To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Olej silnikowy do Carismy GDI

czekoladka_1981 - 15-04-2008, 11:33

XL napisał/a:
Silnik powinien równie dobrze pracować zarówno przy maximum na bagnecie, jak i przy minimum

Morfi napisał/a:
weszło jakieś 3,3l i mam jakieś 3 mm ponad max.

Coś jest tu na temat:
http://www.motofakty.pl/a...znacz=ile+oleju

Anonymous - 15-04-2008, 22:01

no i jestem po wymianie oleju.... :( przypomne ze zalany CASTROL EDGE 5W30.
mlun, facet robil dokladnie tak,jak w Twoim opisie.
caly czas mialem nadzieje ze ucichnie stukot i nawet mowilem to mechanikowi.
smial sie i mowil ze NAPEWNO NIE.
bardzo glupia mine zrobil jak po pierwszym odpaleniu zapanowala idealna cisza.
hehe mysle sobie,mialem racje :) niestety po kilkudziesieciu sekundach klekot powrocil :?

juz pisalem na Waszym forum o moim moze troszke "innym" klekocie,ale przypomne:
silnik zimny (rano) zapalam-- cisza,chodzi pieknie. :p
po kilkunastu(kilkudziesieciu) sekundach cos jakby sie wlaczalo dodatkowego w silniku(nie wiem jak to opisac) i wtedy zaczyna sie klekot... :evil:

klekocze klekocze,silnik chodzi na biegu jalowym okolo 5 minut...nagle obroty same spadaja (silnik pracuje bardzo powoli) i slychac tylko sporadyczne stuki.wlasciwie nie slyszalne przy otwartej klapie. dodaje gazu--silnik wchodzi na obroty i schodzac z obrotow znowu pojawia sie klekot i dalej klekocze dziod.
co robimy Panowie?? zmieniamy olej na inny?? polsyntetyk jakis moze?
dolewamy ceramizera?? (ten mechanik mowil ze moze pomoc,choc niekoniecznie,ale napewno nie zaszkodzi)
czy dajemy sobie spokoj z olejem i szukamy dalej...
dodam ze slynne popychacze zaworow mial wszystkie wymieniane we francuskim serwisie przy przebiegu 79 tys,teraz ma 105.. (faktura na 1546 euro :shock: )
(jeszcze zweryfikuje czy mial zmieniane bo mam ksero faktury a nie oryginal,zadzwonie do serwisu tego i zapytam poprostu :mrgreen: ,rzecz sie dzieje we francji wiec zakladam ze mial zmieniane...)

sorki ze Wam tak tematy mieszam bo od oleju zaczolem,o ceramizerze wspomnialem i na popychaczach skonczylem.WYBACZCIE !! ale w Was pokladam najwieksze nadzieje w walce ze stukotem...

pozdrawiam z Paryza

Moomin - 15-04-2008, 22:10

Ale to coś dziwnego się u Ciebie dzieje z tym nagłym spadkiem obrotów i taką wolną pracą silnika. Może przepustnica? A popychacze mogą być swoją drogą. U mnie wymiana tez nie do końca rozwiązała problem. Aha i z ciszą po rozruchu mam tak samo, zaczyna być je słychać jak się rozgrzeje.
Anonymous - 15-04-2008, 22:12

Ja bym dał sobie spokój z tymi popychaczami, juz pisałem kiedyś wiele aut z tym rozwiązaniem klekocze ,w gdi może troche bardziej ,ale to taka konstrukcja i tyle.
Juiceman - 16-04-2008, 00:20

wit napisał/a:
Ja bym dał sobie spokój z tymi popychaczami, juz pisałem kiedyś wiele aut z tym rozwiązaniem klekocze ,w gdi może troche bardziej ,ale to taka konstrukcja i tyle.

