[97-04]Galant EAxA/W - Skrzynia
vince_81 - 04-07-2012, 16:06
Ja pitole, nie wiem osochozi Musieli ruskie coś na stronie pozmieniać, bo jeszcze 2 tygodnie temu jak swój VIN wklepałem, to numer skrzyni był podany w 4. wierszu od góry ( tam gdzie jest "kłassifikaczija" ) a teraz też mi wyskakuje tylko ogólna specyfikacja ( 5FM/T )
Spróbuj wejść jeszcze raz, jak wyświetli Ci już Twoje auto, to kliknij w "Manual transmission" w tabelce, potem w "Manual transaxle assy" - powinien pojawić Ci się rysunek skrzyni, a po lewej jeszcze raz napisane "Manual transaxle assy". Jak w to pykniesz to powinien pojawić Ci się numer Twojej skrzyni. Mój się wyświetla, więc i Tobie powinno pójść
Jarcev - 04-07-2012, 17:06
vince_81 napisał/a: | , a po lewej jeszcze raz napisane "Manual transaxle assy" |
przy rysunku po lewej juz nic mi sie nie wyswietla ale łozyska na wałek sprzegłowy chyba sa takie same dla kazdej skrzyni , chciałem przejrzec manuala ale którego to sie dowiem chyba dopiero jak wyjmę skrzynie ;]
sampler - 04-07-2012, 20:34
szukaj manuala do skrzyni F5M42
vince_81 - 05-07-2012, 22:10
Jarcev napisał/a: | vince_81 napisał/a: | , a po lewej jeszcze raz napisane "Manual transaxle assy" |
przy rysunku po lewej juz nic mi sie nie wyswietla |
Dziwne... Może Twój misiek to samochód-widmo?
Tak jak napisał sampler - manual do skrzyni F5M42, a cały numer będziesz miał jak skrzynię wyprujesz, bo od tego trzeba w zasadzie zacząć. Ja też myślałem, że wymienię łożyska na wałku sprzęgłowym i będzie gitara, a po wyjęciu i rozebraniu dziadostwa okazało się, że wszystkie 6 jest do wymiany... Części brałem od Japaneze - jak większość
Jarcev - 06-07-2012, 07:25
vince_81 napisał/a: | Może Twój misiek to samochód-widmo? | NA INNYM VIN DECODERZE wypisuje ze kradziony to moze dlatego nie strasz mnie wszystkimy łozyskami, rozbierzemy zobaczymy , odezwe sie jak zacznę to zaglądajcie tu często co bym nie został z rozebraną skrzynką na dłuzej
vince_81 - 08-07-2012, 13:14
Jarcev napisał/a: | NA INNYM VIN DECODERZE wypisuje ze kradziony to moze dlatego |
Oj tam, od razu kradziony... Pożyczony na dłużej
A tymi 6-ma łożyskami to Cię nie straszę...ale musisz liczyć się z taka opcją...
Owczar - 08-07-2012, 23:16
Łożyska na wałku sprzęgłowym dają radę coś między 200-280kkm w zależności od silnika. Na wałku zdawczym dużo więcej, jeśli jeździ się na dobrym oleju.
W układzie różnicowym są łożyska stożkowe z luzem kasowalnym za pomocą podkładek. Jeśli są w dobrym stanie bieżnie, to sprawdzamy luz i wkładamy odpowiednią podkładkę.
Jarcev - 09-07-2012, 00:02
no moj ma ofiicjalnie 190 tysi i zaczynają byc słyszalne po mocnym nagrzaniu, tu ogólnie jak tak pojezdze to nic ale po dłuzszej trasie je słychac jak chroboczą :/ jaki jest koszt tych podkładek ? bo nie wiem czy wyciagac i mierzyc czy od razu kupic kilka ? na te na wałku sprzegłowym tez sie daje podkłądki?
Owczar - 09-07-2012, 01:22
Mechanizm różnicowy hałasuje coraz bardziej wraz ze wzrostem prędkości. Jeśli dźwięki nasilają się wraz ze wzrostem prędkości obrotowej a nie prędkości samochodu, to nie ma sensu wkładać grubszej podkładki.
Na wałku sprzęgłowym są bez podkładek. Jedno łożysko jest pasowane ciasno, a drugie ma zewnętrzną bieżnię pasowaną suwliwie.
Na wałku sprzęgłowym jest jeszcze taka podkładka:
Jak widać się wyciera. Więc albo planowanie starej, albo wymiana. Ja kupiłem u Japaneze. Nie wiem czy nowa, ale chyba właśnie planowana.
Ta podkowa podtrzymuje najbardziej obciążone łożysko w skrzyni, czyli pierwsze łożysko wałka sprzęgłowego (na pierwszym wałku o lewej na dole).
