Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Olej silnikowy do Carismy GDI
Anonymous - 12-04-2008, 17:38
kontynuuje watek,bo kilka postow wyzej zapytalem o olej do 1.8 GDI ale w volvo.
kolega Morfi zaproponowal wyplukanie silnika i zalanie polsyntetykiem.
przeczytalem caaaaale te 31 stron o olejach i naprawde ciezko sie zdecydowac,ale w koncu trzeba bo volvo mi na syfie jakims jezdzi i czas nagli...
czesto u Was powtarzal sie CASTROL EDGE 5W30 i taki tez zakupilem(za 5 litrow 68 euro) do tego filter oleju ( hm..co to za marka?? 3 rozne firmy na nim: knecht,mahle,tecafiltres) o tak wyglada:
teraz tylko znalezc kogos kto mi to wymieni....
mam nadzieje ze dobrze wybralem,dam znac jak sie silnik sprawuje po zalaniu nowego oleju.
TRUTIL CARI GDI - 12-04-2008, 19:47
Witam dzisiaj kupiłem nowy silnik do swojej cari. Motor jest z niemiec ma przejechane 90tys.km jaki olej zalac mechanik radzi 10w40 mobil1 ja jednak mysle o syntetyu lecz boje sie rozszcelnienia silnika i o klekot popychaczy ktorego juz nie chce szlyszec. Jest dylemat co zalac?????????? pozdro
Anonymous - 12-04-2008, 20:06
TRUTIL CARI GDI napisał/a: | boje sie rozszcelnienia silnika i o klekot popychaczy ktorego juz nie chce szlyszec. Jest dylemat co zalac?????????? pozdro |
TRUTIL przeczytaj mój post na tej stronie, przy tym przebiegu spokojnie możesz lać syntetyk czy półsyntetyk o jakimkolwiek rozszczelnieniu nie ma mowy. Inna historia to popychacze, u mnie stały sie troszeczkę głośniejsze ale o klepaniu nie ma mowy.
Pozdrawiam
XL - 12-04-2008, 20:44
03.04 - po wymianie oleju na 5W30 napisałem, że zużycie paliwa "chyba lekko spadło".
Przy jeździe podobnej jak przed wymianą i w podobnych warunkach owe "chyba lekko" to po tygodniu, według wskazań komputera 0,7-0,8 litra. Dużo, ale to wynika z tego, że jeżdżę teraz głównie na bardzo krótkich odcinkach, na niedogrzanym silniku.
A co do rozszczelnienia silnika - wszyscy nim straszą, ale nigdy nie spotkałem kogoś, komu silnik by się rozszczelnił po wymianie oleju.
Pozdrawiam, XL
TRUTIL CARI GDI - 12-04-2008, 21:16
Bonfire, no wlasnie dlatego pytam pelny czy pol syntetyk czy np. mobil ktorego dzisiaj mi polecij kolega z warsztatu 10w40 bedzie nieodpowiedni czy lepiej zalac cos z seii 5W lub 0W pozdro
Moomin - 12-04-2008, 21:25
TRUTIL CARI GDI napisał/a: | Bonfire, no wlasnie dlatego pytam pelny czy pol syntetyk czy np. mobil ktorego dzisiaj mi polecij kolega z warsztatu 10w40 bedzie nieodpowiedni czy lepiej zalac cos z seii 5W lub 0W pozdro |
0 będzie za rzadki do GDI, ale 5 możesz zalewać jeśli jesteś pewny tego przebiegu. Według instrukcji olej dla naszych temperatur powinien mieć zakres 10W30/10W40.
mlun - 12-04-2008, 21:28
sudan filtr OK. Na filtrach Mann-a to samo pisze. Bardzo sobie chwalą ludzie filtry tych producentów.
Anonymous - 12-04-2008, 22:09
mlun, no to fajnie sie sklada bo filtr kosztowal 8 euro tylko...
pewnie pytanie zadane juz 100 razy,ale zapytam 101.ile oleju wlac do silnika??
jak by sie udalo gdzies wytargac kanal,albo podjazd to sam bym sobie zmienil...
aha,czy jak filtr montuje sie do silnika to przychodzi do niego jakas uszczelka??
czy po prostu stary filtr wykrecamy i wkrecamy nowy?
