwarte - szczególnie jeden (zastępca kierownika) - fachowy i pomocny.

dr2ke - 29-12-2015, 10:14
Temat postu: [CY3A 1.8] Końcówka drążka kierowniczego 1.8 (143KM) 2008r.
Witam,

Muszę wymienić końcówkę drążka kierowniczego. Czy ktoś wie jaka jest średnica wewnętrzna gwintu ? Opcje są dwie: M14 i M12.

Pozdrawiam

[ Dodano: 30-12-2015, 12:09 ]

Jestem już bogatszy o pewną wiedzę więc się nią podzielę :)
Średnica wewnętrzna gwintu to M14x1,5. Po 116 tyś. km końcówka od strony kierowcy była w stanie agonalnym. Nr oryginału to: 4422A018. Koszt 150 PLN. Osobiście kupiłem zamiennik.