Ale to stukanie/ten klekot jest irytujący szczególnie jak podjeżdżam klekotem i tankuje 98, zamiast ON heh.... :doubt:

Anonymous - 16-04-2008, 02:24

dzieki za podtrzymanie na duchu :? ten mechanior mnie gdzies zdolowal wczoraj :cry:
mowil ze bedzie sie nasilac,az w koncu glowica do wymiany :cry:

ale tak sobie mysle ze LOL z niego bo:
-twierdzil ze GDI nie ma bezposredniego wtrysku :badgrin:
-olej z wymiany na wymiane nie powinien byc taki czarny :badgrin:

czy komus z Was udalo sie chociaz troche zmniejszyc ten stukot poprzez wlanie polsyntetyka??

moze zmienic teraz na polsyntetyk i zobaczyc co sie bedzie dzialo?

moze "przescigac" auto po autostradzie troche,bo od wczorajszej wymiany to zrobilem z 20 km dopiero i w cyklu miejskim...

tego ceramizera nie chce za bardzo,nie wiem jakos mi nie siada :mrgreen:

Anonymous - 16-04-2008, 13:38

Powiem tak u mnie po zalaniu silnika(GDI) olejem Castrol 10W40 Magnatec z dodatkiem Ceramizera klekotanie trwa ok 2sek :lol: a później silnik chodzi tak cicho że w środku stojąc na światłach (po wyłączeniu radia itp) prawie całkowicie go nie słychać.Czasami się zastanawiam czy przypadkiem nie zgasł.Wcześnij dość mocno klekotał.
Anonymous - 16-04-2008, 14:04

Dobra rada.
Nie lejcie oleju na max na bagnecie, i tym bardziej nie przelewajcie powyżej skali.
Czasami wycieki oleju powstają przez to że dolane są na maxa lub przelane.
Przy dużej ilości oleju cierpią niektóre uszczelki.
3/4 skali na bagnecie to maximum.

Anonymous - 16-04-2008, 18:22

cezarmadness, i na co stawiasz ze pomoglo?? olej 10W40 czy ten ceramizer?
Anonymous - 16-04-2008, 20:43

Trudno mi powiedzieć bo poprzedni właściciel wlewał inny olej i nie stosował dodatków.
Więc może i tak być że w tandemie z ceramizerem olej Castrol wyciszył silnik.
Ale może i bez ceramizera Castrol Magnatec by sobie poradził z tym problemem.

emfranc - 16-04-2008, 22:11

A ile zrobiłeś kilosów od zalania ceramizera?? Mój potrzebował 2kkm i klekotanie powróciło :-X
Juiceman - 16-04-2008, 22:14

cezarmadness napisał/a:
Powiem tak u mnie po zalaniu silnika(GDI) olejem Castrol 10W40 Magnatec z dodatkiem Ceramizera klekotanie trwa ok 2sek :lol: a później silnik chodzi tak cicho że w środku stojąc na światłach (po wyłączeniu radia itp) prawie całkowicie go nie słychać.Czasami się zastanawiam czy przypadkiem nie zgasł.Wcześnij dość mocno klekotał.

To samo jest u mnie póki jest zimny :D , a jak sie rozgrzeje to powraca....

Anonymous - 17-04-2008, 09:20

Zrobiłem powyżej 1000 tyś. więc może za wcześnie się ucieszyłem z braku klekotania.
Anonymous - 17-04-2008, 16:49

Witam u mnie jest tak że jak jest zimny to nie klekota dopiero jak sie troszke rozgrzeje a po czasie zaczyna podejrzewam że dlatego że olej robi sie żadszy i zaczyna klekotac.

Może zmiana oleju na gęstszy pomoże w walce z tym klekotaniem.

Ja dzisiaj zalałem Castrol magnatec 5w30 zobaczymy wcześniej mechanik wlał mi jakiś minerlany wymieniłem go po 3000km i zobacze co teraz będzie mam nadzieje że nie zrobią się jakieś gluty:) .

Anonymous - 17-04-2008, 18:06

Panowie za dużo kombinujecie z tymi olejami ,trzymajcię się jednego , to nic nie daje.