mlun - 13-04-2008, 00:45
Dokładnie.Wykręcasz stary wkręcasz nowy,tylko pamiętaj żeby posmarować uszczelke nowego filtra olejem. Filtr dokręć ręką w żadny wypadku kluczem czy czymś innym bo potem nie odkręcisz.Po solidnym dokręceniu ręką ciśnienie zrobi swoje:P
Co do oleju to około 3L pewnie wejdzie,może troszkę więcej.Nigdy się nie wleje tyle ile prodcent w instrukcji napisał(chyba 3,7 podają) bo coś tam starego oleju zostanie. Dlatego najlepiej zostawić samochód na dłuższą chwilę żeby wszytsko co miało skapać skapało. Najlepiej jak spuścisz olej i założysz nowy filtr to wlej około 2,5-2.8L i sprawdź na bagnecie jaki jest poziom(tak żeby było powyżej połowy bo swoje musi jeszcze filtr zaciągnąć). Po odpaleniu silnika trochę oleju Ci zapewne ubędzie bo do filtra wleci. Wtedy znowu trochę dolej sprawdź poziom,zapal silnik na trochę,zgaś,zobacz ile jest oleju.Potem możesz zobaczyć czy nigdzie nie cieknie przy misce lub filtrze i w drogę:P Aha na forum spotkałem się z opinią że GDI lubie jak oleju jest bliżej górnej kreski na bagnecie, nie wiem czy ma to jakieś znaczenie ale ja się do tego stosuje jak kliku innych forumowiczów.
Anonymous - 13-04-2008, 02:19
mlun, dzieki wielkie za pomoc,zrobie jak piszesz
mlun napisał/a: | spotkałem się z opinią że GDI lubie jak oleju jest bliżej górnej kreski na bagnecie |
wlasnie... rozwine troszke temat... mieszkam we francji i w kazdym garazu tutaj,jak zmieniaja olej,to leja do gornej kreski! pod samo max! raz nawet jeszcze w "starym" s40 pojechalem i zmienilem,patrze a tam na maxa oleju,wrocilem za kilka godzin i mowie facetowi ze chyba cos nie tak.
akurat na przeciwko tego garazu byl serwis volvo,facet powiedzial ze tak sie wlasnie leje i bierze odpowiedzialnosc za silnik.jak nie wierze to mozemy podejsc do serwisu i zapytac,jezeli oni powiedza ze za duzo to spuszczamy....
bylo to kilka lat wstecz,to volvo jezdzi do dzis u kogos innego i ma sie swietnie
w polsce kiedys ( a moze teraz tez?) lali do polowy skali o ile pamietam,a to bez sensu...
we wszystkich wymianach oleju pozniejszych juz w innych garazach,zawsze tez lali do max (powyzej oczywiscie nie!)
mialem napisac ciekawostke o wymianach oleju w paris....
wiecie ze jest tutaj opcja " wymiana oleju bez filtra"
poprostu wjezdzasz spuszczaja olej,wlewaja nowy i w droge
opcja tansza jakies 10 euro od opcji z filtrem
no comments...
Juiceman - 13-04-2008, 04:36
Nie dawno zalałem CASTROL'a MAGNATEC 10W 40 z beczki 5 L. Filtr przyszedł nowy ; )
Zobaczymy cio to będzie
mlun - 13-04-2008, 10:38
Takie małe OT. Paryż to pewnie piękne miasto co? Nigdy tam nie byłem i z chęcią bym pojechał boje się tylko o język bo francuskiego nie w ząb nie znam:P Dawno wyjechałeś z polski czy może od urodzenia ta mieszkasz? Koniec OT.
saphire - 13-04-2008, 18:17
Ja zawsze leję olej do max na bagnecie i regularnie raz na miesiąc sprawdzam stan i ewentualnie uzupełniam tak by zawsze był max. Tak samo zawsze w poprzednich autach robiłem. PS. Mnie szklanki w GDI nie stukają
XL - 13-04-2008, 18:20
Silnik powinien równie dobrze pracować zarówno przy maximum na bagnecie, jak i przy minimum ( i jeszcze z zapasem na wyrost i spuchliznę). Producent silnika gwarantuje jego poprawną pracę w całym tym zakresie. A dlaczego leją do max? Proste, przeciętny kierowca rzadko sprawdza poziom oleju i dzięki takiemu zalaniu dłużej wszystko jest OK.
Bywają i tacy artyści (płci i narodowości dowolnej) którzy jeżdżą aż im kontrolka braku ciśnienia oleju zacznie mrugać. I silniki jakoś to wytrzymują...
Pozdrawiam, XL
Morfi - 15-04-2008, 11:14
wczoraj zmieniłem olej na Motul 6100 10w40 oraz filtr oleju za 9 zł innego nie mieli jakaś niemiecka marka jeszcze tutaj nie wymieniana. Zostawiłem na noc aby olej sobie spadł i weszło jakieś 3,3l i mam jakieś 3 mm ponad max.
Sprawdzam olej co tydzień Jak narazie stuka na zimnym tak samo
|
|
|