Dom/garaż/ogród - Budowa domu od A do Z - czego uniknąłbym przy kolejnej budow
Owczar - 03-11-2020, 11:24
U nas telewizor jest, został z mieszkania. Ale tylko netflixa i YT mamy dla młodej.
Ostatnio rodzice żony wytykali nam, że jesteśmy zacofani i nalezymy do 1% społeczności bez TV. Ja bym powiedział, że min 30% patrząc na znajomych A z braku czasu nawet nie tęsknię za telewizją...
funtos - 24-12-2020, 11:07
Sam pewnie nie budowałbym domu pietrowego ale postawił dom parterowy. Cenowo pewnie wyszłoby podobnie, a jednak dom parterowy jest wygodniejszy. Wieczorami jak jestem w sypialni, nie mam często ochoty na schodzenie na doł do kuchni. A trzeba.
No i nie zrobiłem kominka czego żałuję, bede sobie montował kominek na dniach bo jednak daje to przyjemny nastrój.
Macie kozę czy kominek na drewno?
joujoujou - 25-12-2020, 10:02
Mamy.
Krzyzak - 25-12-2020, 15:58
funtos napisał/a: | Cenowo pewnie wyszłoby podobnie | Nie wychodzi podobnie - dlatego w centrach miast buduje się wzwyż, bo wszerz się nie da i wzwyż jest taniej z 1m2 działki. Jak się ma dużą działkę i buduje dla siebie, to cena wyjdzie niewiele wyższa od piętrowego, ale generalnie dach jest drogi a na parterowym jest on wielkości domu. No chyba, że ktoś obija blachą, to koszt nie wyjdzie dużo wyższy.
Faktem jest, że schody też kosztują, ale można zrobić betonowe i potem obłożyć czym się chce.
Marcino - 28-12-2020, 00:50
Parterowy może być bez stropu tez jest taniej itp itd. Zależy kto co potrzebuje
Krzyzak - 28-12-2020, 10:04
Marcino napisał/a: | Parterowy może być bez stropu | co masz na myśli? - że ktoś daje przestrzeń do kalenicy i tylko ociepla? czy może do kalenicy po skosach ciągnie płyty gk i ich obróbkę? - to już taniej dać gk na jętki jak się z reguły robi
innego stropu tu nie widzę, nie ma sensu dawać betonu nie ciągnąc piętra
Tomek - 28-12-2020, 10:34
Krzyzak napisał/a: | co masz na myśli? - że ktoś daje przestrzeń do kalenicy i tylko ociepla? czy może do kalenicy po skosach ciągnie płyty gk i ich obróbkę? - to już taniej dać gk na jętki jak się z reguły robi
innego stropu tu nie widzę, nie ma sensu dawać betonu nie ciągnąc piętra |
czasami robią tak, że GK podwieszone aż do kalenicy,
no, ale to raczej tylko w salonie
i też uważam, że na parterówce nie ma sensu robić stropu innego niż jętki i podłoga na nich z desek czy OSB (strych)
Krzyzak napisał/a: | Nie wychodzi podobnie - dlatego w centrach miast buduje się wzwyż, bo wszerz się nie da i wzwyż jest taniej z 1m2 działki. Jak się ma dużą działkę i buduje dla siebie, to cena wyjdzie niewiele wyższa od piętrowego, ale generalnie dach jest drogi a na parterowym jest on wielkości domu. No chyba, że ktoś obija blachą, to koszt nie wyjdzie dużo wyższy. |
w centrach miast buduje się w górę głównie przez cenę działki
parterówka, jeśli by zachować metraż domu na pewno wyjdzie drożej, bo fundamenty razy dwa, dach też prawie razy dwa
ja sam mam dom piętrowy (a oficjalnie dom z poddaszem użytkowym)
wolałbym parterówkę, ale przy takim spadzie na działce musiałbym stawiać ściany piwnic chyba na 5 metrów wysokie, gdybym chciał zachowac metraż domu
niestety w okolicy płaskie działki nie występują
drugi raz zbudowałbym parterówkę z piwnicą i garażem na 4 auta (ale to nie na tej działce) albo jakiś indywidualny projekt kaskadowy w tym miejscu
Marcino - 29-12-2020, 00:02
No mi o betonowy strop chodziło. Tu ba południu niektórzy nawet skosy poddasza betonowe wylewają ????! Normalnie szok
Krzyzak - 29-12-2020, 07:52
A to faktycznie ciekawe - i co wtedy z tymi skosami w kontekście ocieplenia? - styro/wełna na zewnątrz i na to pokrycie? trochę bez sensu bo kłaść dachówkę na wełnę wg mnie jest dziwnym pomysłem.