Moment od silnika jest przenoszony przez sprzęgło na wałek wejściowy (sprzęgłowy), siła skręcająca działa na skośne koła zębate, które przenoszą moment na wałek zdawczy, a ten dalej na mechanizm różnicowy. Zastosowanie skośnych kół zębatych sprawia, że przekładnia jest cicha ale ma też negatywne skutki, a mianowicie powoduje powstawanie siły wzdłużnej, która to jest najbardziej zabójczą siłą dla łożysk. Na wałku sprzęgłowym tylko to łożysko ma obie bieżnie nieruchome, więc tylko ono przenosi obciążenia wzdłużne. Widać na zdjęciu kierunek skosu zębów, zatem siła działa od silnika. Przeciwdziała jej podkowa, która utrzymuje wałek w miejscu. Gdy się wytrze, to wałek może złapać luz i przesuwać się - efekt terkotania na luzie. Strzał ze sprzęgła powoduje korektę ustawienia wałka i dźwięk czasem ustaje- to tak na marginesie dla tych którzy odbierają auto od mechanika po wymianie łożysk i słyszą ten dźwięk
Wałek sprzęgłowy przenosi moment na wałek zdawczy powodując siłę wzdłużną w kierunku silnika, ale ten przenosi moment na mechanizm różnicowy, który powoduje siłę wzdłużną w przeciwnym kierunku. Obie siły, w zależności od przełożenia, w pewnym stopniu się równoważą, stąd łożysko sztywne wałka zdawczego (to na górze na wałku od prawej), ustalone w jednej pozycji za pomocą pierścienia zabezpieczającego (zegera), nie musi już znosić siły wzdłużnej.
Dlatego łożysko na wałku sprzęgłowym pada najszybciej. Kiedy złapie już duży luz, to drugie łożysko przesuwa się wraz z wałkiem w obudowie. Gdy zewnętrzna bieżnia osiągnie już maksymalne wychylenie, na łożysko zaczyna działać ta sama siła co na pierwsze. Dlatego warto wymieniać je parami. W skrajnych przypadkach, gdy luz jest duży, wałek przesuwa się na znaczne odległości. Wałek przesuwa się względem przesuwki, ustalonej w jednej pozycji względem wybieraka, co może powodować wypadanie biegu 4 biegu.
W większości przypadków wystarczy zmienić oba łożyska na wałku po lewej, plus uszczelniacze i ew sprawdzenie luzu cyną na mechniźmie różnicowym. U mnie w dieslu po 280kkm łożyska na wałku zdawczym nie mają luzu i nie hałasują.
vince_81 - 09-07-2012, 12:08
Wow, Owczar, normalnie w końcu załapałem o co chodzi w działaniu skrzyni biegów! Szacuneczek za te "wyjaśnienia słów kilkoro"
Marcino - 10-07-2012, 09:27
Owczar... gratulacje, tak powinna wygladać wzorowa pomoc.
uzi - 12-07-2012, 16:33
Owczar brawo dla ciebie za tak szczegółową a zarazem jasną wypowiedz.
Tylko ja mam jeszcze jedno pytanie- po czym poznać że łożysko dolne (te od strony silnika) na wałku zdawczy kwalifikuję się do wymiany?
Mam skrzynie na stolę i jedyne łożysko jakie jest do wymiany to łożysko na wałku sprzęgłowym.to najbardziej obciążone- posiada dwu stopniowy luz- w pionie i poziomie. Reszta jest ok.
Tak na marginesie potrzebuję właśnie tego łożyska i dekielka który jest na szczycie skrzyni (osłaniający zawleczkę mocowania wałka). Gdzie szukać??
Owczar - 12-07-2012, 16:45
Obejrzyj bieżnię wewnętrzną. Jeśli jest gładka, a łożysko nie ma luzu poprzecznego to zostaw je.
Wymień drugie łożysko na wałku sprzęgłowym - koniecznie. Przy takim luzie jak niżej na pewno zostało już lekko uszkodzone. Dodatkowo uszczelniacz wałka sprzęgłowego i półosi.
uzi napisał/a: | posiada dwu stopniowy luz- w pionie i poziomie. |
Oba łożyska dostaniesz u Japaneze. Dekielek pewnie też. A jak nie to dekielek może tutaj: http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=21381658.
Krzysek - 16-07-2012, 22:55
Witajcie! Z radości , że juz mam skrzynie na wierzchu, zapomniałem spisać numeru oraz nie pomierzyłem łożysk na mechaniźmie różnicowym, szukam na forum i już oczopląsu dostaje . Może ktos poratuje ? Jutro z rana mam zamiar szukać łożysk, a galanta nie mam pod reką...
Ps bardzo przydatny opis Owczar.
Mogę później dokleić opis łożysk z wymiarami
Owczar - 16-07-2012, 22:56
Krzysek, a czemu je wymieniasz?
|
|
|