To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Black DEVIL...

luckyluck - 13-09-2010, 20:56

Owczar, ja pierdziele :shock: , czytając Twoje doświadczenia szczęka opada... :roll:
Owczar - 14-09-2010, 10:09

Hehe, ale zdobyta wiedza bezcenna ;)

Dziś dostałem pierwszy sms od mojego samochodu :lol:

j-rules - 14-09-2010, 10:36

Cytat:
Dziś dostałem pierwszy sms od mojego samochodu
normalnie Michael Knight :D
Andrew - 14-09-2010, 11:00

j-rules napisał/a:
normalnie Michael Knight
Owczar będzie swym galem chwytał bandytów teraz :D
robertdg - 14-09-2010, 19:36

Owczar napisał/a:
Napięcie na aku ponad 13V na wolnych obrotach. Odłączam aku, ładowanie koło 14V. Po podłączeniu ładownie wciąż powyżej 14V. Włączam wszystkie odbiorniki, spada do 12,2V.
Zastanawia mnie jedno, jak po odłaczeniu akumulatora, alternator może pokazywać ładowanie, skoro, wedle schematu, jest on wzbudzany prądem akumulatora.

Chyba, że jak tak koślawo tłumacze sobie ten schemat, alternator jest samowzbudny na tworniku a lampka słuzy tylko do sygnalizacji :P

Owczar - 15-09-2010, 10:03

robertdg, z tego co widzę jest wzbudzany z akumulatora, ale jak już zostanie wzbudzony to generuje napięcie na klemy i wzbudza się sam ;)
Krzyzak - 15-09-2010, 11:33

robertdg napisał/a:
Zastanawia mnie jedno, jak po odłaczeniu akumulatora, alternator może pokazywać ładowanie

dla mnie te sprawy też są magiczne, ale kiedyś padł mi aku, więc go wyjąłem, a że stałem na wzniesieniu, to odpaliłem auto "na pych" i pojechałem do domu... zupełnie bez akumulatora

Owczar - 15-09-2010, 11:37

Niektóre alternatory wzbudzą się bez akumulatora po przekroczeniu pewnej wartości obrotów. W końcu jest tam też stałe pole magnetyczne.
Owczar - 22-09-2010, 22:57

Dzisiaj Galant przeszedł okresowy przegląd techniczny, wszystko idealnie. W tym swapowane hamulce na tyle :D

W przyszłym tygodniu będę ogarniał zestaw głośnomówiący BT. Projekt nowatorski, bo będę modyfikował słuchawkę BT do tego celu. Jest niestety kilka haczyków do rozwiązania ;)

robertdg - 23-09-2010, 07:08

Owczar napisał/a:
Jest niestety kilka haczyków do rozwiązania ;)
Pochwal się :-)
Owczar - 23-09-2010, 10:42

To jest słuchawka motoroli. Słabo w niej działa słuchawka, dlatego postanowiłem coś z tego zrobić ;)

Ładowanie odbywa się poprzez mini usb. Niestety podczas ładowania słuchawka nie działa, nie daje się włączyć.
Postanowiłem odpiąć baterię i wpiąć się w to samo miejsce. Niestety po odłączeniu zasilania i ponownym włączeniu nie włącza się automatycznie. Permanentne zasilanie ma taką wadę, że po włączeniu zapłonu nie wykryje telefonu. Musiałbym wciskać przycisk na chwilkę.
Teraz myślę nad zasilaniem po stacyjce oraz wyprowadzeniem 2 kabelków do włącznika. Potrzebuje 4 sek impulsu do włączenia. Pewnie któraś z kontrolek mi przyjdzie z pomocą. Jest jeden problem, bo gdy podam sygnał koło 7 sek to przejdźie w tryb parowania.

Inna sprawa, to estetyką, chcę wyprowadzić wszystko poprzez mini usb, łącznie z wyjściem audio do radia, ale chyba zabraknie mi pinów jeśli wyprowadzę wiązkę do włącznika. Chyba że jednym z pól okaże się masa lub plus...

Wszyc - 23-09-2010, 16:41

zmierz czas ile SRS się pali może styknie :P ja nie to nie obejdzie się chyba bez przekaźnika czasowego :P
Owczar - 28-09-2010, 14:57

Dzisiaj wymieniłem tyrystor od wentylatorów. Jak kupiłem auto to chodziły non stop na maks. Sprawdzałem napiecia i wyszło, że ECU nie wysterowuje tyrystora. Miesiąc temu tyrystor całkiem padł i przestały działać. Dziś założyłem inny i teraz wszystko działa jak należy. Już mi nic nie huczy pod maską non stop ;)

Nurtuje mnie jednak podwyższone spalanie od czasu wymiany uszczelki. Myślałem, że to może zaślepiony EGR, ale dziś się okazało, że sam się odblokował :D
Zauważyłem, że na wolnych obrotach puszcza dymek. Po odpięciu czujnika temp dymku nie ma... ECU przechodzi w tryb awaryjny i przyjmuje wartości dla rozgrzanego silnika. Zastanawiam się czy po prostu na wolnych obrotach nie daje za bogatej mieszanki... Niby trzyma normy rezystancji, ale coś mi nie pasuje. Dziś sprawdzę styki.

Owczar - 28-09-2010, 21:43

Właśnie skończyłem lutować zestaw głośnomówiący BT ze słuchawki. Testy wyszły pomyślnie. Rozmówcy nie słyszą echa, jedynie troszkę gorzej słyszą mój głos, ale to typowe przy słuchawkach budżetowych.

Teraz pozostaje wpiąć się w aucie ;) Będzie potrzebny kolejny przekaźnik do uruchamiania, ale za to po włączeniu zapłonu, automatycznie się włączy i połączy z telefonem ;)
Rozmówcę będę słyszał w głośnikach :)

PS Lutowanie takich małych układów lutownicą transformatorową, to jak łapanie komara za jaja w rękawicach bokserskich :lol:

Andrew - 29-09-2010, 06:56

Owczar podziwiam. Będziesz miał teraz auto maksymalny full wypas :)