Aczkolwiek np. Ytong ma w ofercie pokrycia skosów z modułów o dużym oporze cieplnym i wtedy zastępuje to lany skos + ocieplenie:
https://www.ytong-silka.p...achowe_1195.php
Tomek napisał/a: | bo fundamenty razy dwa, dach też prawie razy dwa | z moich obliczeń to dach robi różnicę, bo fundamenty nie są tak dużym kosztem (chyba, że ktoś - ja ty - ma do wybudowania mega wysokie ścianki fundamentowe... może wtedy taniej wyjdzie wylać ściano-ławy)
Tomek - 29-12-2020, 13:51
Krzyzak napisał/a: |
No mi o betonowy strop chodziło. Tu ba południu niektórzy nawet skosy poddasza betonowe wylewają ????! Normalnie szok |
nie jest to wcale takie głupie
kosztowo nie wychodzi tak źle, bo odpada ci cała robota przy wełnie i podwieszaniu GK
tylko tynkujesz od środka i gotowe
największa zaleta jest taka, że jak za 50 lat przyjdzie ci wymieniać więźbę, to robisz to bez remontu poddasza, a nawet nie musisz się wyprowadzać z piętra (poddasza)
Krzyzak napisał/a: | A to faktycznie ciekawe - i co wtedy z tymi skosami w kontekście ocieplenia? - styro/wełna na zewnątrz i na to pokrycie? trochę bez sensu bo kłaść dachówkę na wełnę wg mnie jest dziwnym pomysłem. |
na stropodach (skosy) kładziesz krokwie, a między nie płyty PUR, czy PIR, na to membrana, albo deskowanie i dalej jak normalny dach
jest to trochę przerost formy nad treścią, ale jakiś sens ma
gorzej, że robi się bunkier
ciekawe, czy GSM w takim domu w ogóle działa
joujoujou - 29-12-2020, 14:41
Tomek napisał/a: | gorzej, że robi się bunkier
ciekawe, czy GSM w takim domu w ogóle działa | Dobre dla wyznawców teorii spiskowych.
Odpada robota z czapeczkami z folii aluminiowej.
Marcino - 29-12-2020, 19:46
Się śmiejcie ale zrobię wam fotkę jak pójdę na spacer. Tomek dobrze pisze o sposobach ocieplenia tego skosu.
gulgulq - 30-12-2020, 22:46
Marcino napisał/a: | Się śmiejcie ale zrobię wam fotkę jak pójdę na spacer. Tomek dobrze pisze o sposobach ocieplenia tego skosu. |
Dach jest sztywniejszy niż klasyczny z krokwi i płyt. U ojca jest taki zrobiony i jest dużo lepszy: nic nie pęka, jest bardziej cicho niż u mnie przy deszczu. U mnie co chwile gdzieś wyłazi jakieś pękniecie na płytach.
Bizi78 - 30-12-2020, 23:10
U mnie od wschodu nic nie pęka na łączeniach płyt gk w odróżnieniu do strony zachodniej .
Dodam, że obie strony robiłem sam z ojcem i bratem.
Krzyzak - 31-12-2020, 06:56
gulgulq napisał/a: | U mnie co chwile gdzieś wyłazi jakieś pękniecie na płytach. | To ciekawe, bo tak być nie powinno. Sama zasada podwieszania sufitu polega na dosyć elastycznych stelażu, który do pewnego stopnia eliminuje klawiszowanie płyt. Ja mam wieszaki takie:
i płyty nie pokazują łączeń.
Dodam, że jako szpachli użyłem Cekol C-40 (to było 12 lat temu, nie wiem czy dalej występuje) - zaprawa twarda z włóknem szklanym. I dodatkowo jeszcze klasyczna taśma zbrojąca (teflon w siatkę, samoprzylepny).
Kolejna kwestia to więźba pracuje przez pewien czas bo sam budynek jeszcze pracuje (w efekcie i osiadania i wysychania) a także samo drewno schnie i należy dokręcić śruby łączące krokwie z jętkami, gdyż potrafią się tam zrobić duże luzy.
|
|
|